Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 超合金魂 GX-71 百獸王 再販

剛買,呢隻正,好重,又穩陣。
waiwaiwai326 發表於 8-8-2021 08:21 PM
香港真係好多百獸王fans! 至少比機甲艦隊多很多,上次機甲艦隊合金魂再版,行貨價比現在百獸王平,幾星期都賣 ...

我用我童年時的第一印象回答,百獸王原作設計得有型,好靓。霸氣的獅子口裏面包含著一張俊臉,既創新,又有驚喜,又不落入俗套。其他同年代的機械人,都說不上靓仔。宇宙大帝只有一個眼罩,完全無五官,沒什麽值得欣賞的細節。機甲艦隊就是一個雪糕甜筒套在頭上(不好意思,可能會得罪機甲艦隊的粉絲),六神合體就更加,五官不明,頭頂一把尖刀,和魔鬼筋肉人或者鹹蛋超人差不多。

後來90年代的機械人造型都是程式化,通俗點叫“行貨”。高達頭來源于日本武士頭盔,永遠是頭頂兩條天線,下面一個面罩。藍光人系列和勇者系列可以叫靓仔,但都是大同小異,千篇一律,沒有百獸王這種驚喜。

合體方面,百獸王簡潔明了,沒什麽累贅,不似宇宙大帝這樣空雷王的腳掌要拆下,雙臂太小,又要加一對假手來平衡比例。
      而且百獸王的身材比例非常勻稱,感覺舒服。有些機械人先天設計有問題,例如宇宙大帝雙腿太大太粗,雙臂太小。六神合體雙腿太長,超獸機神的腳掌太大,像踩雪橇,因爲豹和獅子不能設計得太小,否則無存在感。
kongfupanda 發表於 9-8-2021 10:24 AM
我用我童年時的第一印象回答,百獸王原作設計得有型,好靓。霸氣的獅子口裏面包含著一張俊臉,既創新,又 ...

當年個燙金未來獸合體外盒都好經典,俾人一種好豪華既感覺,唔洗睇價就知好貴,老豆/阿媽一定唔會買俾我
kongfupanda 發表於 9-8-2021 10:24 AM
我用我童年時的第一印象回答,百獸王原作設計得有型,好靓。霸氣的獅子口裏面包含著一張俊臉,既創新,又 ...

我細個比較幸福,父母買過幾套大合金俾我。

不過記得細個我都唔鍾意百獸王,幾次有幾會都冇買。
一來當時我認知,冇頭毛就係老虎乸(當時我未識原來有美洲獅),呢個係原罪。
二來我當年已經覺得佢個變型太簡單,一眼睇晒,冇金毛獅王咁神奇咁多o野玩。

師兄解釋得好清楚,多謝分享
百獸王超合金出咗好耐香港先播卡通。玩具店成日將佢同其超合金平排企埋一齊。宇宙大帝丶金毛丶六神,隻隻睇過卡通,唯獨係佢未,但到佢終於響香港播嘅時候已經有啲過氣,或者係我大個咗,細路仔兩三年已經係好長嘅時間。
badmuthaphucka 發表於 9-8-2021 01:39 PM
百獸王超合金出咗好耐香港先播卡通。玩具店成日將佢同其超合金平排企埋一齊。宇宙大帝丶金毛丶六神,隻隻睇 ...

師兄講起,有好多回憶。
以前好多卡通都做唔晒,
屋企亦唔係成日可以睇電視。
所以睇o既唔多,
真正有印象可以睇得多幾集 o既機械人只有六、七套。
我對機械人認識,都係去玩具鋪見。

講返呢隻百獸王。
韓仔好係一回事,
合金魂百獸王可以襯其他系列係另一回事。
有錢有地方當然最好兩隻都買。

個人選擇,就算合金魂百獸同韓仔同年推出,一切重來只揀一隻,我會揀 B 記。

新果只37cm, 笨大約30cm .....但貴成倍 .....

又事實 新果只 match 唔到其他合金

Garycharm 發表於 9-8-2021 02:40 PM
師兄講起,有好多回憶。
以前好多卡通都做唔晒,

其實將韓仔果隻想像成DX超合金魂百獸王就知自己要揀邊隻。
依家韓仔果隻既賣點:大size、玩燈玩聲效、優化變形系統、貴價.... 正正係笨大係DX line做緊既野,可惜百獸王個版權已經唔係東映手上,依家個DX頭啖湯俾韓仔飲左先。
fallout8 發表於 9-8-2021 03:37 PM
其實將韓仔果隻想像成DX超合金魂百獸王就知自己要揀邊隻。
依家韓仔果隻既賣點:大size、玩燈玩聲效、優 ...

講多好,因為我已經放棄o左DX~~

個個人玩玩具方式唔同。
有人鍾意大大隻、慢慢拆慢慢慢變慢慢玩。
有人鍾這意影張相、放入櫃就算。

我比較鍾意一次過拎幾隻出o黎,放晒o係地下玩對戰。所以比較鍾意合金魂個size~~
Garycharm 發表於 9-8-2021 02:40 PM
師兄講起,有好多回憶。
以前好多卡通都做唔晒,

旺角三連玩具鋪
nela 發表於 9-8-2021 03:23 PM
新果只37cm, 笨大約30cm .....但貴成倍 .....

又事實 新果只 match 唔到其他合金

後面三隻個盒應該好玩要換過
細個係親戚屋企玩完隻大合金百獸王,佢地話唔要送俾我,俾阿爸當面拒絕左...我恨到而家!
Edmond22 發表於 12-8-2021 11:46 AM
細個係親戚屋企玩完隻大合金百獸王,佢地話唔要送俾我,俾阿爸當面拒絕左...我恨到而家! ...

你阿爸點解咁有骨氣
向炒價說不