Toysdaily 玩具日報

查看: 114301|回復: 186

[新品消息] TransformCube固態泥膠討論

固態泥膠: 集合可砌玩具(Toy), 功能性實用物件(Functional Object) 同 大型雕塑(Sculpture) 於一身

所見即所砌
What You See Is What You Build (WYSIWYB)

官網:
www.transformcube.com

美國發明專利:

中國實用新型專利:

メタバース素材 – 手芸材料のトランスフォームキューブ – 固体モデリング粘土

固態泥膠為類似積木的環保手工藝物料,純正立方體外殼內嵌接合組件,可進行數碼實體化11數碼體()素轉換成實體,
可利用人手或機器接合,特性如建築物料要利用力學建構物體並可組合功能性物件。和LEGO類的單向接合式不同,本產品使用多向接合系統故更具可塑性。
利用3D打印式分層及編織式組合法,可以組合出物體外殼及可高達3米或更高的巨型雕塑,
成品亦可以人手解體完全變回物料故非常環保,只需正立方一種元件,已可組合無窮大小形狀。

Solid state modelling clay (solid clay) is an environmentally friendly handicraft material similar to building blocks,
jointing mechanism embedded in the true cubical housing.  
It can perform Digital Materialization convert 1:1 digital Voxel (pixel) graphic to solid clay element assembling objects and can be assembly manually or mechanically.
Its characteristics like construction materials so to assembly object with mechanics knowledge, and it can be assembly functional objects.
Unlike LEGO-type unidirectional jointing, our product is more malleable due to its multi-directional 3D jointing system.
Using 3D printing layering and weaving assembling method, it can be assembled into product housing and giant sculptures up to 3 meters tall or higher,
and the finished product can be manually disassembled and completely returned to the material, so it is very environmentally friendly.
It can be assembled into infinite large or small shapes only needs block element.

官方圖片當然冇問題。
積木??   咪玩啦, 無興趣
hongwohse 發表於 6-1-2019 08:07 PM
積木??   咪玩啦, 無興趣

你唔玩大把人玩...
其實呢種積木嘅設計係建基於正立方體用柱同孔連接方法,即是正立方體之間用乜形式接合,但係又可以保持晒所有正立方體特性,唯一方法係六面都係孔姐,但係六面都係孔就要外加柱,太麻煩,攪咗幾年終於靈機一觸諗到用六面用一個旋轉結構:36:,一面係枉,而另一面係孔,但係做出黎太大舊,最後見市面有種比細路學計數積木,係固定1枉5孔,佢1柱都砌到野,但係砌立體會鬆,於是靈機一觸,1柱都得,即是2柱更得,再配合個旋轉結構,Work{:1_214:},結果申請埋專利

旋轉結構

跟住發現可以用相同結構可以1出3種唔同形狀功能積木

其實想問吓買積木砌啲人係唔係要見到砌到啲勁嘢,例如幾百至幾千粒啲巨大製作,先有興趣買:58:
感覺似 mineCraft 這一類
HighLamb 發表於 7-1-2019 06:24 PM
感覺似 mineCraft 這一類

差不多,不過唔止咁,半圓筒半正方嗰件可以做鉸位,而圓筒可以做自由轉動軸心:shy:
你用自己產品砌到啲好特別嘅成品先得家。就咁得睇,好難理解優點係邊。揾啲大路嘅,如砌幾出名嘅機械人,又砌啲女士喜好嘅角色,又有啲小朋友至like 嘅角色。
見d成品太簡單,引唔起興趣
暗黑王風雷 發表於 9-1-2019 06:06 PM
你用自己產品砌到啲好特別嘅成品先得家。就咁得睇,好難理解優點係邊。揾啲大路嘅,如砌幾出名嘅機械人,又 ...

多謝意見,已經出咗圖比間模廠啤返幾千粒樣版,希望遲啲砌啲大嘢:78:
taifat 發表於 9-1-2019 09:21 PM
見d成品太簡單,引唔起興趣

多謝意見,我都覺得簡單:42:
膠料,色粉選擇。(特別係要有國際認證嘅安全標準,如果你係要有海外 MARKET)。有同無嘅,成本差天共地。如果將來轉料先計算入成本,都幾大鑊。
暗黑王風雷 發表於 9-1-2019 11:20 PM
膠料,色粉選擇。(特別係要有國際認證嘅安全標準,如果你係要有海外 MARKET)。有同無嘅,成本差天共地。如 ...

Thanks,初時想當精品積木賣住先,因為做呢啲玩具認證好貴,負擔唔起:67:
TransformCube 發表於 10-1-2019 09:35 PM
Thanks,初時想當精品積木賣住先,因為做呢啲玩具認證好貴,負擔唔起

你所用嘅膠料,色粉,供應商有你用嘅材料安全證書就可以。唔使你自己申請。