Toysdaily 玩具日報

[劇場創作] Captain America 3 --- CIVIL WAR 觀感 !! (含小量劇透)

mecher 發表於 5-5-2016 02:50 PM
今集件甲個設計幾正,角色存在感大過AOU好多,取Mark 1 同 2 既優點,我開頭以為支野可以變返做炮,點之 ...

今次WM件甲真係唔錯,火力全開真係乜都射爆!

反觀 ironman 件甲真係為最尾近戰而做,同 Mark 45 太似又冇驚喜絕招,有啲失望!

我都影過:^

完全係受你影響到LA!! :shy:
brian_ctw 發表於 5-5-2016 03:13 PM
今次WM件甲真係唔錯,火力全開真係乜都射爆!

反觀 ironman 件甲真係為最尾近戰而做,同 Mark 45 太似 ...

WM件甲一直都靚, 但係次次都係大茄, 仲要表演差........
再係咁飯盒都唔好比佢!!!!!!!!!

(修改版)今集睇完唔覺特別好睇,相比ca2稍微失望,完全睇唔到法案衍生出黎既種種問題有咩咁嚴重,前面鋪左咁多梗,開戰理由變左私人恩怨,咁廣告就唔好猛打話支持邊面,內戰呢個名真係誤導得太緊要,今集無英雄要死無人要填命,由第一集tony既不可一世既性格變成今日會受政府支配既走狗生擒ca,完全唔似佢,電影入面佢既性格180度轉變變得自負,無眼睇,迪迪尼公司既影響把佢編得太正面,ca為左一個老友要還佢清白而內鬥,但係成個主題應該係為左法案既成立而點樣鋪排大家意見分歧,對立再變成大打出手,只係為左佢媽媽?導演度橋太小兒科,今集唔應該叫內戰應該叫美國隊長3:同盟,咁就咩事都無,跟住復仇3先叫內戰再分上下集出,咁會好好多,今集導演應該只需輕輕帶一帶準備立案,跟住有人係今集搞事,9頭蛇餘黨想整鬼avenger內亂,最後知道ironman媽媽比winter打死,跟住私人恩怨內亂,再收拾埋所剩既9頭蛇殘黨,再同美國隊長分道楊標,咁下集就可以明正賢順鋪排埋個內戰,今集英雄多就多啦,但劇情太正面,小朋友睇可能一頭霧水,大人睇真係會睇到有點無奈,做唔到所有隊員去到分化既佈局,壞人唔夠鮮明,動作特技方面有新意,蟻人變大,組合技多多,但英雄無加入太多新元素,睇iRON MAN變裝已經無晒感覺,變得實在太快,無左以前真正裝著既感覺,wm更加只係鏡花水月,蜘蛛人動作夠創新有驚喜,但對呢個新杜比演員無感,蟻人仍係咁搞笑,唔明點解外國評價咁高分,套戲總分我頂盡會比65分,臨尾有2個彩蛋,記得坐到字幕出晒後睇埋先走,係黑豹同知知人有獨立電影彩蛋,漫威出既獨立電影,個人黎講都係鐘意im1,hulk2009,ca2,antman,SONY既舊知知人123
內戰似私人問題多個法按
alvinchan2012 發表於 7-5-2016 01:27 AM
今集睇完唔覺特別好睇,有點失望,完全睇唔到法案衍生出黎既種種問題有咩咁嚴重,前面鋪左好多梗,開戰理由 ...

其他都好同意但我諗迪士尼應該唔會點控制 marvel 因為買左咁耐佢之前既片都無呢個問題..做成咁應該係因為佢想做多d打鬥多過講故仔,其實大家都睇到佢唔夠時間去講哂內戰...
內戰係 marvel 裏面係一件大事件點可以用兩個鐘講哂,好似佢裏面個幾隻winter講到點正有哂人設點知出都未出就byebye...就知佢地根本唔夠時間..如果佢分兩段會好d
尋晚睇多次CA2, 都係CA2 好睇D!!
alvinchan2012 發表於 7-5-2016 01:27 AM
今集睇完唔覺特別好睇,有點失望,完全睇唔到法案衍生出黎既種種問題有咩咁嚴重,前面鋪左好多梗,開戰理由 ...

舊知知人123 是SONY出品, 跟漫威沒關係.

你的睇法都同我差不多。
除左tony果部份...講"tony成政府支配既走狗"還可以,不過可否更正一下形容詞?
「電影入面佢既性格360度轉變變得自負...」中文形容一個極端轉變係180度,360度其實係回歸原點,無變到:44:
另一角度睇:作為一套比細路睇的開心娛樂片,呢套值83分…{:1_226:}
ZION 發表於 9-5-2016 09:25 AM
你的睇法都同我差不多。
除左tony果部份...講"tony成政府支配既走狗"還可以,不過可否更正一下形容詞?
...

TONY 180度轉變, 都係無安全感, 怕外星不明生物及科技, 同佢肯被政府及SHIELD管, 完全是兩回事!!

gumng 發表於 9-5-2016 01:10 AM
尋晚睇多次CA2, 都係CA2 好睇D!!

好鬼鍾意睇CA係升降機內個場肉博
以故事目的黎講  CA2 的確比 CA3 有信服力多好多
上面有位師兄講得好岩 , CA3 內戰似係私人恩怨多過似為左個法案決裂
Tony 同黑豹都叫有目的 去同隊長 巴基打  但其他英雄好似真係有D 唔知為乜就去打咁

但你話講到 王精 咁差又唔算 , 只係個尾有點兒夾硬黎..  
之前大家以為IM套野係bleeding edge
點知全無介紹
IRONMAN現在D甲除了在復仇者套戲打外星人時才會超堅硬和耐用外,其餘時間都會變到好似紙皮和豆腐一樣