Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年6月 METAL BUILD DRAGON SCALE 真三一萬能俠1號

熱狗OO 發表於 17-6-2023 01:11 PM
船拍已普遍跌低過招股價; 遷狗找兩條。

休陸狗久了。繼00Q後的metal build之恥。
就快可出手喇~
呢隻MB實物出到咁,咁隻超合金魂版本真三一,不知會否受口卑影響...
AJ 發表於 19-6-2023 11:01 AM
呢隻MB實物出到咁,咁隻超合金魂版本真三一,不知會否受口卑影響...

幾時話會有超合金魂版?
熱狗OO 發表於 19-6-2023 11:14 AM
幾時話會有超合金魂版?

之前展覽有 [參考出品]

https://bbs.toysdaily.com/forum. ... F%E4%B8%89%E4%B8%80

fallout8 發表於 19-6-2023 11:28 AM
https://howzatoy.blogspot.com/2022/01/22.html?m=1

有印象了; 我覺得就係原本在合金魂出後來改左喺metal build度出, 而且呢隻的銷量咁搞法的話, 唔會有合金魂的了; 至少三年喇。

此sample外形Ok, 但今日剩係咁就叫合金魂就一定死得。你可以唔魔改但你要在玩性上添加足夠。看帝皇萬能俠的下場丫, 不要企圖整個地台播下歌便諗住屈到。
睇完實物後 好像CCTOYS 個隻仲好睇過佢...但我不太喜歡綠色位變成藍色= =
熱狗OO 發表於 19-6-2023 01:01 PM
有印象了; 我覺得就係原本在合金魂出後來改左喺metal build度出, 而且呢隻的銷量咁搞法的話, 唔會有合金 ...

應該係兩個唔同project, 合金魂版都有佢個賣點,就係忠於原著,另外價錢應該平MB版一大截。
fallout8 發表於 19-6-2023 02:07 PM
應該係兩個唔同project, 合金魂版都有佢個賣點,就係忠於原著,另外價錢應該平MB版一大截。 ...

平過MB一大截? 他媽的GAO FAI GAR都敢挑戰4萬YEN, 呢間無恥過氣奸商掛得合金魂個名的話無可能喇

呢隻MB若插到1400左右買左佢算喇, 唔等合金魂了
想問下點解高達可以炒左3千幾?特別靚D定又無軟腳蟹問題?
老實人 發表於 19-6-2023 05:26 PM

依度大把人當高達係MIRROR,隻WING GFFMC對翼自動變黃都捧到上天,其他非高達類就將雞毛蒜皮無限放大,已經係雙重標準
老實人 發表於 19-6-2023 05:26 PM

我諗到既原因有:
1)高達係最受歡迎既日本機械人動畫品牌,老中青都有一大班fans。
2)高達係笨大獨家品牌,你要買高達玩具就一定要幫襯笨大,無論佢出得好唔好。
3)笨大行飢渴式消售手法,每次魂限都係限量出貨,貨少自然炒起個價。
4)事實上有部份Metal Build高達產品無論設計同質素都好高,好野自然多人搶。
我自己16幾入左, 坦白上手玩除左腳齒輪係少少唔到位之外, 其他基本上冇乜大問題, 外型好過CCTOY 果隻, 燈唔燈果D 我覺得冇乜重要, 又唔係玩燈籠, 反正最多開一兩下都長關, 我寧願佢冇賣平D...
千值果隻斷腰原膠色已經冇人再記得呢D當買左呼天搶地ge慘況, 反正笨大出MB就係原罪梗係要圍爐先fxxk為快, 總之一句你笨大跌價抵你死我等你跌到3百先入, 出面炒到飛天又係你笨大PK帶頭搞飢餓營銷

同意.  發表於 20-6-2023 03:41 AM
https://youtu.be/-316ejcfy04
歷代真三一比較。

多謝分享!  發表於 20-6-2023 09:14 AM