Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ROBO-DOU / Robo道 Macross / Robotech VF-1J

DenloX 發表於 1-5-2023 01:17 PM
1/60 Yamato/Acadia for sure la
HMR好膠, 人型倉蓋又要換件, Yamato/Acadia表面處理好D, 真正完全變型,  ...

DX 人型比例遠勝,一出嗰陣個個搶,Super PART一套難求

YAMATO真係咁好就唔使執啦,優勝劣敗

ARCADIA 未執,仲有隻 VF-19改 會8月出
eddiem249 發表於 1-5-2023 01:58 PM
DX 人型比例遠勝,一出嗰陣個個搶,Super PART一套難求

DX 好似同當年 1/48 Yamato 差唔多設計... 當然DX 有少部份改良.
如果計「完全變形」,Yamato 個係設計係較好
我都唔認為Bandai好打得又出得好
Yamato佢唔係淨係出macross的 仲有出其他產品 而佢既產品平均都出得好 執不會是出macross既問題
Bandai一直都有d不為人知既消售手法 好多時都識控制出貨情況 控制市場
DenloX 發表於 30-4-2023 10:05 PM
梗係好打啦, 呢度咁多病die打手

我一定唔係Bandai打手, 我dill Bandai的留言也不少
咁Bandai在macross中暫時造得係最好, 市場反映的就是事實丫。
eddiem249 發表於 1-5-2023 01:58 PM

你都識話啱啱出, 新屎坑啫
DX人型比例遠勝? 我真係唔覺囉, VF係黎黎去去都係差唔多, 況且比例靚唔靚黎講真係好主觀
"YAMATO真係咁好就唔使執啦,優勝劣敗" 執唔執同產品好唔好無邏輯必然性喎, 嗱你唔好同我講埋D咩產品好就多人買多人買就賺得多就唔會執呢D幼稚嘢呀

Gundam@EFSF 發表於 1-5-2023 12:52 PM
size does matter, 1/48 is too big to play; if there is a good series in 1/60, 72, and quality is b ...

睇 3 0 官網,呢隻 1J 應該係 1/72
DenloX 發表於 1-5-2023 09:15 PM
你都識話啱啱出, 新屎坑啫
DX人型比例遠勝? 我真係唔覺囉, VF係黎黎去去都係差唔多, 況且比例靚唔靚黎講 ...

咁點解bandai出就受歡迎但係A記出無人理?

有咩高見?
eddiem249 發表於 2-5-2023 01:41 AM
咁點解bandai出就受歡迎但係A記出無人理?

有咩高見?

A記無人理? 你自己唔理以為無人理
之前買左隻HI-METAL MACROSS, 成千蚊,水準真一般, 合金果隻我冇買, 我見人地D開箱片, 個變身系統見到都怕...唔敢買, THREEZERO呢個, 我有興趣啊
toy999 發表於 2-5-2023 11:20 AM
之前買左隻HI-METAL MACROSS, 成千蚊,水準真一般, 合金果隻我冇買, 我見人地D開箱片, 個變身系統見到都怕.. ...

HI METAL R及DX合金的變型算硬淨架喇, 我隻隻都來回變了3次以上的, DX就當然好過HMR

A/Y我未試過, 綜合YOUTUBE各視頻似乎就唔太得囉, 我指關節的可靠度

憑視覺, BANDAI就有兩樣遠超其他廠的:

1. DX版機械人的外形真係無一間廠造得比BANDAI版似動畫,
2. 手形又係無一間廠造得比BANDAI版似動畫

飛機及半機人我覺得間間都做得似, 幾乎機頭似就一定似, 只是機頭似就相對無乜難度
DenloX 發表於 2-5-2023 09:21 AM

A記有人搶架? 早幾件成日見到799特價,賣極都有
熱狗OO 發表於 2-5-2023 11:27 AM
HI METAL R及DX合金的變型算硬淨架喇, 我隻隻都來回變了3次以上的, DX就當然好過HMR

A/Y我未試過, 綜合Y ...

隻HI METAL R我變左好多次, 佢變戰機型態後面隻腳永遠唔實..而且佢雙腳C 扣,感覺唔耐用, 唔明佢呢D位點解唔用金屬
toy999 發表於 2-5-2023 11:46 AM
隻HI METAL R我變左好多次, 佢變戰機型態後面隻腳永遠唔實..而且佢雙腳C 扣,感覺唔耐用, 唔明佢呢D位點解 ...

你參考下個變形步驟; 中段以後:
https://www.youtube.com/watch?v=r1SqVxa35qU
DenloX 發表於 2-5-2023 09:21 AM

記得當年Y社出嗰時隻隻都炒到好犀利,係後期到A社接手後先因為要買要追嘅當年已經追晒所以先冇最初咁誇張嘅盛況
即係好似依家翻兜嘅DX 25同29系咁,一樣係大跌價都一街貨剩低