Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 千值練 METAMOR-FORCE “BARI”ATION 超重神GRAVION (48# updated)

但係咁樣搞一搞,就如同其中一個留言所講咁,呢個設計冇咗high end合金玩具嘅感覺,似笨大食玩嗰種多d,尤其明明當年超獸機神都嚐試做完全變形{:1_217:}

上色除咗心口紋章上得麻麻其他問題不大,未敢變形住,暫時感覺係好既
紫月葵 發表於 26-8-2018 03:06 AM
但係咁樣搞一搞,就如同其中一個留言所講咁,呢個設計冇咗high end合金玩具嘅感覺,似笨大食玩嗰種多d,尤 ...

無架啦, 佢呢個合金系列無強調過一定要完全變形, 只係頭炮超獸同大版鷹戰機算有做 (但如果你將黑鷹都計入去超獸整體其實呢隻都唔係), 天威劍龍肩甲要拆, 黑百合要拆頭, 果幾隻創作三一我無留意唔評論, 我當日見佢官網公開圖就預計咗個變形合體會咁, 係個合體頭盔真係比佢個設計嚇咗一嚇 (個合體法可以有更好選擇)
lydiamomo0903 發表於 26-8-2018 02:31 AM
玩具tv大概第一次玩不熟
有些多拆了
像是手臂鑽頭的部分不用拆的,直接可以收納進去

她們要設計成這樣子, 我想主要原因是肩甲不能轉有關, 如果肩甲能轉只要超重皇的手臂收進肩甲後加一個機關固定位置, 肩關節做得受力一點就可以 (鑽頭車都沒有合金, 重量不會太過份吧), 現在肩甲不能轉才要設計成要變換手臂連結去達成可動
昨天見有鋪頭現货炒到 3980{:1_213:}
kachun1122 發表於 26-8-2018 08:38 AM
昨天見有鋪頭現货炒到 3980

好炒得下wo, 唔知會唔會係因為流通貨量太少呢.., 利申: 我睇完玩具TV介紹後就無晒熱情去買佢, 所以pass咗, 我寄望將來有更好的產品
千記D貨不嬲按單辦事
現貨一向都少
黑百合都算冷門
但D鋪頭都唔算見貨量多
如果超神重吸引到D沒訂的人
個價位肯定唔低先
但可以寄望下隻炎神合體
紫月葵 發表於 26-8-2018 03:06 AM
但係咁樣搞一搞,就如同其中一個留言所講咁,呢個設計冇咗high end合金玩具嘅感覺,似笨大食玩嗰種多d,尤 ...

確實~
我是沒有覺得失望啦,
當時看設計就覺得那位置不像完全變形
畢竟收納方式很奇怪...
但肩膀不能轉還真的有點意外了
這隻設計還是有滿多設計師自己的考量,
是好是壞我也等收貨再來看看,
不過我個人是外型先決派就是..
預計又出現一堆睇咗片當自己玩左,好了解隻玩具既資深玩具人
k_dash 發表於 26-8-2018 07:49 AM
無架啦, 佢呢個合金系列無強調過一定要完全變形, 只係頭炮超獸同大版鷹戰機算有做 (但如果你將黑鷹都計入 ...

嗰三隻恐龍三一係完全變形嘅
黑百合比較聽人講得多都係要坼頭嗰下囉,話寧願佢整個關節同位置比佢flip入去,而家真係只係得外形同笨大之前嗰隻比etc.

lydiamomo0903 發表於 26-8-2018 09:46 AM
確實~
我是沒有覺得失望啦,
當時看設計就覺得那位置不像完全變形

先唔理要成隻手臂坼落嚟,好奇嗰組關節可否唔跟説明書,唔坼落嚟而直接扭到成合體/分體型態嘅樣呢?
個頭盔真心差,一來hea,二來難砌
肩膀睇設計亦應該可以加個前後轉動關節嘅同時唔會點影響外觀,老千技術上其實做到,而家提手時有d需要角度限定先冇咁怪
k_dash 發表於 26-8-2018 09:11 AM
好炒得下wo, 唔知會唔會係因為流通貨量太少呢.., 利申: 我睇完玩具TV介紹後就無晒熱情去買佢, 所以pass咗 ...

超重神有d生不逢時,如過唔係唔駛咁樣嘅方式去炒
zerokit 發表於 26-8-2018 10:28 AM
預計又出現一堆睇咗片當自己玩左,好了解隻玩具既資深玩具人

駛乜睇咗片,未睇過都有一大班專家啦!
紫月葵 發表於 26-8-2018 10:45 AM
先唔理要成隻手臂坼落嚟,好奇嗰組關節可否唔跟説明書,唔坼落嚟而直接扭到成合體/分體型態嘅樣呢?
個頭 ...

應該唔得, 因為合體用同超重皇用的肩關節係完全唔同 (超重皇用的多咗節上臂, 超重神用的係無, 2 組嘢係要互換咁收入身體裡, 唔可以同時露出來用), 而且超重皇的手臂無縮入設計, 肩甲只夠長收起前臂
k_dash 發表於 26-8-2018 09:11 AM
好炒得下wo, 唔知會唔會係因為流通貨量太少呢.., 利申: 我睇完玩具TV介紹後就無晒熱情去買佢, 所以pass咗 ...

其實都未正式派貨,現時只有千值殿派比訂家,所以市面貨不多,到月尾正式派貨,價錢應有所會落