Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年6月 METAL BUILD DRAGON SCALE 真三一萬能俠1號

斧頭變鐮刀幾有創意,但本體真係麻麻,身上d六角形好礙眼,感覺2號,3號同翼上戰機個gimmick 有d眼高手低
ln0 發表於 27-1-2023 11:07 AM
斧頭變鐮刀幾有創意,但本體真係麻麻,身上d六角形好礙眼,感覺2號,3號同翼上戰機個gimmick 有d眼高手低 ...

同意身上太多六角形logo,好似d印到成身都係logo既衫咁,驚死人唔知件衫係名牌咁。
斧頭可以變鐮刀係幾創新, 但......斧頭形狀又古怪, 鐮刀又唔夠霸氣, 2頭唔到岸

但手臂刀就咁3把連住就插入咁求其

因為要機械感所以放MB條line, 但只雙翼和斧頭有這感覺 ....
睇完片,感覺賣點只有合體後見到2,3號既小小部份gimmick,其它都冇乜特別,既冇超高可動又冇燈,有cctoys珠玉在前,純粹為儲,應該會等跌到1k頭才考慮……
stonekeung01 發表於 27-1-2023 10:08 AM
METAL BUILD DRAGON SCALE 真ゲッター1
価格: 33,000円(税10%込) 30,000円(税抜 ...

樣OK既, 似動畫形象, 可動性好似好過CCTOYS; 但無燈, 及D配件咁樣就賣3萬YEN? 除非實物質感拔群

納入現貨才考慮系列
可動好似幾得,武器同D effect幾吸引,不過魔改得麻麻
改得唔錯、把斧頭同鐮刀雖然無大部部分人要既所謂好型、但可以變形同變形既比例掌握得好好、、講番大部分人要既著燈、真係會有人要
Hawk 發表於 27-1-2023 01:33 PM
睇完片,感覺賣點只有合體後見到2,3號既小小部份gimmick,其它都冇乜特別,既冇超高可動又冇燈,有cctoys ...

呢隻跌低過1500的話我OK架喇
睇完條片真係無咩感覺,內構藏三號機只係得小腿位有造,白白浪費左個咁有創意既gimmick,背部個二號頭好似以前既EX合金已經玩過,唯一亮點係果把變型斧頭,不過問題來了,只得一把武器,咪無得玩雙持斧頭同鐮刀?結論係.... 等下一隻Metal Build雪霸。
fallout8 發表於 27-1-2023 10:49 PM
睇完條片真係無咩感覺,內構藏三號機只係得小腿位有造,白白浪費左個咁有創意既gimmick,背部個二號頭好似 ...

岩岩先睇埋條片, 唔值3萬YEN囉...

D發射特效唔識著燈係好似吐口水咁; 大絕果個波成舊貓仔玩的繡球, 想點先....

我覺得唯一亮點係胸口的關節係可以像人般夾前, 一些主角高達R魂也是用此設計, 係遠比BUTTERFLY JOINT好

但呢個係應該而唔係甚麼亮眼的新設計喇...  
熱狗OO 發表於 27-1-2023 11:14 PM
岩岩先睇埋條片, 唔值3萬YEN囉...

D發射特效唔識著燈係好似吐口水咁; 大絕果個波成舊貓仔玩的繡球, 想 ...

我覺得Metal Build其中一個賣點係多到幾日都玩唔曬既武器,例如海盜高達或正義女神,依隻真三一只係跟一把武器咁姑寒......三萬円我買其他Metal Build高達好過。

CCTOYS 嗰隻好似着咗加大碼尿片咁,唔知想點。

比較下覺得呢隻好少少,但都係做唔到原本嘅神髓,pass。
TAMASHII NATIONS STORE TOKYO 展出

同動畫真係差好遠 隻野整得好複雜 超合金仲靚
等現貨同埋開貨再考慮,除咗對翼,對我嚟講幾靚仔