Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] MG 1/100 ZETA GUNDAM / Z高達 Ver.Ka

ZZ靚好多, 有個KA樣先喇

ZZ KA模型 型咁多,大佬
鍾意Z多D都係咁講

舊HG的ASSEMBLE GUIDE內圖, KA的Z係異型式長頭黎架嘛, 呸!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
呢幅畫係來自最舊果隻HG Z高達 (不是HGUC) 的ASSEMBLE GUIDE, 成本插畫由KATOKI畫, BANDAI你真係當粉絲係白痴

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
熱狗OO 發表於 23-5-2023 04:42 PM
舊HG的ASSEMBLE GUIDE內圖, KA的Z係異型式長頭黎架嘛, 呸!

型仔到呢。。。。
如果Z ver Ka出到好似上面幅圖成隻Z plus咁,咪一樣會有人插。
YM 已經跌到368...........
clivemak 發表於 24-5-2023 10:11 AM
如果Z ver Ka出到好似上面幅圖成隻Z plus咁,咪一樣會有人插。

太老舊,出DEFINE瀧川虚至版就好了
clivemak 發表於 24-5-2023 10:11 AM

一定唔會, 就係要咁既樣
eddiem249 發表於 24-5-2023 10:52 AM
YM 已經跌到368...........

邊間叫YM? 點都好, 我維持299先考慮入, 年尾D濕鳩開倉應該得, 好老實呢隻野299都唔易清的
熱狗OO 發表於 24-5-2023 11:09 AM
一定唔會, 就係要咁既樣

各人都有所好,就好似好多人都喜歡KA早期Z+果類風格先至唔鍾意而家呢款Z,但唔代表設計師要跟你所喜歡而去設計一件物件。設計師亦都唔會永遠成世同一風格,總會挑戰一下新方式,就好似KA近十年都會喺新一款加入新特色如V2唔拆翼就可以裝AB甲/ZZ就比V2更強嘅分體+高可動等等。而今次Z喺變型可動結構三者並立下再希望還原TV造型呢方面上,我認為已經超過100分(利申已入並素組),尤其整完後玩變型時盤骨可動設計比之前任何Z系更加耐用(但盤骨結構造型喺飛機形勢下要扣分),我而家都兩三日都玩一次變形。而希望大家唔好用果種“我唔要呢種,一次要XX咁樣先得”較為激動態度表達意見(但又唔係直接對設計師表達)。最後一樣係自己喜好唔好代表所有人,可能相反大多數人喜歡TV造型多過Z+款而你又唔知呢?

Katoki Hajime的訊息

MESSAGE|Katoki Hajime的訊息
當看到TV版的Zeta設定圖,就感覺到當時和現今大家所追求的Zeta高達的帥氣感,或者說是機動戰士的「時尚感」有很大分別。當時的設定圖,是比現在大家共有的Zeta形象有更大的頭和手腕,腳也很粗,有如用紙做出來一直線的形象,但輪廓有結實的體型。這次的Ver. Ka將會挑戰面對長久以來高達模型都沒有回顧過的TV設定圖。我認為Z高達不會過時是因為變形沒有正確的設計。解釋和平衡上是有「如果是我自己就會這樣做」的空間。Ver.2.0和RG只是組裝也會成為很有型的完成品,但是Zeta是組裝多少次也不會厭倦的。請大家也看看這次的Ver.Ka,尋找大家心中正確的Zeta吧。

Katoki Hajie

我嘅理解係今次KA 想回歸TV嘅原點,而唔係用KA以往嘅方式去設計。

s0014028 發表於 24-5-2023 11:55 AM
各人都有所好,就好似好多人都喜歡KA早期Z+果類風格先至唔鍾意而家呢款Z,但唔代表設計師要跟你所喜歡而 ...

大佬丫, 入得嚟都70後架喇, 你係80後?若80後後或更遲出世我唔怪你。
GRAW 發表於 24-5-2023 12:14 PM
Katoki Hajime的訊息

MESSAGE|Katoki Hajime的訊息當看到TV版的Zeta設定圖,就感覺到當時和現今大家所追 ...

呢d公開客套說話冇意思
一個設計師在Bandai面前有牙力?你信?做過幾年嘢都知一間公司怎運作丫?

你畫完隻嘢, 一定要Bandai批准先出得架喇, 畫乜就出乜?保持特色喎!中學生先信架咋喎

呢隻野丫KA死要懷舊而Bandai否定的話出唔出到?
反轉Bandai指令是次玩懷舊而Ka照指令呢?

那個可能性多些?那個牙力多些?资金在誰方?
責任一定在Bandai批核的管理層, 絕不是Katoki問題。
熱狗OO 發表於 24-5-2023 12:57 PM
大佬丫, 入得嚟都70後架喇, 你係80後?若80後後或更遲出世我唔怪你。

咁真係好對唔住我係一個80後,我冇閣下所擁有同等價值觀同情操。對我黎講任何MG ver.KA都係製作團隊以當時最新技術來重新製作以往做唔到/更新嘅作品,如獨角獸變身/ZZ分體可動等。造型只要有設計師公佈時表達的差唔多我已經收貨,我比較注重設計師如何將果部機體特色注入模型內同時結構穩固,比如ZZ腰部有核戰機同時又可以轉腰前傾咁我已經要比錢買。我亦都知自己係個冇知識嘅80後,唔識用高上一級視線去表達對別人意見,我只知道我會用我對那物件預先認定測量標準去評定那物件。如果知道有缺點接受唔到咪唔買,接受到/優點比缺點大咪比錢囉,就好似有人問我呢隻Z值唔值得買,我會反問佢你第一眼睇上去個樣接受到嗎?如閣下一樣say no咪唔建議買,個樣接受到你心中目標佢可以點?易變形高可動?咪考慮買囉,但可同你講玩上手會驚訝佢個變形。