Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 玩具買家質素每況愈下 火滾

roundbun 發表於 17-6-2016 12:52 AM
乜嘢係”谷入谷出”?谷是什麼來的?

我喺網上睇波鞋又見D人話咩”多谷同步” etc...

FACEBOOK買賣谷, 每類型產品都有好多唔同買賣谷, 為左想增加見光率通常都會一件野放十幾個谷, 然後任個賣家想放俾邊個就放俾邊個...通常都會有人加高價洗橫手。

我依家只留唔俾多谷同步ge玩具買賣谷, 其他都QUIT得七七八八。
師兄呢篇Post好有意思,語重心長,支持支持!
炒價仙人 發表於 16-6-2016 11:33 AM
我想講已經唔係平貴/算爆問題
係後生仔有手有腳要靠呃呃騙騙/去偷去搶/作故一走了之o既地步
都唔知依家 ...

又唔關一定係後生仔事既...
人既問題,我試過約個3X-4X歲既人一樣放飛機...
佢講既原因邊個聽到都覺得好笑...
roundbun 發表於 17-6-2016 12:52 AM
乜嘢係”谷入谷出”?谷是什麼來的?

我喺網上睇波鞋又見D人話咩”多谷同步” etc...

Group <<< D人鍾意叫谷...

takeshi 發表於 16-6-2016 03:02 PM
我試過寫明只限7:00pm -7:30pm,佢可以bid完mail問6:30pm可以?....我叫佢睇多次內容先再傾,佢仲要理直氣 ...

問都唔得? 有時D野大家就JE, 世上又唔係得你一個賣家, 唔問得最好列明"NO QUESTION ASK"
luciferdark 發表於 17-6-2016 01:00 AM
FACEBOOK買賣谷, 每類型產品都有好多唔同買賣谷, 為左想增加見光率通常都會一件野放十幾個谷, 然後任個賣 ...

無計FB無王管係咁亂架啦, YAHOO要上架費不過少D麻煩, 因為好多人放飛機當食生菜
what 發表於 17-6-2016 11:37 AM
問都唔得? 有時D野大家就JE, 世上又唔係得你一個賣家, 唔問得最好列明"NO QUESTION ASK"

但takeshi 師兄係話bid 完後先問喎, 正路如有睇內容要問可否其他時間, 都在問與答時出聲啦

Kinis 兄,Yes{:1_377:}
我吾覆佢了,又一個活生生例子吾睇清楚內容就去回覆(bid)

其實有時買家真係有特&#21035;事,要改吾係問&#39064;,就到就就,就吾到冇計因我寫左在先,但可以試夾,最重要係態度問&#39064;。老馮ge吾駛旨意我改。

what 發表於 17-6-2016 11:37 AM

下,咁寫到明幾點交收...
咁你唔睇清楚就BID...
BID完問人地可唔可以6:30交收...
如果我6:30交收得,我駛鬼寫7:00-7:30...
點解唔直接寫6:30-7:30...
時間大家就,但擺到明唔得就唔好問...
小堅 發表於 17-6-2016 02:19 PM

叫你就時間己叫有良心,有D你寫中環交收,佢bid完問你元朗交收得吾得,我話我十年都吾去元朗,佢可以無恥到叫我下次入開去元朗先交收,我話我一早寫明交收地點,佢話佢係客有權選擇交收地、點同時間,件拍賣品講梗係百零蚊貨仔,以為自己大富豪,我最後無採佢
gunbaron 發表於 17-6-2016 02:29 PM
叫你就時間己叫有良心,有D你寫中環交收,佢bid完問你元朗交收得吾得,我話我十年都吾去元朗,佢可以無恥 ...

所以寫到明都冇用...
YAHOO係咁,就算依家FB GROUP都一樣係咁...
總之好多人就要左或者排左先,驚執輸...
之後先問可唔可以改時間地點...
小堅 發表於 17-6-2016 02:19 PM

咁就的大前提當然係萬一就唔到, 就要跟番當初寫明的時間地點啦, 不過FB賣野大家得個信字完全無COMMITMENT我就不喜歡囉
gunbaron 發表於 17-6-2016 02:29 PM
叫你就時間己叫有良心,有D你寫中環交收,佢bid完問你元朗交收得吾得,我話我十年都吾去元朗,佢可以無恥 ...

兩睇, 佢問你起碼可以諗入唔入決定權在你度, 如佢唔問連諗機會都無, 當然你件野好多人排你選擇坐地起價都仲得, 如根本唔致在錢直接掉/捐&#21655;佢又得唔使煩

寫明中環交收,佢又bid左先來問,&#20903;乜7?
今日又見識到D樓主所講的人。:38:
what 發表於 17-6-2016 02:57 PM
咁就的大前提當然係萬一就唔到, 就要跟番當初寫明的時間地點啦, 不過FB賣野大家得個信字完全無COMMITMENT ...

連半個鐘都等唔到,就唔到就唔好阻大家時間...
好老實我賣野又唔係賣緊幾十萬,冇理由為你一件玩具而就你...
個個都要返工做野,都已經唔係小學生啦...
寫明就跟返個個時間,早既一定冇可能,你話遲少少我都仲有得傾...
工都未放點同你交收先得...

將心比己啦,如果你賣野,話明時間地點...
我同你講要就我時間同地點既...
你都好反感啦...
好多唔係淨係就時間,連地點都要就埋佢...
交收幾十蚊野以為大爺既人我見識唔少...