Toysdaily 玩具日報

樓主: TransformCube

[新品消息] TransformCube固態泥膠討論

暗黑王風雷 發表於 10-1-2019 11:18 PM
你所用嘅膠料,色粉,供應商有你用嘅材料安全證書就可以。唔使你自己申請。 ...

謝資訊,即是用有認證貴料,真正投產時會同模廠傾吓{:1_377:}
TransformCube 發表於 12-1-2019 08:42 AM
謝資訊,即是用有認證貴料,真正投產時會同模廠傾吓

咁當然,你件產品要買外國,歐美 ,成件產品亦要有申請安全證書(睇你產品年齡定位).
歐洲賣的話,做埋CE,印象中佢有個玩具認證,不過佢唔係安全認證
但入歐盟必備
chlycab 發表於 12-1-2019 03:27 PM
歐洲賣的話,做埋CE,印象中佢有個玩具認證,不過佢唔係安全認證
但入歐盟必備 ...

未諗到咁長遠,啤咗堆Sample砌堆嘢先考慮,其實呢啲積木有另一作用,可以砌啲成品去賣,如筆筒,A4 Tray,兜,首飾盒之類:67:
TransformCube 發表於 13-1-2019 12:13 PM
未諗到咁長遠,啤咗堆Sample砌堆嘢先考慮,其實呢啲積木有另一作用,可以砌啲成品去賣,如筆筒,A4 Tray,兜,首 ...

又唔好咁講,香港市場好奇怪,係D有"炒"或"大牌子"因素既product會好多人受
呢類香港雖則都有愛好者,但始終唔及歐美,如果開到line生產到,係D玩具展sell俾外國客睇,引到佢地落order,隨時好賣過你係香港做
chlycab 發表於 14-1-2019 01:33 PM
又唔好咁講,香港市場好奇怪,係D有"炒"或"大牌子"因素既product會好多人受
呢類香港雖則都有愛好者,但 ...

呢點當然啦,不過依家我最想要係嗰幾千粒Sample,無Sample砌啲嘢講乜都無用:44:
今日同間模具廠傾過,啤5000套做模連啤大概幾萬,重要比設定大粒,因細粒要好高技術先做到,套模要廿萬{:1_206:}
個人覺得, 呢個設計唔係唔好, 但只限定小學3年班以上先0岩玩...
轉動的圓球體鬆緊度應該係最大的問題

太複雜唔太睇好, 又要轉先得2面好煩,轉唔啱位仲死,想像一塊10X10砌落另一塊10X10,當中一個位轉唔好成塊插唔入, 鬆緊度好重要要適中剛則好, LEGO都有部機不停砌拆成萬次測試唔鬆先過關,一陣連BALL扯埋出來就弊, 不如外加插件更好更簡單(但咁LEGO TECHNIC又完勝), ANYWAYS祝你好運啦
kyostanley 發表於 17-1-2019 02:08 PM
個人覺得, 呢個設計唔係唔好, 但只限定小學3年班以上先0岩玩...
轉動的圓球體鬆緊度應該係最大的問題 ...

差不多啦,要大個啲先識玩:36:
what 發表於 17-1-2019 05:47 PM
太複雜唔太睇好, 又要轉先得2面好煩,轉唔啱位仲死,想像一塊10X10砌落另一塊10X10,當中一個位轉唔好成塊插唔 ...

除非大力到扯爆粒積木,個Ball無咁易扯出黎,呢個設計好處就係無插件,反而無咁易鬆,只要將2件積木接合,面壓面加上中間插位,就唔會郁,雖然得2接枉,已經可以構成立體網狀組合,即是好似織布咁.
就....唔睇好,台灣有做過專利設計積木,仆直左
除非你整到好靚既作品,或者整到黑白金紅粉紫強烈潮色整潮佢賣貴佢
用Resin DLP 3D printer印咗廿幾粒Sample砌咗個可調校角度手機座同之後將佢變形

成品大概咁上下,不過重要微調

活鉸機械人測試,遲啲有2400粒samples再砌啲大型嘢