Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ROBO-DOU / Robo道 Macross / Robotech VF-1J

熱狗OO 發表於 5-7-2023 07:53 AM
睇番p.1見到有個優點人地冇:

格肋底塊遮醜板佢係遮得最好。

呢個優點窄啲…..如果遮醜版可以做到完全變形不用裝拆,我就話佢勁……
bigbigfriend 發表於 5-7-2023 07:59 AM
呢個優點窄啲…..如果遮醜版可以做到完全變形不用裝拆,我就話佢勁……

https://www.youtube.com/watch?v= ... e3gCdro&index=2

12:45 有格肋底變型的描述; 幾乎三一萬能俠果隻... 難囉....
個頭有D傻仔FEEL
手腳的夾線亦冇改善, 暫時睇唔出其賣點

以小腿飽滿程度表現如果攞TV版對比
Robo道最似仲可兼顧完全變形,B社DX1/48小腿表現都唔似
至於格肋底遮醜版擴張裝甲,令到人型時展現身體厚實感
以變形方式無需換件將成為原祖VF-1係各廠商未來設計舞台之戰
Takara tomy的變形金剛產品展現出板摺疊變形技術
如果B社能透過合作獲得此項技術就能應用到Macross產品上的話
就能夠解決變出遮醜版撐出厚實感了

另外完全變形VF-1最能忽視頸脖附近既身體平面區域
無件玩具做得似動畫設定,相信透過板摺疊變形可以解決

Robo道1J人型手腕雙腿粗壯
可惜大腿短
肩膀裝甲用咗1S規格
唔明點解唔另外開模造番1J用呢
其實1A/MAX夫婦機都用得著
1S規格肩甲反而重覆用唔多
Robo道咁都要省減工序??
似乎C扣扣實寬關節
類似kitzconcept 1/72設計
Robo道係有突破
人型表現有好有唔好
純白騎士姬Saber 發表於 5-7-2023 05:02 PM
以小腿飽滿程度表現如果攞TV版對比
Robo道最似仲可兼顧完全變形,B社DX1/48小腿表現都唔似
至於格肋底遮醜 ...

玩得多種類先UP得出, 我呢個BANDAI撚深表陰敬

的確無間廠在頸/鎖骨中空位處理得好
唔好整C扣啦,搵隻可以安心咁變形既....
熱狗OO 發表於 5-7-2023 05:11 PM
玩得多種類先UP得出, 我呢個BANDAI撚深表陰敬

的確無間廠在頸/鎖骨中空位處理得好 ...

預料B社出DXver2唔係無可能
所以我唔會乜機都買

1/100HMR仍有改善空間⋯⋯

Robo道J頭唔靚仔
肩甲錯用1S最在意
如果唔修改一下
好影響買欲...
以完全變形1/72成品來講
坊間有Kitzconcept有產品線
講diu打亦不為過
Robo道人型壯亦好睇過
遮醜肋可變 亦係拋起新一輪VF-1設計風方向
其它廠商需要正視既現實問題

Kitzconcept設計仍有問題
QC未算穩定
市場爭扎中
展望祖拿達軍雞腳成為逆擊武器
靠唔靠得住站穩市埸?仍拭目以待

Robo道Ver VF-1保持觀望態度

updated

超時空戰神 ROBO-DOU VF-1J 變形戰鬥機(獵龍)
發售日:2023年第4季度

產品特點
戰鬥員模式高約8英寸(20.3厘米)
可在戰鬥機、守護神和戰鬥員模式之間變形轉換
採用threezero合金配搭工程塑料骨架設計
具有109個關節的高可動模型
精緻的噴漆塗裝及裝飾

配件
(1)個無關節駕駛員人偶
(1)個可拆裝的天線
(1)支GU-11機關砲
(4)組導彈
(4)對可互換手:(1)對放鬆手、(1)對張開手、(1)對拳頭手、(1)對持槍手
(1)對側身掩蓋物
(1)對引擎蓋
(1)個動作支架
(1)支工具(用於打開滑輪蓋)

使用材料
ABS、PVC、POM、鋅合金

呢隻個樣唔太差,無咩亮點,黑線粗左D, 要買既人都買左再買..........

賣點係大隻?
個1J頭真係敗筆,咁多間厰比你做參考都攪唔掂……唉
去到今日都解決唔到手腳的夾口問題, 差d喎.... 同埋今時今日的塞粉都無乜邊個無買過白1J的成品架喇.... 對買過的實在唔覺有乜動力再買喎.... 買黎粗玩又唔覺你靚, 點搞呀?
(1)對側身掩蓋物
熱狗OO 發表於 25-7-2023 08:50 PM
去到今日都解決唔到手腳的夾口問題, 差d喎.... 同埋今時今日的塞粉都無乜邊個無買過白1J的成品架喇.... 對 ...

1J DX想買但買唔到, 之後已經係炒到上天冇追, 不過我都唔會買呢隻, 等復刻
買咗DX唔再又買一條唔同比例line