Toysdaily 玩具日報

樓主: stockholder

[Hot Toys] :Chocoolate 1/6 別注版 armored batman 人偶 (black chrome version)

zakkee57 發表於 17-9-2016 05:21 PM
因為生產上一些部分用PVC 係軟膠(例如手), 上唔到電鍍. 要好似ABS果一類硬膠先可以電鍍

但pototype 卻完全可做到(包括所有手型)既然這樣,照理如果用番完全物料就一定可做到百分百一樣!反而覺得難道計錯成本,所以才不做電鍍?
jcvcheng 發表於 17-9-2016 11:06 PM
但pototype 卻完全可做到(包括所有手型)既然這樣,照理如果用番完全物料就一定可做到百分百一樣!反而覺得 ...

Prototype物料會比較易爛不能把玩。另外生產是用注塑,prototype是用矽膠模複出不適合大量生產

大公司,為商譽,回收,重造,很簡單吧!
你話我馬後砲好咩都好,唔係特別幫HT講好話
出demo時我已經懷疑過係咪「真電鍍」,定係高級仿鍍油

事關電鍍應該係鏡面,唔應機有油粒...可惜呢隻野唔理demo/官圖定大貨都有油粒
所以今次我心理準備充足:34:唔似mk45咁有比佢過一棟的感覺:43:
NelCHK 發表於 18-9-2016 12:53 AM
你話我馬後砲好咩都好,唔係特別幫HT講好話
出demo時我已經懷疑過係咪「真電鍍」,定係高級仿鍍油

都沒說明是化學電鍍定塗抹電鍍。
今回塗裝完全失敗!一點電鍍效果都唔見。
真電鍍有養化兼爆裂危機,所以我喜歡電鍍油。
由此置終佢官圖影出黎就有電鍍效果, 但實物出黎係無電鍍同光漆效果, 唔係電鍍都要似樣!!!
唔理佢係真電鍍定上電鍍油  問題係睇實物少少電鍍效果都唔覺 成舊膠黎 咁不如玩 PLAYARTS 改
昨天已取實物, 我自己覺得隻色幾靚 (我以前做廠剛好跟過black chrome色的產品, 所以早就知道成品大約會係點) , 又無大家講得咁差. 本身睇下有無朋友想要, 不過望完實物都係自己keep返~~
最主要隻色太黑…………似黑膠雨衣……淺色返有D银色會好D
jeffloh 發表於 19-9-2016 10:52 AM
昨天已取實物, 我自己覺得隻色幾靚 (我以前做廠剛好跟過black chrome色的產品, 所以早就知道成品大約會係點 ...

之前隻電鍍白兵同ironman
錢就收促, 但貨呢 ....... 佢做到咩就比咩 , 咁的生意真系好好做 .......
小弟愚昧,分唔出邊D材料可以電鍍邊隻唔得,人家星矢聖衣神話D好鬼薄的肩甲手甲膠件又做到,好奇怪,有冇CHING可以解釋一下?
wiswis 發表於 19-9-2016 12:43 PM
小弟愚昧,分唔出邊D材料可以電鍍邊隻唔得,人家星矢聖衣神話D好鬼薄的肩甲手甲膠件又做到,好奇怪,有冇CH ...

我諗呢條Post幫到你

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... page%3D1&page=1