Toysdaily 玩具日報

樓主: TransformCube

[新品消息] TransformCube固態泥膠討論

造型始終點搞都唔太吸引

同埋每粒的成本會否比一般積木高?
方形一粒粒, 隨時要幾百粒先可以構成一件似樣的作品, 間接售價好難降低
toylover 發表於 23-9-2019 08:59 AM
造型始終點搞都唔太吸引

同埋每粒的成本會否比一般積木高?

積木唔同模型,如果同LEGO依家啲積木模型比,當然無咁吸引,問題係啲積木模型,同模型一樣,係pre-build晒,主要只可以砌單一成品,即是類似puzzle,而我呢種係砌任何嘢刀得,而依家定案係只出透明或半透明色,所以最終砌出黎會同之前唔同效果,可以當係串珠仔嘅積木版,要砌吸引嘢要之後有用家砌先會出現,以我一人之力係砌唔到啲吸引嘢

至於成本係多過一件出單體積木,不過又唔係多好多,唔同係重用性會高過單體積木,因為砌任何嘢基本上只需要方型一粒走天涯,砌似樣成品大概300-400粒,500粒售價應該刀唔會太貴,依家同間OEM廠合作緊,睇吓遲啲有乜進展 :shy:

TransformCube 發表於 25-8-2019 02:37 AM
係google最高點擊率竟然係佢,可能有Pose唔同啲

巨型機械人係幾出,似真實世界的機械人,所以唔用那些科幻設定做審美。

如果透明或半透明,做到類似玻璃或水晶的表面感覺,咁就好靚。

另外可以試下做台座或支架

終於研究到點砌隻手出黎,咁砌全個人都唔難:43:

TransformCube 發表於 3-10-2019 06:00 PM
終於研究到點砌隻手出黎,咁砌全個人都唔難

參加咗iF Design Award,有興趣可以睇吓 :shy:

iF Design Award

Merry Xmas and Happy New Year{:2_267:}

鼠年舞獅 {:2_291:}

應節喎!!

咁都砌到,幾好!!
出遲咗,復活節2020{:2_279:}

師兄加油,不如整文字機械人或文字變型機械人
mushroom 發表於 19-4-2020 12:27 AM
師兄加油,不如整文字機械人或文字變型機械人

呢個要用啲時間設計 :58:

砌咗個1.2米高機械人,腳部砌咗關節組合,發覺越大越要研究物理,上半身有返咁上下重量,如果計腳部要橫向5粒先有睇頭,依家得橫向3粒,如果正式版18mm就剛好可以橫向5粒(依家係30mm,30x3=90/5=18mm):handshake:

我覺得太大舊, 以香港地咁既環境好難買一堆返黎砌
白騎士 發表於 30-6-2020 02:38 PM
我覺得太大舊, 以香港地咁既環境好難買一堆返黎砌

唔會,已經縮小得返1/5容積(由30mm縮細至18mm),依家OEM廠起緊套模具,2個月後啤試版:58:,同埋有2個版本,1個普通版,另1個轉軸裝晒bearing

OEM廠商最後Prototype Size比較,細過粒大骰同LEGO小小
18mm OEM pre-production samples,已設計用超聲波焊接,試版表面怪怪地因黐咗透明膠紙,佢地會再執吓模具遲啲啤透明試版:58: