Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年7月 超合金魂 GX-104 勇者王 GAOFIGHGAR

損壞修復

https://youtu.be/lCMgU_x2hdI
而家啲玩具越來越襟玩,變型複雜到要睇說明書,連點樣扭都要跟足指示去做,爛咗一係攞返去換,一係自己研究點樣修復,抵玩!

好快又有副廠強化配件,又有排玩。
其實近兩三年嘅千值出品都已經冇玩爛嘅問題,之前會爛都係不斷試新嘅設計而產生嘅問題,衰咗咁多次而家嘅設計係得到改善。千值衰得最大嘅係隻爆裂天威,關節爆裂油漆爆裂,係最令人失望嘅產品。其實公道啲講,佢最初第一隻產品天元,由於佢嘅變態可動,大家先開始追求玩具要有高可動,同埋意識到玩具原來可以做到咁。佢哋原意試新嘅勇氣最初大家都支持,同P+嘅出現都係試新嘅設計理念,我覺得呢種精神就值得欣賞及支持。
Bandai最令人可惜嘅就係冇咗呢團火,最初出超合金魂係將大家嘅兒時夢想用現代科技去成真。之後嘅產品都有繼續呢個夢想,不過而家只係為出而出。只可以講大公司要追求穩定,以經冇咗夢想同條咸魚冇分別。
CD-ROM 發表於 3-8-2023 09:26 AM
其實近兩三年嘅千值出品都已經冇玩爛嘅問題,之前會爛都係不斷試新嘅設計而產生嘅問題,衰咗咁多次而家嘅設 ...

很高興還有師兄記得千值隻天元,我可以講(其實講咗好多次),到依一刻為止都係最強最勁嘅變態可動設計,第一次接觸完全有種驚為天人嘅感覺,細細隻全膠當年差不多成千蚊,但我覺得完全值得,感覺到什麼才是勁揪嘅設計。
不過天元不是第一隻千值,應該是破刃之劍。

第二隻令我驚喜的是帝王萬能俠。
CD-ROM 發表於 3-8-2023 09:37 AM
Bandai最令人可惜嘅就係冇咗呢團火,最初出超合金魂係將大家嘅兒時夢想用現代科技去成真。之後嘅產品都有繼 ...

我一直懷疑近年笨大走咗一批資深和有經驗嘅設計師,依家設計嗰班可能係新人,你會發覺近年嘅合金魂很平庸,甚至經常出R版和用舊設計(高狄安)。
當初叫做‘魂’’都係咁嘅原因,雖然佢忠於原設係好,但自從大武士之後就冇咗求變嘅勇氣。但大家最奇嘅都係呢樣,之前大武士改設定就媽媽聲,而家千值P+改到變魔改又讚不絕口。
bigbigfriend 發表於 2-8-2023 05:47 PM
很高興還有師兄記得千值隻天元,我可以講(其實講咗好多次),到依一刻為止都係最強最勁嘅變態可動設計,第 ...

雖然現在見千值變態可動已習慣晒, 不過見到隻真三一龍條頸關節嘅可動範圍, 真係"嘩~!"咗出嚟. 有種"大師兄番嚟啦", 你所講嘅嗰種感覺. Bandai 就俾唔到咯.
CD-ROM 發表於 3-8-2023 09:54 AM
當初叫做‘魂’’都係咁嘅原因,雖然佢忠於原設係好,但自從大武士之後就冇咗求變嘅勇氣。但大家最奇嘅都係 ...

P+ 勇者王 改左 火車 冇得插入個身到,一樣有人媽媽聲。
魔改有人唔 like,跟原設亦有人唔喜歡 …
bigbigfriend 發表於 3-8-2023 09:52 AM
我一直懷疑近年笨大走咗一批資深和有經驗嘅設計師,依家設計嗰班可能係新人,你會發覺近年嘅合金魂很平庸 ...

我都有咁嘅諗法,而家呢個設計團隊完全冇咗嗰魂,係一班玩開電子玩具嘅後生仔。
CD-ROM 發表於 3-8-2023 09:54 AM
當初叫做‘魂’’都係咁嘅原因,雖然佢忠於原設係好,但自從大武士之後就冇咗求變嘅勇氣。但大家最奇嘅都係 ...

大武士絕對係失敗品

改設定我絕對唔鍾意, 所以POSE+隻勇者王我唔鍾意的, 個樣魔改都算, 火車造唔到直插就是無能

我覺得GX68係造得好個喎, 但當年過份大貨令買家唔開心囉

我幾時都話忠於原設又造到高可動及可玩性係玩具最高工藝,

GX104個樣不是太大問題呀, 但可動性及可玩性只是GX68水平又加價加咁多就好唔得喇
熱狗OO 發表於 3-8-2023 10:12 AM
大武士絕對係失敗品

改設定我絕對唔鍾意, 所以POSE+隻勇者王我唔鍾意的, 個樣魔改都算, 火車造唔到直插就 ...

咁佢都有改良到,FaiGA對手收入GAO戰機時冇咗GX68嘅肥大,整體係靚咗。
Bandai還原原設而又做得靚,令到有玩舊合金嘅老餅驚豔嘅產品係[大王者]!
確實合金魂係比到玩”合體”嗰種快感你,一路合一路想住動畫畫面去做,係好玩好多。
Pose+造型係靚,但遊玩合體過程就和玩依家啲變形金剛一樣,只係想快快合完就算,叫你合多次都唔想。
CD-ROM 發表於 3-8-2023 10:36 AM
Bandai還原原設而又做得靚,令到有玩舊合金嘅老餅驚豔嘅產品係[大王者]! ...

我都欣賞呢隻,不過可惜佢啲造型重視甲太易甩