Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ccstoys 鐵魄 系列新品 集中區

合金魂Gunbuster小弟都有, 不過呢隻鈍鈍哋好似又幾有大型機體嗰種笨重感覺
隻西巴士達超人係唔係有實物睇?
老實人 發表於 6-10-2023 08:31 PM
隻西巴士達超人係唔係有實物睇?

係,啱啱收工去咗睇,實物唔錯,同埋好大隻
Cybuster係旺角睇過實物,覺得下盤好大,重有個頭無頸位....原設係咁?
fallout8 發表於 7-10-2023 04:14 PM
Cybuster係旺角睇過實物,覺得下盤好大,重有個頭無頸位....原設係咁?

唔係咁既,仲有風魔係白色既,玩咗幾10年機戰都係白色,唔係銀色肥雞
魔裝戰神變雀個樣好似人形訓底樹起JJ咁
睇相頭應該可以攞返高,銀色我都一般般,都係白色靚d,不過已訂
隻魔裝寺田貴信監修 佢話ok我就ok
eddiem249 發表於 7-10-2023 04:25 PM
唔係咁既,仲有風魔係白色既,玩咗幾10年機戰都係白色,唔係銀色肥雞

動畫/遊戲畫面做唔到銀色會以白色代替,好似萬能俠大脾位係動畫入面係白色,但係超合金係銀色。
eddiem249 發表於 7-10-2023 04:25 PM

Cybaster雖然一定唔係CCS隻銀色,但如果ATX小隊「白騎士」隻白先係白,其實Cybaster咁多年都真係唔係白色。

4大魔裝機神:炎 = 紅,水 = 藍, 地 = 黃。因此Cybaster隻色係想表達「風」嘅顏色。唔會係白色,遊戲和動畫係用好淺嘅灰帶好淺嘅藍。可能因為太抽象佢哋今次用銀色表達,但我都覺得唔好睇嘅。

今日上焦人,終於睇到實物啦~! 老實,實物真係靚到非常。。。除咗隻色。。。隻銀係金屬銀,但係好沉好暗,比官圖更暗,我會形容佢係「暗灰色」,莫講話同白色無關,比令銀色更暗,依家似黑正樹專用機多啲。

不過講返主體,好正,好大隻,好厚重,好有騎士風格,兩翼巨大,焦人擺個pose係凌空魔法陣之上,所以見到佢擘開手腳關節都好緊密,冇下墜。頭部可動應該極低,除非有拉出裝置,如果唔係只可以輕微顎高頭和耷低頭,因為會比衣領裝甲阻礙左右移動。兩隻式神小白小黑嘅飛行炮做得好精緻。展示嘅時候冇開發光裝置,但見到兩前臂Cosmo Nova裝置的蓋係以磁石接合,原本雙手係全手指可動,另外跟多兩對造型手。魔法劍雕功好靚。
雖然隻色未如理想,但都係我認為有史以嚟做得最靚嘅魔裝機神Cybaster。利申,好早訂了。老闆話有機會11月派貨。

報告完畢,以上。

P.s.櫥窗寫咗唔可以影相,所以費事破壞規矩偷影。

ToyKnife 發表於 10-10-2023 10:31 PM
今日上焦人,終於睇到實物啦~! 老實,實物真係靚到非常。。。除咗隻色。。。隻銀係金屬銀,但係好沉好暗 ...

個頭是否真的很細,不合比例?
gemini61128 發表於 11-10-2023 04:08 AM

除左頭,我覺得個胸都偏細....
gemini61128 發表於 11-10-2023 04:08 AM

hmmmmm 少少細啦,真係逐part睇其實上臂都好幼,因為今次好騎士風,其餘「盔甲」好大,令你覺得頭或胸細。但其實整體感覺ok嘅。

唔知師兄明唔明,始終佢係「一件」玩具,用整體觀感比較好。你當佢9頭身中古騎士,成件事又fit晒。
ToyKnife 發表於 10-10-2023 10:31 PM
今日上焦人,終於睇到實物啦~! 老實,實物真係靚到非常。。。除咗隻色。。。隻銀係金屬銀,但係好沉好暗 ...

我都係頭一兩日定左貨,應該第一批收到貨掛。