Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年6月 METAL BUILD DRAGON SCALE 真三一萬能俠1號

一口氣睇曬三個本地開箱,包括胎屎tv,只能講依家笨大做玩具真係好是是旦旦,就以個地台為例,明知隻真三一特別重,佢重係繼續跟果個萬年垃圾MB地台。
https://www.youtube.com/watch?v=lHgBGxSoACA

重點最後5分鐘

比起千值練可以安然做到水星跪, 呢隻MB學呢位先生所言睇住人黎打都輸, 絕對唔值兩叉了
笨大而家做嘢就係咁,佢有技術但又永遠唔會做最好俾你,但佢又想賺到盡所以定價偏高,而家資訊咁發達方便,個個睇完片至買,所以買笨大嘢好多人都會等跌到自己合理價至出手。

以前玩gunbuster合金魂嗰種震撼感已經唔知幾耐冇再出現,反而大陸,韓國廠出玩具既認真程度同性價比,已經完勝笨大。
Hawk 發表於 17-6-2023 11:27 AM
笨大而家做嘢就係咁,佢有技術但又永遠唔會做最好俾你,但佢又想賺到盡所以定價偏高,而家資訊咁發達方便, ...

其他廠已開始發力搶呢個成品市場,但B記反而俾我有種龜兔賽跑嘅感覺..........
睇下黎緊會出既SHF悟空,樣靚身形靚,隔咁耐先肯出一隻靚既產品出黎
船拍已普遍跌低過招股價; 遷狗找兩條。
當笨大出件垃圾都大把死忠俾錢買時,笨大跟本就無需要進步。笨大心諗:「我出舊屎你哋都讚不絕口話好香,我洗咩同你認真?」
wwwkcc 發表於 17-6-2023 11:37 AM
其他廠已開始發力搶呢個成品市場,但B記反而俾我有種龜兔賽跑嘅感覺.......... ...

可能bandai 都唔想發展呢個市場
宜家係生仔一個月爆卡都唔止使2千,得啲老人家買呢啲野

千值練真蓋特的臉型及可動似乎更優

死圖喎師兄  發表於 17-6-2023 11:31 PM
segapso777 發表於 17-6-2023 03:15 PM
千值練真蓋特的臉型及可動似乎更優

老千嗰隻可動同風格拿捏完勝呢隻
ccs品質亦完勝佢
mb唯一好d係隻紅色同d配件(武器、翼可動),主體嗰個有虛位嘅齒輪股關節真係搞唔掂

Totally agree.  發表於 19-6-2023 12:54 AM
1)可動同扭動方面MB無可能好過千值,2)外型就Mb好過千值,起碼夠橫,3)上色MB係靚,4)MB玩起上黎真係要就住就住,而千值無呢樣問題
不過我自己係外型優先,2選1,就覺得呢隻MB係靚過千值,第3係ccs
老實人 發表於 18-6-2023 12:30 AM
不過我自己係外型優先,2選1,就覺得呢隻MB係靚過千值,第3係ccs

如果可以外型同品質都保持到你話幾好呢
而家作爲一件展示品佢幾好,但作爲一件貴價玩具就唔係好合格,真係好可惜好浪費

2選1, 我就覺得千值靚過MB. 特別係千值面相頭形最好睇. MB身橫比例都好, 但細節好花, 好亂.
呢隻睇圖時覺得唔錯,實物出到尼仲要擺落千值度,成隻好似中咗三一射線基因突變咁,仲要包住塊莫名奇妙既紙尿片,我覺得唔係好掂