Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

fallout8 發表於 9-9-2023 08:35 PM
如果P+聽你講係白獅補返頂帽同獅毛,我相信P+會俾人小得更金。

bandai都成日比人小, 還不是活得生龍活虎, 企業營利收入數據最實際, 你見佢畫大餅都拎左咁多品牌ip

如果沒得賺邊會咁有發展. 反正我自己見佢設計岩心水就買了. 千記都成日delay, 習慣晒
未習慣戈D就試下唔好訂買現貨, 可能到手戈刻仲開心

我地仲後生就話訂玩具姐, 唔通七老八十仲訂玩具咩? 仲有沒下個月都成問題
hinaoi 發表於 9-9-2023 08:19 PM
唔好鬧gamelife,佢算理性d嫁啦,唔似另外嗰條友,話人圍爐一齊逃避、扭曲事實,其實自己都好想圍爐R認同 ...

顧客既「合理期望」,原設STEALTH GAO II本來就有「獅毛手臂」。
如果要同時展示 STEALTH GAO 和STEALTH GAO II,咪會唔夠「獅毛手臂」用?好難理解一貫設計用心既POSE+,會犯咁低級既錯誤。

再加上大家玩開超合金魂,好自然會比較,覺得STEALTH GAO II包埋「獅毛手臂」係理所當然既「常識」。
嗱!我建議學笨大既賤招,出多一套「獅毛手臂」PACK,再賺多你幾舊,件事即刻合理晒
我玩玩具一向都注重設計好唔好, 變形手感夠唔夠絲滑, 色水有沒光澤定膠膠地, 合金適唔適當使用, 就係睇呢D. 價錢和包裝反而不重要, 一來奢侈品, 二來包裝回家就扔垃圾桶.

pose+勇者王主體尋晚第一次變形合體(之前一隻分體display打算等配件包到貨)

以下感想是用鐵機巧做對比, 因為大家價錢不相伯仲, 而且有合體功能(獅王)

由於是4機合體, 合金分佈合理, 應該多就多, 應該沒就沒, 合體後不怕前傾後倒, 重心容易掌握.

說明書也很充分介紹如何合體, 由其腳的部份, 但需要一定的技巧, 陰力很重要, 玩開變形合體的玩家會容易掌握.

頭部方面也很大幅動轉動, 抬頭或向下都清楚看到.

雖然很多人都說腳部齒輪關節正, 但經過把玩虛位跟EX合金真三一差不多(設計10多年前), 腳板底有防滑叫做治標. 可能在製作過程上盡了最大的精準控制但實際上未如理想.

手臂堅甲橫向意外地沒有齒輪, 揸鎚仔pose又限制左, 不過本身大手都份量十足, 可以理解到.

基本上外型時尚, 有變形合體功能擺到威風pose, 我相信近呢10年都應該沒玩具廠可以威脅到, 但千值練機神系列一出又可以比拼一番, 但人地是一體成型, 所以應該都穩坐龍頭

bunnyyau 發表於 9-9-2023 09:50 PM
顧客既「合理期望」,原設STEALTH GAO II本來就有「獅毛手臂」。
如果要同時展示 STEALTH GAO 和STEALTH G ...

佢至少要出多個支架, 原有零件飛機只能放地面......
宜家咁樣,隻STEALTH GAO II被我J完後,應該會好快入箱。
本身就唔鍾意STEALTH GAO II,同埋太大舊佔地方。

仲諗住STEALTH GAO II留俾12月隻Repli-Galeon用...
無訂玩具好耐,呢幾年其實等現貨仲實際,起碼大把人開箱睇晒咩料先
bunnyyau 發表於 9-9-2023 09:58 PM
宜家咁樣,隻STEALTH GAO II被我J完後,應該會好快入箱。
本身就唔鍾意STEALTH GAO II,同埋太大舊佔地方。 ...

官方暫時來講是不會有獅毛和手臂, 換言之大家要嘈就趁而家, 否則獅毛和手臂都是用第一隻主體的

商品內容:

1) 複製加里昂本體
2) 複製護本體
3) 複製GaiGar交換用手(握拳)x2
4) 複製GaiGar交換用手(張開)x2
5) 複製GaiGar用表情部件
6) 複製護用台座
7) 複製護用台座支柱 A
8) 複製護用台座支柱 B

gamelife 發表於 9-9-2023 10:05 PM
官方暫時來講是不會有獅毛和手臂, 換言之大家要嘈就趁而家, 否則獅毛和手臂都是用第一隻主體的

商品內容 ...

佢哋依家搞到咁好尷尬,複製版俾返咁無訂複製版嘅人會嘈,另外俾返即係認自己做衰咗,橫掂都係嘈,我諗佢哋會當睇唔到照舊唔俾。。

呢張圖係米有細日文字講條款? 我要用放大google翻譯了解下先?好似啲大減價10蚊但左下有超細嘅"up"字咁?我真係唔理性咁樣問。。sorry sir

mankind 發表於 10-9-2023 12:07 PM
佢哋依家搞到咁好尷尬,複製版俾返咁無訂複製版嘅人會嘈,另外俾返即係認自己做衰咗,橫掂都係嘈,我諗佢 ...

結論來講我覺得應該都冇。

白獅原本想買,但網頁fail就作罷,之前直播有透露真假勇者王對戰情景,確定GFG會出吧!?

日文只說了星機2別售,成個package組合成功一定要買齊3組,冇買主體只有配件包和白獅也出不了官圖的外貌
組裝規格和已發售的POSE +[size=18.399999618530273px]METAL系列的GAOGAIGAR共通,可和 Stealth Gao Ⅱ 合體成動畫中的形態。[size=18.399999618530273px]此外加上另外發售的GOLDYMARG & STARGAOGAIGAR option set,就能合體成 REPLI-STARGAOGAIGAR。

※商品的規格,發送日期會出現未經通告下作出變更。

5. 商品有可能因故變更交貨日期或缺貨而導致寄送延遲,此狀況下本公司不負任何賠償責任。

根本英俊 發表於 9-9-2023 07:49 PM
帥兄, 妳都幾好笑, 而家係得妳一個咬住果句我唔識既日文話人地有講, 妳又唔講下之前佢出圖, 圖內係有影埋 ...

師兄,我講事實即刻被某啲人攻擊話洗白。我想講嘅係,你真心覺得有問題,你選擇做什麼去處理,了解完個問題, 了解自己有幾多籌碼後,起碼要有solution 同action。

我睇咗咁耐,即係你覺得繼續嘈就可以?如果你話「係,我哋純粹想發洩吓!」,咁我道歉。但咁其實只係想圍爐,有咩分別?

網絡太多haters同打手, 我唔知點解POSE+咁多haters。 唔好誤會, 我唔係講大家, 我意思係佢咁多haters,點可能全部處理匿名意見,真係嘈就有用? 我話有方法告佢, 呢個只有一個除咗嘈之外可行方案,又無新嘅points,又想要,又唔行動,咁點? 你覺得下一步點?

Anyway,我已經send咗封好長嘅named email俾POSE+,解釋呢件事同大家認為應有嘅權利與及可行的解決方案。 未必有用,at least I have done something。 祝成功。
ToyKnife 發表於 10-9-2023 04:57 PM
師兄,我講事實即刻被某啲人攻擊話洗白。我想講嘅係,你真心覺得有問題,你選擇做什麼去處理,了解完個問 ...

你又認真左的,打從2014年千值練超獸斷臂,哪怕公司有售後,大部分人都係當睇唔到,呢種風氣何來理性可言?pose+作為香港公司,老闆同設計師都睇到哂大家留言和氛圍,正所謂皇帝唔急太監急。

好多人口口聲聲買現貨,睇死都係預訂居多,心態五花百門。

公司企業決策如果下下順應所謂民意應該好快執笠,因為買家不用付上任何風險,單憑上網打幾隻字當許願。

你講中point,大部分人當發洩,發洩完後就無件事。但因為有呢班人存在,不多想的玩家有機會受惠,可能無端端多返D野都未定
gamelife 發表於 10-9-2023 05:34 PM
你又認真左的,打從2014年千值練超獸斷臂,哪怕公司有售後,大部分人都係當睇唔到,呢種風氣何來理性可言 ...

師兄如你之所言,就算事實擺在眼前佢哋都唔會承認,因為一認就X咗。你已經講中咗,你都搵埋proof,都仲有人同你講「個角度遮住」,事後孔明呢個成語,應該放喺邊個身上?haha…仲企圖分化拉攏。

我係一個實事求是嘅人,問題出現,大家base on fact去搵解決方案,咁樣OK,睇吓點做可以雙贏。唔講fact講感受,一間公司開咗先例,吓吓出完貨先話「其實我以為係咁,所以你要俾返我」,點可能事後處理?

我唔知咁係唔係認真咗,不過如果真係咁上心,就應該有同樣程度嘅行動力。我好早已經同意POSE+好多嘢做得好差,尤其係marketing同對玩家心態嘅理解,我封email係為咗希望POSE+做得更好,唔係為一班齋嘈但從來無方法無action嘅人。

另外,一直都highlight全部問題源於「訂貨」,我真心建議要了解買「期貨」嘅風險同自己嘅責任。無咁大嘅心臟真係唔好掂。況且近年連MB同HT都唔會炒得起,已經無訂玩具嘅必要。
ToyKnife 發表於 10-9-2023 06:17 PM
師兄如你之所言,就算事實擺在眼前佢哋都唔會承認,因為一認就X咗。你已經講中咗,你都搵埋proof,都仲有 ...

多謝你認同pose+今次做得差!pose+你地見到啦,連一個唔中意有人鬧你地嘅fans都講到明你地有好多嘢都做得好差(戴番頭盔先,係佢覺得你地有好多問題咋,我個人主要只係針對冇交帶呢點姐),咁唔該你地要正視下啦,如果唔係佢都失望埋,咁就冇得掹啦
唔好年中ko事件時大家喺論壇、FB等等各大平台撐你地就睇到,到有問題就扮睇唔到
hinaoi 發表於 10-9-2023 06:41 PM
多謝你認同pose+今次做得差!pose+你地見到啦,連一個唔中意有人鬧你地嘅fans都講到明你地有好多嘢都做得 ...

師兄,你有追post嘅話,我一早已經認同佢哋delay,marketing同處理輿論做得差,令人感受不好係事實。依家係再加埋低估玩家心理和預期,呢啲我全部認同。我唔知有咩誤會,有誤會我講聲唔好意思。

但唔係唔俾人鬧,只係唔好撈埋嚟鬧。同埋鬧。。。都有個目的㗎,師兄。咁要達到你想要嘅目的,係唔係可以諗吓有咩point同方法呢?