Toysdaily 玩具日報

樓主: TransformCube

[新品消息] TransformCube固態泥膠討論

包裝設計,最終包裝係白盒+彩色貼紙:(

正式名稱,要同LXGO分别,所以用"積木珠"呢個名稱,而且同珠仔一樣只會出透明積木

變形立方積木珠
トランスフォームキューブ 積み木 丸玉
TransformCube Building Block Beads

用18mm production試版砌嘅手機座 :(

TransformCube 發表於 6-10-2020 01:39 AM
正式名稱,要同LXGO分别,所以用"積木珠"呢個名稱,而且同珠仔一樣只會出透明積木

變形立方積木珠

都幾靚喎!!

thanks,打算主攻女性市場,全透明珠仔 :he:

Production Sample 係18mm 咁大粒

今次砌個簡單盒放粒LED玩夜光效果:shiny:

TransformCube 發表於 18-10-2020 11:41 PM
Production Sample 係18mm 咁大粒

砌個大些少既盒會實用好多!!

如果可以砌粒寶石出來,裡面放 LED,可能會好靚!!
Lau 發表於 19-10-2020 09:41 AM
砌個大些少既盒會實用好多!!

如果可以砌粒寶石出來,裡面放 LED,可能會好靚!! ...

呢十幾粒係試模具啤出黎,係得咁多,想砌多啲都無,依家套模修改緊,遲啲做12色打樣之後先正式啤:58:
用最少料砌積木唔少得嘅幾種火柴人:p

TransformCube 發表於 20-10-2020 09:52 PM
用最少料砌積木唔少得嘅幾種火柴人

覺得對腳分得太開:ice:,諗到個砌法可以自然啲無分咁開:shiny:

Attack on Giant{:2_261:}

似TRON電單車,轆用雙面膠紙/膠水黐2粒拱形組成六角形鏈:58:

終於攪掂,所有嘢試好晒,OEM今個月正式投產,整埋招紙,跟住攪零售渠道:43:

TransformCube 發表於 7-11-2020 10:50 PM
終於攪掂,所有嘢試好晒,OEM今個月正式投產,整埋招紙,跟住攪零售渠道

恭喜師兄成功生產!
mushroom 發表於 7-11-2020 11:32 PM
恭喜師兄成功生產!

多謝!:77: 不過之後marketing先係重點:(

加返啲特點:

1) 組合完成之結構可以無任何突出物(插頭)
2) 具有細胞特質之正立方體或電腦之體積像素(Voxel)之積木,可無限接合,組成複雜結構
3) 可以2x2以上接合成網狀(net)結構(互扣最強之接合方式),即平面板,再由多幅網狀結構組成實心或空心立體
4) 由4粒組成網(2x2),再接上4粒垂直積木,再接上4粒組成之網,重複接合,可成最強2x2之柱
5) 由4粒組成網(2x2),再於平面延伸,可組成2xN長度最強之柱
6) 網結構組成之平面板及柱可組成任何實心或空心立體結構
7) 積木和積木接合部份可任意調校角度(不是恆常旋轉),組成有機形態(organic form)
8) 可組成鏈狀結構,再重複鏈狀變成管狀
9) 可以用拱形或圓筒組合成各種關節
10) 圓筒可以用於自由轉動部份
11) 可組合畢氏定理三角架構(4粒(3)x5粒(4)x6粒(5))=√(3²+4²)=5