Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] MG 1/100 ZETA GUNDAM / Z高達 Ver.Ka

賣得298,即是仲有空間下調
transformers 發表於 13-7-2023 02:45 PM
我估姐都唔撚比

冇野嘛智障

係囉, 唔炒股都可以估吓股市嘛, 師兄們咁敏感
跌到去rg既價錢, 應該差不多到底了

絕對岩, 低過300絕對買得過  發表於 14-7-2023 01:00 AM
***不是夢=估下 ?
我就真係get唔到囉
唔炒股都可以估吓股市...當然得, 但係9估就講清楚係9估, 有人同你講會去到咩價位不是夢, 你聽左佢講蝕左錢, 然後佢一句"估下啫"再加多句話你智障啫, 客氣D講呢D人懶皮極無恥, 實質真係人渣一名
transformers 發表於 13-7-2023 02:45 PM
我估姐都唔撚比

冇野嘛智障

其實而家啲模型太貴, 貴到唔合理, 雖然我都知開發成本高, 但唔代表塑膠玩具價格去到好高囉.

好似啲合金咁, 嘢嘢去到四位數字, 有啲匠機仲要五位, 好多人真係睇咗當買咗架, 包括我.

當年 MG 一出時幾咁震撼, 百幾蚊大大件, 最複雜的ZZ都係兩百幾 (其實以當年物價來講算貴), 都不知玩得幾開心.
開發成本高都可理解, 但模型啲膠就越來越差 ..
DenloX 發表於 14-7-2023 01:23 AM
***不是夢=估下 ?
我就真係get唔到囉
唔炒股都可以估吓股市...當然得, 但係9估就講清楚係9估, 有人同你講會 ...

可能D模型鋪店員,老闆,想靠吹抬高盒野成個POST得佢一個係咁講會炒,去到600
G3X 發表於 14-7-2023 12:46 PM
可能D模型鋪店員,老闆,想靠吹抬高盒野成個POST得佢一個係咁講會炒,去到600 ...

原來係炒狗地盆

少D人黎仲好

成班狗剩識鳩叫圍爐
stevechu55 發表於 14-7-2023 09:22 AM
開發成本高都可理解, 但模型啲膠就越來越差 ..

呢方面上色果班會感受高D, 我呢D砌完當ROBOT魂玩就覺得新既點都係穩陣及可動性有保持改善的
"估"600實際落2XX, 真係唔知邊個智障
ray1849 發表於 14-7-2023 07:35 AM
其實而家啲模型太貴, 貴到唔合理, 雖然我都知開發成本高, 但唔代表塑膠玩具價格去到好高囉.

好似啲合金 ...

其实依加的模型和玩貝价格比通胀升的更高更离谱。我依加好多看佐当买佐,小入手好多了。
點解而家模型玩具咁貴, 咪要多謝班高追L囉
咁模型唔趕砌嘅咪等吓囉,笨大嘢永無絕版,有耐性永遠係最後贏家。

至於點解越來越貴,你同咩嘢時代比先?撇除炒賣呢啲短期因素,塑膠貴咗人工貴咗大家消費能力高咗,呢個係好自然嘅發展。

算喇,住屋食飯搭車乜都貴晒,奢侈品嘅模型又點可能獨善其身?
其實又或者可以試吓砌其他性價比更高嘅,御模道Ironman,Yolopark老變,買正license而且價廉物美。笨大模型係好,但仲有好多選擇嘅 (當然除非你係都要砌巾就另計 )
DenloX 發表於 15-7-2023 10:01 AM
點解而家模型玩具咁貴, 咪要多謝班高追L囉

其實重有 bandai 玩饑餓營銷 令成個市場唔健康左