Toysdaily 玩具日報

查看: 36919|回復: 97

[分享討論] 玩具買家質素每況愈下 火滾

其實我見向D討論區買玩玩具既人 都係成年人 但係做埋D野真係好非男人  真係睇唔過眼 不吐不快 下面係我撞到最令人討論厭十大行為

第十位  A膊友
同你要件野 可能唔夠人平 轉頭個買家唔要 無問題  又唔係等錢開飯  問題係下下搬女朋友老婆出黎 都唔肯認自己想唔要件貨 一係話老婆女朋友買左 一係話老婆唔俾入境 今日D香港男人有無咁廢呀?  

第九位 仵作
買野驗貨好正常 你買二手野驗貨更係應該過應該 但係竟然有D人
- 真係帶把尺出黎 跟住同你講 隻角唔係直角
- 開左你件貨 打開個關節 唔合埋之下 向空中FING 之後同你講件貨鬆wor  話明二手八成新 仲要平 你要十成新都未必做到既後果 你傻左呀?
- 見過有類似人類既物體 向INSPOINT驗隻SHF 悟空 240蚊貨 驗左人地一箱貨 隻隻都過唔同地方有一點wor

第八位 報假數
想平D唔係問題 唔好拎D假資料出黎迫人減價 為左幾十蚊 出賣人格 折福呀
-  街賣700 佢報Yahoo 600 去check 返 600 係起標價 同佢講係起標價 佢死拗係直購價
-  你開300 佢地之前200搵到 其實佢搵緊全新 問完一論先講200果隻係2手
-  賣隻大大隻超合金 向度嘈你賣得貴 佢話向日本寄黎好平 點計 真接唔計TAX 唔計SHIPPING 唔計代購費 真接當6算 當時已經YEN 7算

第七位 Taobao 黨
賣緊正版絕版貨 貴就當然架啦 成班不知所謂衝出黎嘈 話去Taobao 買好平wor 你拎Taobao 貨當真貨 你唔好去大陸買D 手袋返稷去MILAN 站賣啦 你個腦裝咩架?

第六位 等再版黨 等VERSON 100000 黨
隻野一出升左少少就話等再版 再版唔趺得多 無貨又等再版 唔再版又向度嘈嘈嘈 隻BLACK 再版又嘈又恨點解唔再版架車 人無Common Sense 真係蝕底  BANDAI 只有人形既版權 車既版權係車廠度 要再出係要買LICENSE架 所以車一出 為左補條數 通常係大大大貨 但好難再版
仲有D人 隻野未出 就話等出V2 V3 V4 不如你入BANDAI 做啦 =.=

第五位 又要嘈 又要執平貨
個個向船仔FB嘈 但係又要問有咩貨 開倉又去排 排唔到又嘈炒家 係唔鐘意佢既 有返少少尊嚴 幾平都唔去俾1蚊佢賺

第四位 時光機黨
今日買貨就今日價錢 問完幾錢總要嘈上星期出面都係$XXX 前個星期都係$XXX 出果時都係$XXX 之前見過$XXX 開訂係$XXX wor
你知唔知好L煩架 超市價都有升有趺啦 趺價果時你唔用開訂價買呀?  咪低能啦

第三位 平徵黨
-  講明平徵 平街平YAHOO幾十蚊俾你 仲想點呀?  你開到YAHOO一半 仲好理直氣壯同我講已講明平徵  所以打平徵果D我係唔會SHOW佢
-  開左400-600徵 OK 400俾佢 話諗諗佢 問佢你唔係徵400-600咩? 佢話等睇有冇第二個平wor! ok!  轉頭改徵150-200 想點呀大佬?
-  見到有D人好有誠意 搵左好耐 知道難搵 開賣果時$280  佢誠徵$150 =)

第二位 飛機黨
無需多講 希望佢地失左縱只係因為避開我 祈求佢地一生平安 吉人天相 手術成功

第一位 屋企有事黨
屋企有事wor 我多數選擇相信 因為如果真係有事幫到佢地 我都好開心 通常我都科水
但係當你好心唔CHECK佢件 一開係假貨 係真係祝佢好運
只不過有能力之下 寧願相信樓主 都唔希望幫唔到D有需要既人
祝騙子們長命百歲 衰運行不停

以上故事純屬虛構 如有雷同 實屬你不幸

{:2_312:}我喜歡呀!你吹得我咩!
zxjj 發表於 15-6-2016 02:36 AM
我喜歡呀!你吹得我咩!

哈哈哈哈
你適合自吹多D
網上世界d 人開多一個account 就覺得開多一重人格,總之交易人仕唔係用個人FB 果d 多少要提防

係呀,而家有D人真係好小學雞, 直頭希望妳送俾佢外加送到屋企!或者係根本搵野嘈, 最福街係D飛機黨! 唉...
編文好笑, 但笑唔出, 因為真係有呢D人

興幸暫未撞過2 / 9 的人
不說真不知道,第六點提及的?人和車的版權問題?,車的版權是車廠所持有的。

買錯拍錯的物品,我是會照樣接受的,當交學費下次小心啲算了。 

甚有 肺腑之言 的一篇文章,多謝分享。:78:

Don't need to angry
FACEBOOK極多你講ge人
已經唔太敢係上面買同賣
仲有賤價吾得當推po, 其實我想回:blame:你吾中意當推po
老婆唔畀入境?買個刻無想清楚?難道佢娶老婆時都係衰衝動
雅虎會好一點點, 從來人沒後果就不負責任

加多個,
Metal build黨:
班人嘜鬼機體都話要等mb出,嘜X高達玩具都要同mb比,各有各優點唔得既?見人徵mb佢地又跟住徵,但又永遠出低過市價既賤價,無錢就唔好學人高價出徵。仲有經常都要晒自己有幾多mb,但pose又擺得肉酸,咁搞法再好既玩具都比佢地糟蹋晒…究竟mb幾時開始變左玩具潮流準則/身份證明玩具?引晒班超低質玩家浦頭。以上種種既因素搞到我憎憎地mb呢個系列,由其紅迷出左之後我就知班人係盲目咁買,睇死佢地有朝一日見mb好似ht咁沒落再炒唔起,又急住轉手散貨,去吹奏其他玩具系列啦:p
正 post 要推 :$

笑到我有點胃抽筋 :(
mushroom 發表於 15-6-2016 03:28 PM
雅虎會好一點點, 從來人沒後果就不負責任

所以我從來吾會係FB做買賣,一次都冇,未玩已經知冇好結果。

因吾係玩具買家質素每況愈下

港人質素每況愈下