Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2021年12月 超合金魂 GX-100 金剛 & 宇宙飛龍 / GX-100X 強化配件

秋葉原展出

回想GX-100成個宣傳都是無意義的,最初放風聲GX-100就出,讓人估,讓人期待,那時大空魔龍已公佈了是DX,根本無人會估係佢,點知Bandai可以臨時反口,成件事變成估已公佈產品的no.,而不是估有什麼新產品...估產品number有什麼意義呢?我估V型+南原基地是Gx50r...好好玩嗎?可能Bandai因高廸安事件對未出過的IP無哂信心,咁合金魂只有愈來愈保守,如MG般沒落(Rx78 ver1,2,3...)
各日網如amiami已經開放preorder。
玩返GX-05好過
魂 NATIONS TOKYO 展出

https://hobby.dengeki.com/event/1288186/

GX-100 個產品名係"金剛 &宇宙飛龍" (ガイキング&大空魔竜/GAIKING & DAIKU MARYU),主角產品其實係"金剛",隻宇宙飛龍係好大件,但唔係今次產品的主角。
GX-41s 勇者雷登,都跟一個好大的"神面岩",今次宇宙飛龍應該當成係金剛的附設基地。
waiwaiwai326 發表於 25-6-2021 03:06 PM
回想GX-100成個宣傳都是無意義的,最初放風聲GX-100就出,讓人估,讓人期待,那時大空魔龍已公佈了是DX,根本無 ...

完全無反省過高迪安發生咩事
fallout8 發表於 25-6-2021 12:09 PM
其實佢放係GX定DX出都唔係咩問題,都係一個名姐。
佢今次最大問題係Cut走曬d武器同裝甲,俾甘貴價錢買隻 ...

好似隻u高達咁,配件分拆幾樣賣嘛

想請問大家目測金剛合體機械人時,對角係咪需要換?感覺好似比基地時對角細咗。
achtang 發表於 26-6-2021 08:34 AM
想請問大家目測金剛合體機械人時,對角係咪需要換?感覺好似比基地時對角細咗。 ...

個龍頭應該係另一配件,唔係完全變型
你睇飛龍個頭,根本就無位收埋機械人個頭
唔知條飛龍,哪部份是合金呢?
柴灣20座男孩 發表於 26-6-2021 10:03 AM
唔知條飛龍,哪部份是合金呢?

之前唔知聽邊道講話條龍太大隻,因為驚唔夠力,所以龍身大部份用膠料,有錯請更正。
waiwaiwai326 發表於 25-6-2021 03:06 PM
回想GX-100成個宣傳都是無意義的,最初放風聲GX-100就出,讓人估,讓人期待,那時大空魔龍已公佈了是DX,根本無 ...

個人覺得高廸安 係設計失敗 ,一睇相變型就唔想買
睇睇下隻金剛個下陰位真係好肉酸,好似甩皮甩骨發育唔健全咁,動畫設定都唔係咁,點解唔做好D?