Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ccstoys 鐵魄 系列新品 集中區

熱狗OO 發表於 30-10-2023 01:00 AM
唔係機戰都唔會有舊世代機械人的90年代中興

最佳例子係我好肯定真三一的世界最尾果日的OVA有得出都係因為 ...

舊年買左機戰30玩左一陣無玩,年紀大要「學習」一隻重未玩過既game真係有d難度。
Hawk 發表於 30-10-2023 10:12 AM
好似幾唔得咁喎,花得滯試下影啲相問佢有冇得換? 反正只拎2個部件就得

其實仲有最長最幼那肩甲的隱藏結晶件,一打開已經係斷嘅.....我真係第一次玩玩具一盒咁多問題,我諗係QC我那盒的那個人好有問題.....

換啦,師兄,你隻嘢好似好多問題,應該都冇check過就入箱  發表於 30-10-2023 11:28 AM
fallout8 發表於 30-10-2023 10:33 AM
舊年買左機戰30玩左一陣無玩,年紀大要「學習」一隻重未玩過既game真係有d難度。 ...

嘩! 師兄希望你唔好失望啦! 唔係話唔好玩
我相信好多老粉絲當初係中意遊戲中的過場動畫而吸引 但呢十年隻game除咗增加難度同角色 其他都無當初咁吸引
我玩機戰入坑係第4次,果陣第1次玩真係覺得好正,好多機械人,熱9講得啱好多機械人都係果陣識,不過近年已經冇玩喇因為實在太悶,版數太多太長,但動畫表現係好睇既

我無玩超過15年, 但都會睇下新作出招的YOUTUBE短片既  發表於 31-10-2023 10:25 PM
我係機戰F玩過, 發覺每一關都要起碼要磨30分鐘, 後尾難度提升後, 經常要re-start, 好花時間, 放棄了
我自己由第二次機械人大戰入坑,完全同意好多機械人都係因SRW認識而且很多還愛上了,也因SRW而後追漫畫動畫的也不少。在機戰入邊最唔想用嘅反而係一眾Gundams。有好多用詞真的成了集體回憶,

例如:熱血必中努力幸福加速集中魂根性愛。。。和搖乳等等
唔玩過機戰都唔知登霸/翼霸咁鬼勁,1隻衝入敵陣殺佢全家,cybuster其實係用嚟搵錢
多得機戰呢隻game而認識班機械人,細個個時認識忍者戰士飛影,正式打機年代就呢班機械人,打第四次,一睇真三一同魔裝機神同大武士已經覺得好型
再加招式同主題音樂加分,同兩隻隱藏聖戰士覺得可以一打百咁
go-go321 發表於 30-10-2023 11:51 AM
我係機戰F玩過, 發覺每一關都要起碼要磨30分鐘, 後尾難度提升後, 經常要re-start, 好花時間, 放棄了 ...

機戰F+完結篇比而家D 00後玩都唔知玩唔玩到10改。後期一堆宇宙B嘅超級系10改+獎勵+裝甲都比2-3隻卒仔圍死。前期留錢打過時S/L到想死,隱藏要東方不敗(地上線記住唔好選帝皇選強化萬能俠)就冇最強高達系百式改(全改用阿寶+集中消9成敵人)。完全係史前回憶。
go-go321 發表於 30-10-2023 11:51 AM
我係機戰F玩過, 發覺每一關都要起碼要磨30分鐘, 後尾難度提升後, 經常要re-start, 好花時間, 放棄了 ...

Re-Start? 你意思係"Game Over"後那一關要re-start? not offense,不過師兄你應該唔係機戰迷或沉迷級別

機戰迷,一定係「SAVE-LOAD大法」 命中10% Load到中為止,敵人恨性就LOAD到Critical Attack為止~~   etc etc etc

其他師兄係唔係同我一樣?
那個命中超過90%miss,30%回避被crit就不要提了……
重未收到風 孤仔派貨未? XDDXDXDXD
ToyKnife 發表於 30-10-2023 02:09 PM
Re-Start? 你意思係"Game Over"後那一關要re-start? not offense,不過師兄你應該唔係機戰迷或沉迷級別
...

記得打 第3次 時最後大佬係 痴線 既 ... 打超遠,超級系都分分鐘一野 KO ...
當年 save load 都唔知幾多次 ... 話時話,點解當年可以咁有心機打一隻 game ???

近年既機戰真係冇心機玩 ... 連 30 周年版 都未有心想買 ...
ToyKnife 發表於 30-10-2023 02:09 PM
...

YES,  SAVE+LOAD到必中。。。