Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 千值練 METAMOR-FORCE “BARI”ATION 超重神GRAVION (48# updated)

k_dash 發表於 26-8-2018 11:05 AM
應該唔得, 因為合體用同超重皇用的肩關節係完全唔同 (超重皇用的多咗節上臂, 超重神用的係無, 2 組嘢係要 ...

基本上肩甲部分,
半眼根千值都沒有解決到此問題,
你要做縮入設計,肩甲的長度必須要做成可動式,
(不過這可動式也難做,做了跟設定就不同了,變成非一體成型)
但半眼乾脆也不做了,直接把肩甲長度做長
變成超重皇比例完全走樣,
千值練抓了個適中的比例,但是這樣手就縮不進去了
我覺得就是怕麻煩,乾脆外型先決
才在身體藏了一對假手臂....{:1_209:}

頭盔我是覺得還好...
B社的獨角獸也是搞換件,
但可能有更好的處理方式??
I don't know...:67:
雖然機械設定是大河原邦男
不過千值這系列從設計到模型階段大張都有參與...
設定->實體化終究還是有些技術上的問題在吧
lydiamomo0903 發表於 26-8-2018 05:39 PM
基本上肩甲部分,

D大師父自然有佢地見解
正如沒玩過隻野, 睇圖睇評論當自己玩過, 可以有一番驚世言論
咁就算唔系一位玩具設計師, 自然都可以解決設計上的物理理論問題吧?
gamelife 發表於 26-8-2018 05:43 PM
D大師父自然有佢地見解
正如沒玩過隻野, 睇圖睇評論當自己玩過, 可以有一番驚世言論
咁就算唔系一位玩具 ...

是啊...
其實我也是要等玩具拿到才知道
組合變形,玩具QC,合體的扎實度
造型等等綜合考量我覺得才是比較公平的{:1_203:}
bigbigfriend 發表於 26-8-2018 11:23 AM
其實都未正式派貨,現時只有千值殿派比訂家,所以市面貨不多,到月尾正式派貨,價錢應有所會落 ...

現在千值的產品,因為之前的玩具一直出問是,所以現在它的產品要炒貨應該很難了,會願意下手的人真的不多了。{:1_203:}

玩咗大半日, 合體冇乜大問題, 比想像中簡單, 係個頭盔比較麻煩, 應該合咗變形後個款再放落頭咪得, 而家要先放咗藍色頭盔再左右夾紅色比較麻煩...

膊頭個大甲其實可以轉動不過冇用的, 比週圍啲甲頂實哂當郁唔到好過, 心口對翼可以上下郁但唔可以前後郁所以又係作用不大, 隻腳係後面放入隻飛機度其實又比想像中穩陣, 冇甩過當然我冇擺奇怪post啦~

整體外形我覺得唔錯, 但合體後太笨重, 由期對腳好大舊下, 比較難平衡。 另外細機械人只得2隻手掌玩, 乜配件同武器都冇? 唔知原著係咪咁因為我冇睇過...

整體嚟講我就收貨因為夠大隻又形仔, 其他有冇高可動我就唔介意因為我唔會成日拎嚟玩, 都係入柜display就算~XD

我都岩岩合完體,本身都怕花,但係又好似冇想像咁脆弱,最後都冇點就住尼合,不過想問一下其實背部架野其實合唔合得實,整極都好似鬆鬆地,另外腳部2個扣位好難入..搞咗好耐都啪唔到入去

不過的確係靚仔既,都冇咩唔滿意既地方,加上真係全上色,我收貨
lydiamomo0903 發表於 26-8-2018 05:39 PM
基本上肩甲部分,

每種設計總有取捨, 現在千記做出來的我個人認為已經為外形和變形做了平衡的結果, 基本上已經很高水準的產品
追風 發表於 26-8-2018 06:07 PM
現在千值的產品,因為之前的玩具一直出問是,所以現在它的產品要炒貨應該很難了,會願意下手的人真的不多 ...

今次我反而覺得個價會因為多人後追而企硬炒高, 正如你所講太多人唔敢訂想睇咗實物先, 依家出來的結果so far未有人講過有乜大問題, 我諗果班一直在觀望的人有大部份會walk in入貨
k_dash 發表於 26-8-2018 07:40 PM
今次我反而覺得個價會因為多人後追而企硬炒高, 正如你所講太多人唔敢訂想睇咗實物先, 依家出來的結果so f ...

已經見有人原價徵收,但諗緊訂得呢隻超重神班人本身有期望,而家好似符合自己期望,真係咁容易?
gamelife 發表於 26-8-2018 07:58 PM
已經見有人原價徵收,但諗緊訂得呢隻超重神班人本身有期望,而家好似符合自己期望,真係咁容易? ...

原價徵二手無問題嘅, 好多人唔滿意個頭盔同吸塑包裝, 可能會放。
要原價買我諗除咗去千值殿用walk in價買之外出面一定冇可能,呢隻合完體都係好靚仔,以前隻薯頭勇者王多貨都炒,呢隻冇可能唔炒,真係做得好呢隻,連我冇睇過原著,機戰都唔用佢既都覺得千值出得正
Hawk 發表於 26-8-2018 07:27 PM
玩咗大半日, 合體冇乜大問題, 比想像中簡單, 係個頭盔比較麻煩, 應該合咗變形後個款再放落頭咪得, 而家要 ...

我記得超重皇係有支鎗仔, 但劇中使用率都好低
CPY_2001 發表於 26-8-2018 07:37 PM
我都岩岩合完體,本身都怕花,但係又好似冇想像咁脆弱,最後都冇點就住尼合,不過想問一下其實背部架野其實 ...

背部應該唔會有卡一聲果種合實, 我都係跟說明書就番凹凸位放上去, 係條鐵關節要用手壓貼少少個身咁囉
至於腳部其實唔駛諗咁多, 放好對腳, 然後合上後面藍色配件就自然會合上個凹位度, 當然你之前要攤好塊藍色配件先再放隻腳入去啦
Hawk 發表於 26-8-2018 07:27 PM
玩咗大半日, 合體冇乜大問題, 比想像中簡單, 係個頭盔比較麻煩, 應該合咗變形後個款再放落頭咪得, 而家要 ...

好正呢
希望我个12月个三一都一样这样正
luciferdark 發表於 26-8-2018 08:08 PM
原價徵二手無問題嘅, 好多人唔滿意個頭盔同吸塑包裝, 可能會放。

真係有人會因為吸塑包裝而唔滿意? 如有我好難理解意果班人係咩心態, 玩玩具啫又唔係玩包裝, 咁都有得鬧, 哈哈.....

真係唔少, 我上一頁個爛魚餌都好多人上釣  發表於 26-8-2018 09:30 PM