Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 玩具買家質素每況愈下 火滾

剛剛遇過一個飛機黨, 交收前三小時還提我要交收, 到約定時間不見人, 打去問竟然說太累不出來, 改約第二日:*......為了幾百元受這些氣, 我寧願掉了
件貨也不會再信佢
waiwaiwai326 發表於 16-6-2016 12:24 AM
剛剛遇過一個飛機黨, 交收前三小時還提我要交收, 到約定時間不見人, 打去問竟然說太累不出來, 改約第二日 ...

我一般遇到你呢d同樣case都係d 20幾歲靚仔,無責任心同信用.
為了防飛機友, 現在我會指定在屋企附近車站交收, 雖然個價會差了點, 但會少了飛機友, 就算真的遇到, 亦無咁勞氣, 亦防止了臨時討價還價的 pk, 唔要拎番上屋企罷就, 因有了交通成本, 亦知事實上已買平了,所以班 pk 相對少了還價空間。但始終防不了亂投的 pk.
iamsamuel28 發表於 15-6-2016 11:10 PM
一日都會BLACK兩三個人............, u....sell thousands of items??

無SELL, 但見到一件貨, 假設本來市場價值1000蚊, 賣家開1200左右, 見到有人用500蚊排, 600蚊排, 什至300蚊排ge;又或者講廢話踩件貨話之前幾錢幾錢(樓主講ge 其中一點);
再加埋約左唔交收放飛機ge小學生,
我會BLOCK左佢無眼屎乾淨。
revy 發表於 16-6-2016 12:17 AM
唔推都唔得,有時見到fb d 人精乜精物,個價街$2000都難買到,但都會有人精$1600 全新,我真係好奇有無人賣 ...

同意, 但最好方法唔係無品留名, 而係唔覆佢等佢沉
revy 發表於 16-6-2016 12:17 AM
唔推都唔得,有時見到fb d 人精乜精物,個價街$2000都難買到,但都會有人精$1600 全新,我真係好奇有無人賣 ...

佢仲要寫住高價收購1600,以為自己大富豪,講真如果自己等$洗賤買玩具.我稔我會益老友吾需要甘樣係谷放益D3吾識7人,
仲有一種是, "要"之前只睇價錢, 唔睇清楚內文, 連賣的物件早已改左都不知.
結果我就要原盒帶返屋企, 盒野又唔細, 遇過一次都怕怕.
我遇過D買家勁冇禮貌
呢樣都好難頂
仲有寫明不議價同列明交收時間地點,但都要討價還價
redfish 發表於 16-6-2016 10:31 AM
仲有一種是, "要"之前只睇價錢, 唔睇清楚內文, 連賣的物件早已改左都不知.
結果我就要原盒帶返屋企, 盒野 ...

內文從來都無人睇, 寫明係邊交收, 佢都會問你係佢樓下得唔得
我都試過俾人放飛機, 自問在阿苦玩了幾年, 見過好多人, 想起初時有兩次差D係地鐡俾人搶貨, 扮晒去拎錢, 我叫佢放低件貨先, 跟手玩失蹤, 我返睇返佢評分, 原來先前偷過幾個賣家既貨, 有時諗無錢咪吾好玩, 一件玩具幾百蚊要偷要搶要生要死
石大春 發表於 16-6-2016 10:49 AM
我都試過俾人放飛機, 自問在阿苦玩了幾年, 見過好多人, 想起初時有兩次差D係地鐡俾人搶貨, 扮晒去拎 ...

你知唔知依家好多後生仔一百/幾十蚊都要搭霸王的士
我朝早o係檔口就見唔少

都唔知咩世界!所以我依家除至親之外如果有錢銀瓜葛o既所有外人都信唔過
炒價仙人 發表於 16-6-2016 11:01 AM
你知唔知依家好多後生仔一百/幾十蚊都要搭霸王的士
我朝早o係檔口就見唔少

唔好話D後生...
就算鋪頭A貴過鋪頭B幾蚊...
都開POST嘈...
小堅 發表於 16-6-2016 11:06 AM
唔好話D後生...
就算鋪頭A貴過鋪頭B幾蚊...
都開POST嘈...

我想講已經唔係平貴/算爆問題
係後生仔有手有腳要靠呃呃騙騙/去偷去搶/作故一走了之o既地步
都唔知依家香港究竟係咩人培養緊o的咩人出o黎
炒價仙人 發表於 16-6-2016 11:33 AM
我想講已經唔係平貴/算爆問題
係後生仔有手有腳要靠呃呃騙騙/去偷去搶/作故一走了之o既地步
都唔知依家 ...

我覺得這些事情, 不會只發生在後生仔身上吧? 任何年齡也有吧?

咪Й都賴落後生度,搞到香港甘ge生態 就係班所謂老屎貢獻吾少。其中一因,一代人食曬之後幾代大部份人的基本生活/機會質素,仲想培養DЙ人出來?