Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2021年12月 超合金魂 GX-100 金剛 & 宇宙飛龍 / GX-100X 強化配件

個GX-100倒數,我地食住花生吹左咁耐,由好期待估緊係邊隻機械人,到今日開出依隻失望到透既放大缺件版GX-05...
今次真係俾笨大玩到透
fallout8 發表於 24-6-2021 05:11 PM
個GX-100倒數,我地食住花生吹左咁耐,由好期待估緊係邊隻機械人,到今日開出依隻失望到透既放大缺件版GX-0 ...

仲以為佢咁神秘收埋左乜野

唉,竟然GX05的配件會更多,咁算咩大基地,我以為GX100會有非常多突破
咁大隻都變唔到完美龍頭要靠換件???

又冇得FACE OPEN又冇對大鑽???
好失望,只係對嗰本有齊dx 1-100资料嘅書有興趣
超合金魂粉絲感謝祭

https://youtu.be/oSQaHWqfiGc
笨大都算用重本,個主舞台用咗Sony 套 "Crystal LED背境" 技術。
詳細資料:
https://av.watch.impress.co.jp/docs/topic/1329510.html
三隻龍仔有鐵都救唔返我既失望
笨大最後都係浪費咗一個咁有紀念價值嘅100
我又覺得幾特別, 出基地級玩具, 隻金剛又可以玩分體同合體 (舊版好似唔得), 但土地同空間先係最大問題....
龍騎 發表於 24-6-2021 06:08 PM
仲以為佢咁神秘收埋左乜野

令我諗起凌凌漆入面達文西果件終極殺人武器
玩具Joe 發表於 25-6-2021 08:26 AM
我又覺得幾特別, 出基地級玩具, 隻金剛又可以玩分體同合體 (舊版好似唔得), 但土地同空間先係最大問題.... ...

GX-05果隻金剛仔都可以分體合體。
笨大班人唔多用腦,明明攪左係DX, 又整番去GX系列,全無新鮮感,佢合金魂遲早收當,其他廠不斷發力,佢就事事旦旦。

DX 唔DX,只係Bandai 的市場遊戲,大家見慣SHF 、骨雕、神話等技兩,都知契弟Bandai 隨時可以改。

呢隻飛龍所包含o既金剛,係跟以前 GX-27規格,所以如果一開始放入「非DX」合金魂都算似樣。
如果用飛龍出DX,要襯之前四隻,
根本就唔到size 。
反而
應該出一隻大版金剛、配一個坊飛龍內構格納庫比較合理。

所謂萬眾期待的GX-100,在Bandai眼中只係又一個市場 gimmick,
用呢個光環,一則要擠取其中價值、盡量賺錢;二來亦都要顧面子,DX-100 點都唔可以好似高迪安咁蟹晒。
而一件產品由企劃到開發都甚需時,
好明顯,今次Bandai 預備唔夠,之前可能諗過用其他選擇,例如呢排幾隻 Getter 、甚至傳說中最高人氣的真三一,
呢招幾年前可能仲得。
不過呢兩三年市場變化好大,其他廠個個來勢洶洶,玩家亦開始適應大size 機械人。
(以前大家驚買得一兩隻大size 合金,會同屋企其他收藏唔夾。至於屋企夠唔夠位,反而唔係熱血合金宅顧慮。)

Bandai 過去隻手遮天,依家就算未至於俾人撳住打,點都要睇埋其他對手。
其他廠o黎緊有乜o野?pose+ GGGG、 CCToys 真三一、King art 拆甲三一,
如果Bandai 唔認真搞,到時一街都係 GX-100,齊齊慶祝合金魂收皮都似!
偏偏手上冇乜邊個大project 可以臨危授命。呢兩年已公佈產品,長短闊窄o岩位o既,真係只有飛龍呢一隻。
(亦間接證明,Bandai 手上未公佈企劃之中,冇一隻夠份量!
更大問題係,佢o地亦都唔打算諗橋諗新意去發展一隻!!!)
所以樣衰衰改名見人都要照做。

Garycharm 發表於 25-6-2021 10:50 AM
DX 唔DX,只係Bandai 的市場遊戲,大家見慣SHF 、骨雕、神話等技兩,都知契弟Bandai 隨時可以改。

其實佢放係GX定DX出都唔係咩問題,都係一個名姐。
佢今次最大問題係Cut走曬d武器同裝甲,俾甘貴價錢買隻野返來竟然連十幾年前既舊版GX-05都比唔上,真係好過份。

有師兄話笨大遲d會出魂限補完返d缺件,我心諗,如果條龍唔賣得,果堆武器隨時胎死腹中唔出。