Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年7月 超合金魂 GX-104 勇者王 GAOFIGHGAR

睇完之後購買意欲暫時冷卻,等見跳樓價出現先出手
bigbigfriend 發表於 1-8-2023 08:39 AM
放心,過一排就冇人記得,冇人講。
但千值練就唔同,隻超獸斷手可以比人講一世……
...

因為好多人都係跳樓先買合金魂,所以無小得咁金。

千值唔會跌價,所以必鬧同記住。
留意返,d 個位 說明書 既變法

可能 d 2位 玩家借錯左力先會扭斷。我果隻有一邊腳都好緊。玩時小心 d 應該唔會爛。

另外,合金魂 有幾隻,由其係 R 版,d 膠料都會自爆,一樣比人鬧 ...
唔好只講到好似大家只針對 千值練 好嗎 ?
Vince 發表於 1-8-2023 03:04 PM
留意返,d 個位 說明書 既變法

可能 d 2位 玩家借錯左力先會扭斷。我果隻有一邊腳都好緊。玩時小心 d 應該 ...

我咁樣講唔係冇根據的,你知唔知”千值爛”呢個名係點嚟?人哋每每有新產品,就一定有推粉人會講:不了!好易爛 或睇定啲先,冇伏先買,但笨大會唔會咁?笨大出事啲人只會針對件玩具去鬧,件玩具過咗氣就冇人提,但千值練唔係喎,見出咩都先話咗先,永遠攞超獸單野去講,係針對間公司喎!
利申我同千值冇關係,只係間中有買佢哋產品,也見証佢哋產品進步,我只係唔like啲人冇買未玩(或只買過一隻超獸)就亂咁講,令其他想買嘅同好卻步,錯過好物!
lm等睇呢邊有冇人會好似fb groupd人咁話"邊個會拎隻合金魂成日扭?正常都係擺好個pose走入櫃嫁啦"
bigbigfriend 發表於 1-8-2023 03:54 PM
我咁樣講唔係冇根據的,你知唔知”千值爛”呢個名係點嚟?人哋每每有新產品,就一定有推粉人會講:不了! ...

師兄仲未慣咩?

Bandai 出新野: 垃圾, 等冧價
千值練 出新野: 垃圾, 好易爛
Pose+ 出新野: 定價太貴, 垃圾

定律來嫁嚒...

GFG 我CMS 同Bandai 都有入, 一句講哂, 有愛就衝, 玩玩具最重要我唔會睇性價比, 係睇自己鍾唔鍾意啫, 唔知幾時開始D 人既睇法就只係炒唔炒得, 會唔會插水, 多唔多合金, 膠唔膠, 易唔易爛.... 大佬, 做人已經好難, 玩件玩具好心就唔好搞到咁複雜啦, 揀老婆都無咁仔細啦....  

最後果句「揀老婆都無咁仔細啦」,我笑了出來,實在比喻得太幽默  發表於 2-8-2023 09:31 PM
well said  發表於 2-8-2023 02:51 AM
bigbigfriend 發表於 1-8-2023 03:54 PM
我咁樣講唔係冇根據的,你知唔知”千值爛”呢個名係點嚟?人哋每每有新產品,就一定有推粉人會講:不了! ...

其實bandai唔係冇,我自己都會就件玩具嘅品質同設計去鬧,但有別於其他公司,bandai嘅粉絲太多啦,就算個問題再明顯,都一定會有一班人出來話你係hater,幫佢護航洗白
我喺#110講嗰句只係其中一句比較常見嘅例子罷了
kennethli 發表於 1-8-2023 04:07 PM
師兄仲未慣咩?

Bandai 出新野: 垃圾, 等冧價

多唔多合金, 膠唔膠, 易唔易爛其實都只係個人中唔中意嘅標準黎,但係炒唔炒得, 會唔會插水呢d就真係痴痴地線啦
今日喺動漫節見隻GFG開價#))), 呆咗
出到好似CM咁,等pose+出好過
多口講句,不喜勿插,其實上討論區吹水,來來去去都係吹果幾樣野:件玩具幾錢,正唔正,多唔多合金,有冇伏...如果價錢唔俾講,炒價插水又唔俾講,件玩具/廠唔俾彈只可讚,未玩過件玩具無資格討論件玩具....我諗依道一日應該唔會多過十個留言,其實睇到d留言唔岩聽可以選擇唔好回。

其實之前的師兄唔係話唔俾講反對嘅意見,佢只係想講,做事要均真,唔應該因為是某一邊的Fans, 就盲目咁去無事生非,應該就個別物品,講出事實  發表於 2-8-2023 09:45 PM
hinaoi 發表於 1-8-2023 04:13 PM
多唔多合金, 膠唔膠, 易唔易爛其實都只係個人中唔中意嘅標準黎,但係炒唔炒得, 會唔會插水呢d就真係痴痴 ...

因為有班人買玩具純粹為左炒, 而至於插水呢個論壇就有個人乜玩具post都只回覆等插到xxx先買

Haha, so true.  發表於 3-8-2023 05:38 AM

我玩左咁多隻千值練都未有一隻係玩爛過,依家已經有成20隻千值練,但冇一隻岀事,反而bandai之前玩某隻metal build就真係爛,成隻腳自動解體,明明已經冇咩扭過,其實我都唔知千值練究竟爛係邊,其實我覺得近期千值練啲qc好左,琴日拎左隻真三一龍返屋企,檢查哂成隻野,再玩過哂都覺得qc好好,其實就算bandai之前我玩隻metal build岀事,我都唔會話佢爛,其實玩玩具姐,輕輕鬆鬆咪好

損壞修復

https://youtu.be/lCMgU_x2hdI
而家啲玩具越來越襟玩,變型複雜到要睇說明書,連點樣扭都要跟足指示去做,爛咗一係攞返去換,一係自己研究點樣修復,抵玩!

好快又有副廠強化配件,又有排玩。