Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 玩具買家質素每況愈下 火滾

三十幾歲都係甘, 有次同個客傾好價錢, 跟往佢同我講平多50蚊得吾得, 因為要供樓, 跟住我話50蚊買吾到樓架, 你吾要我賣俾第二個算, 佢最後死死地氣要左!

都係一句: 無錢就咪玩, 又無人迫你去買玩具
另一個CASE, 個客問D玩具廿幾三十年後有損耗點算好

我話: 你要保值, 買黃金, 鑽石, 珠寶好過啦

忠告一句: 好多野都只係過眼雲煙, 鏡中花, 水中月
luciferdark 發表於 15-6-2016 07:51 PM
唔講樓主講GE個堆POINT, 基本禮貎都無...
唯一好彩係我買過幾單, 幾位賣家都好好人好準時。
賣ge ...

依架Yaxx都多左係甘...真係火到來...
都唔重複師兄講o個o的, 反正比人放飛機放到化哂
最怕係個o的唔三催四請都唔回覆, 回覆時又唔睇咩時間交收係要就哂佢o個種人

luciferdark 發表於 16-6-2016 10:41 AM
內文從來都無人睇, 寫明係邊交收, 佢都會問你係佢樓下得唔得

極同意
已經係搞到o的拍賣條款仲長過拍賣品個內容, 但都仲有人完全唔睇.
拍賣完之係都要去佢樓下交收, 唔係就話向 yaxxx 投訴
所以我依架頂多比2-3個負評(仲要係較耐的)的人bid, 我寧願平D賣都費事煩~
luciferdark 發表於 16-6-2016 10:41 AM
內文從來都無人睇, 寫明係邊交收, 佢都會問你係佢樓下得唔得

我試過寫明只限7:00pm -7:30pm,佢可以bid完mail問6:30pm可以?....我叫佢睇多次內容先再傾,佢仲要理直氣壯話問下姐,我可以say no....

我最憎D人乜都用"問下姐" 去做盾牌.....

註:條友仲係成年人,吾係後生

如果純粹清位放野, 我個人認為FB方便過阿虎, 其實D奇人FB和阿虎都有, 不過阿虎一有買家BID左就完,唔好彩畀奇人睇中, 又要再放過上網. FB可以多過一個人排, 遇到奇人, 可以跳過問下一位, 清位快好多
hk小文 發表於 16-6-2016 11:43 AM
我覺得這些事情, 不會只發生在後生仔身上吧? 任何年齡也有吧?

無錯,乜年紀都有,小弟本身儲開舊Popy合金,早幾年係yaXX賣一盒Popy合金,市値二千到,小弟$一百起bid,有個買家本身係資深收藏家,亦經常
係yaXX賣舊合金而且D價比市場貴,佢居然離普到開我價$百五叫我即賣比佢,我即刻係佢D拍賣品度求其揀一件,開番一折價,我話你得我得,
狂四郎 發表於 15-6-2016 02:08 PM
老婆唔畀入境?買個刻無想清楚?難道佢娶老婆時都係衰衝動

gunbaron 發表於 16-6-2016 03:17 PM
無錯,乜年紀都有,小弟本身儲開舊Popy合金,早幾年係yaXX賣一盒Popy合金,市値二千到,小弟$一百起bid, ...

Ching呢招我都試過:78:
gunbaron 發表於 16-6-2016 03:17 PM
無錯,乜年紀都有,小弟本身儲開舊Popy合金,早幾年係yaXX賣一盒Popy合金,市値二千到,小弟$一百起bid, ...

有些人搏你幫親友變賣, 唔知市價
mushroom 發表於 16-6-2016 10:45 PM
有些人搏你幫親友變賣, 唔知市價

所以人在做天在看,尼D人出街要小心行雷閃電
gunbaron 發表於 16-6-2016 11:19 PM
所以人在做天在看,尼D人出街要小心行雷閃電

真係人ge質素問題, 越來越多人覺得賺陰質錢係無所謂。
今日FACEBOOK又見到有人, 呢頭250收4隻HCMPRO,
個頭放540, 俾人知道佢咁樣衰後, 死死氣潛晒水, 最後唔知邊個360接左。
仲要寫明谷入谷出...
luciferdark 發表於 17-6-2016 12:48 AM
真係人ge質素問題, 越來越多人覺得賺陰質錢係無所謂。
今日FACEBOOK又見到有人, 呢頭250收4隻HCMPRO,
...

乜嘢係”谷入谷出”?谷是什麼來的?:o

我喺網上睇波鞋又見D人話咩”多谷同步” etc...