Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年7月 超合金魂 GX-104 勇者王 GAOFIGHGAR

合金魂不嬲都係玩還原動畫造型,如果真係想玩魔改嘅人其實可以去pose+
呢隻睇圖幾吸引, 如果唔太貴可以買隻粗玩, 始終等其他人出都未必咁快有成品
呢隻一定唔會變黃????????
呢隻一定唔會變黃啦 haha
hong_crystal 發表於 25-1-2023 09:22 PM
呢隻一定唔會變黃啦 haha

咁就好難講啦,無純白件都一樣會變黃,只係明唔明顯
k_dash 發表於 25-1-2023 10:02 PM
咁就好難講啦,無純白件都一樣會變黃,只係明唔明顯

我的初版的合金魂勇者王白件黃一半
tsoi3523 發表於 25-1-2023 06:39 PM
合金魂不嬲都係玩還原動畫造型,如果真係想玩魔改嘅人其實可以去pose+

在另外POST我都講過,

保持到設定或動畫形象果種原著柒味卻能成就高可動及高玩性就是現今玩具最高工藝

HJ一則勇者王小插曲,內文話97年時TAKARA推出 DX GAOGAIGAR 已預備萬一銷路欠佳的話,故事後半登場的 KING J-DER 存在便被抹殺,為迎合預算,會用4年前特急合体超能加爾改造代替,凱與分開咗嘅哥哥融合,成故事後半勝利之鍵。好賣的話,保留大河原設計之外,好像吉永莎利的卬都木以兔女郎兼職開始,超能加爾嘅高松監督成為勇者王員工的勝利之鍵,2部機械人响動畫背後握手。

bigbigfriend 發表於 24-1-2023 08:28 PM
個sample完成度好高,不過呢期合金魂個勢真係等現貨算,分分鐘可能出嗰日Pose+又公佈會出….. ...

而家訂玩具仲貴過買現貨,好耐無訂了
其實係啲玩具價錢根本set得太貴,完全唔合理
呢啲合金千幾蚊先合理,個啲 shf 真骨雕我已經完全無視

超合金魂 GX-104 ガオファイガー
●40700円、7月予定●約26cm

https://hjweb.jp/article/864373/

40700円 圍起成兩千蚊隻,值嗎?
6算港幣2400元

2件武器配件另售

高速飛行形態

https://tamashiiweb.com/tn_blog/81/#!

合體前,主體機的手臂屈在背脊。合體後的手上臂,都是從列車拉出來。。。咁樣再掛飛機在背脊,身體咪很厚??
從另一張在頭頂照片看,主體機的手臂,應該是以拆件來“外形重視”吧。
高速飛行型態係乜黎?