Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ROBO-DOU / Robo道 Macross / Robotech VF-1J

Hawk 發表於 13-5-2024 04:00 PM
今次應該你啱啦~
上wiki搵到
人型

所以是次Threezero版都有興趣, 因為BANDAI的非初代塞機DX全部都係1/60, 就只是初代係1/48, 配唔到一齊玩好PK

但1/60都係PK只不過無咁PK, 因為大部份敵機不論成品或模型都係1/72, 你地話班玩具商係米玩L野?

是次Threezero版等之後的機種先買, 黃黑帶S及輝J都各有兩款唔想再重覆了
熱狗OO 發表於 13-5-2024 05:12 PM
所以是次Threezero版都有興趣, 因為BANDAI的非初代塞機DX全部都係1/60, 就只是初代係1/48, 配唔到一齊玩好 ...

Threezero 之後應會有初代紅藍 1J ,但再之後仲有無就唔知。
另外 Kitzconcept 有出 1/72

我想要全裝備紅黑帶1S, 因為未有過及BANDAI版追唔到  發表於 14-5-2024 10:01 AM
有D興趣是因為手腳D夾線唔明顯, D2見實物可以接受
熱狗OO 發表於 12-5-2024 06:58 PM
你要夾那間公司出的婦人機或雞腳先?

估唔到呢個問題令呢度變得熱鬧咗, 正呀, 夠高興, 多謝各師兄回覆.

言歸, 婦人機方面, 小弟睇中左 CMS (到底還是Yamato自己都搞唔清嘅), 要有祖拿達駕駛員响入面係重點, 如果冇錯的話應該係 1/60, 雖然自己都有做少少功課, 但超塞產品實在多不勝數, 眼花繚亂, 都係請教有經驗人士先至入坑比較好, 唔使令到自己咁迷惘, 咁如果根據1/60左右的比例, 相關塞機係咪有個牌子叫 Arcadia (前身係咪 Yamato? 唔係好識). 咁樣夾好唔好? 仲有雞腳同塞機.........做唔做到類似動畫個比例?
Vince 發表於 13-5-2024 01:14 AM
最好先講下想要咩比例?
Macross 大至上有 1/48 1/60 1/72。

根據以上, 咁應該會揀1/60入坑........最好係完全/接近完全變形, 希望可以玩得爽啲.
TAA 發表於 13-5-2024 02:34 PM
有時都好唔明啲比例,大家都係戰機,DX合金超時空要塞嘅1/48同千值練機甲創世嘅1/48差咁遠 ? ...

而且 DX仲有一樣野怪,  雖然係1/48, 但駕駛艙同機身比例有出入, 駕駛倉其實係縮細咗只得1/64, 連駕駛員都相應變成 1/64 人仔, 高度大約2.8cm. 而千值嗰隻機身同駕駛艙都係1比48, 所以佢駕駛員的高度是3.8cm.

edit: 索性簡單d講: DX 機係 1/48, 但人縮左 1/64.

熱狗OO 發表於 13-5-2024 05:12 PM
所以是次Threezero版都有興趣, 因為BANDAI的非初代塞機DX全部都係1/60, 就只是初代係1/48, 配唔到一齊玩好 ...

原來係咁, 解釋晒....
百載真純 發表於 14-5-2024 05:52 AM
根據以上, 咁應該會揀1/60入坑........最好係完全/接近完全變形, 希望可以玩得爽啲.  ...

咁應該只剩底2個選擇,
一係 arcadia

一係 threezero

Arcadia 即係以前既 Yamato 都出左 Macross 好多年。應該就問題不大。
如果想試新野就 threezero …

Thanks! 唔該晒 Vince 兄.  發表於 14-5-2024 07:24 PM
百載真純 發表於 14-5-2024 05:54 AM
而且 DX仲有一樣野怪,  雖然係1/48, 但駕駛艙同機身比例有出入, 駕駛倉其實係縮細咗只得1/64, 連駕駛員都 ...

我有數款BANDAI的DX菜機, 以VF-1及VF-25的駕駛員人仔黎比對VF-1的係比25大一截, 唔似1/64咁細, 定係VF-25的人仔造細左就不肯定
百載真純 發表於 14-5-2024 05:29 AM
估唔到呢個問題令呢度變得熱鬧咗, 正呀, 夠高興, 多謝各師兄回覆.

言歸, 婦人機方面, 小弟睇中左 CMS ( ...

你搵既 : 機體係 Yamato 出
人仔就係CM 出
2間公司已執, 雖然 Arcadia可以出返之前 Yamato 既 VF-1 系列. 但2婦人機你2手市場才有機會找到
籃色婦人機只有機械人. 麥C要 CM盒蛋另買(不論祖記衫頭盔版還是超罕有聯合軍人頭版)
紅色婦人機第1版只有機械人, 到第2版才包埋米娜(祖記衫頭盔版). 另外米娜人頭版要另買1盒2人版才有

WeChat 圖片_20240514101705.jpg

nela 發表於 14-5-2024 10:27 AM
人仔就係CM 出
2間公司已執, 雖然 Arcadia可以出返之前 Yamato 既 VF-1 系列. ...

令人欽敬的忠粉
人仔就係CM 出
2間公司已執, 雖然 Arcadia可以出返之前 Yamato 既 VF-1 系列. ...

電影版米娜對麥斯果場水面戰堪稱空戰經典, 今日睇都覺得分鏡造得好好

所以都想買番呢對機體, 才發現婦人機唔難搵, 最難搵係飛機版的藍黑帶1S連飛彈箱呀
岩岩出既藍黑帶1S人型模型都無飛彈箱囉DILL距魯尾
人仔就係CM 出

明白了, 唔怪得見同時又CM又Y, 原來要咁樣入手先至得到完整. thanks!

咁又問埋雞腳,  聽聞只有N年一個叫 Matchbox 的品牌可以放隻祖拿達駕駛員入去? 至此之後, 市面上再冇咁樣0既玩具?

睇返原來頭幾版d 師兄討論得咁精彩, 從而產生左咁好既經驗資料, B記, A/Y記各有千秋, d 資料勁有用, 學到嘢!
百載真純 發表於 14-5-2024 07:39 PM
明白了, 唔怪得見同時又CM又Y, 原來要咁樣入手先至得到完整. thanks!

咁又問埋雞腳,  聽聞只有N年一個叫 ...

現今雞腳連人仔有 kitzconcept,不過係 1/72