Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ROBO-DOU / Robo道 Macross / Robotech VF-1J

熱狗OO 發表於 2-5-2023 11:27 AM
HI METAL R及DX合金的變型算硬淨架喇, 我隻隻都來回變了3次以上的, DX就當然好過HMR

A/Y我未試過, 綜合Y ...

說實在, 我話BANDAI版最好其實都係垃圾堆中找亮點

評心而論小弟認為無一款VF-1造得夠好, 手腕一定有夾口, 髋骨唔掂<--凌空8字腳或舉腳必"THE"

BANDAI的DX只係暫時最理想的選擇而已

熱狗OO 發表於 2-5-2023 11:53 AM
你參考下個變形步驟; 中段以後:
https://www.youtube.com/watch?v=r1SqVxa35qU

一樣咁變,我把槍好難鎖死...條片咁輕輕掂一下,我諗我可能都得. 唔知偽我個體問題,定點, 我隻係HI-METAL R VF-0S PHOENIX 福卡機...唔知有冇關係
eddiem249 發表於 2-5-2023 11:33 AM
A記有人搶架? 早幾件成日見到799特價,賣極都有

799邊款先? 咁梗有某D款係供過於求, 要講死貨, 病die大把啦
以前Yamato出過嘅機種, 而家DX或HMR無十成都九成出過哂, 如果病die果D真係咁正, 理應以前Y/A記d一/二手收藏理應全面劈價, 但上旋拍睇, 以前Y/A記d價都重好硬淨喎
DenloX 發表於 29-4-2023 11:21 AM
I like Yamato/Acadia more

我都鍾意呢兩間廠,可惜經營不善!
Bandai 關節係金屬,相對可靠,出貨已是有 details,所以買回來馬上可以 display。1:48 夠大隻,有地方,擺出來確實有氣勢和有睇頭。至於係唔係優秀好多?材質係既,設計我覺得差唔,Macross VF 變形設計都這麼多年,好成熟,冇咩新突破,咪又係要加两夠野遮醜。。。
mkmlo 發表於 2-5-2023 07:39 PM
Bandai 關節係金屬,相對可靠,出貨已是有 details,所以買回來馬上可以 display。1:48 夠大隻,有地方,擺 ...

ching 講緊DX? agree, 價就高在detail同金屬, 變型方面真係搵唔到突破點, 有1/48咁嘅size我覺得可以做到唔駛加件都遮到格勒底
DenloX 發表於 2-5-2023 08:21 PM
ching 講緊DX? agree, 價就高在detail同金屬, 變型方面真係搵唔到突破點, 有1/48咁嘅size我覺得可以做到 ...

係呀,就係講緊 DX,絕對有空間有條件不用加件的。現在這就是直接把Y和A廠抄過來,改改關節的物料和塗裝水貼。希望以后麥斯和米娜機不要只是改色就出售,比少少誠意就好。

DX太大, 如先頁某君所言, 1/60或1/72最好

BANDAI版最PK係叫得DX, 但又同DX的DELTA或FRONTIER D機不同比例, 頂距個廢

根本BANDAI乜9都留一手, 起初驚為天人的首作1J, 無訂係因為見官圖隻腳板中間一大條分模線, 怎知市場無視, 算

首次入手係福卡S, 睇真D手同腳D夾口多L到, 其實唔值2千, 正價就值, 係好玩既, 及個頭我認為史上無一產品比之更似劇中個樣

以上談及的分模線及夾口問題我唔信BANDAI係解決唔到囉

無記錯首作VF1J係2017年, 出得咁Q慢, 輕易十年未出齊晒所有VF1喇, 你話期間無2.0或改良版咩? 你信? 呸!
DX, HMR一概無買, 無咩吸引

其實見到你地講了好耐,邊間公司出得較好,如果我沒有記錯,我之前曾經見過,有師兄曾經講過,Y記VF系列及B記的DX VF系列,也是同一間代工公司設計,所以B記的DX VF糸列,其實間接是Y記當年版本的改良版或進階版(只是某些部份,有些細節反而倒退了),所以B記的DX VF系列, 談不上抄襲Y記,而A記是Y記結業後接手Y記macross 產品的公司,這個大家應該從它生產的產品可以理解,至於找回證明是同一間代工公司設計的留言或圖片,我曾經嘗試去找證實一下,但找了一段時間也未能找到,大家當聽一下傳聞或未能證實的消息吧其實Y及B公司各有自己優缺點
如:B有輕微轉腰,Y公司沒有
        Y 在fast parts有内構,B公司沒有等

如果唔怕大 (1/48 vs 1/60), 就直接BANDAI唔洗諗Arcadia架喇...  發表於 4-7-2023 04:24 PM
mpp025 發表於 3-5-2023 10:20 PM
其實見到你地講了好耐,邊間公司出得較好,如果我沒有記錯,我之前曾經見過,有師兄曾經講過,Y記VF系列及B ...

Y 社 1/48 那設計都差不多 20年前,B 社DX 沿用Y社基本設計,只作部份優化,所以外觀上大致差不多。
Y 社那個是完全變形,腳部骨架翻前再收入機頭內,所以缺點是不可轉腰
Updated

哇... 好唔好意思展示出黎呀? .... 喂, 你都睇住BANDAI既DX黎造架喇....
太多廠出,冇自己獨特賣點好難吸引人,好似KitzConcept雖然手工麻麻,但人哋都會喺駕駛艙加燈,有獨特性。
bigbigfriend 發表於 5-7-2023 07:48 AM
太多廠出,冇自己獨特賣點好難吸引人,好似KitzConcept雖然手工麻麻,但人哋都會喺駕駛艙加燈,有獨特性。
...

睇番p.1見到有個優點人地冇:

格肋底塊遮醜板佢係遮得最好。