Toysdaily 玩具日報

[劇場創作] Captain America 3 --- CIVIL WAR 觀感 !! (含小量劇透)

我意想不到VISION會趕不上接住墮落的WM.

其實尾尾個五位老兵沒機會出場確實孤寒.

整體唔算悶, 都算動作連場, 但就無咩壓迫力.
A1A2C1有做到幾秒壓迫感.
gumng 發表於 30-4-2016 04:00 PM
同意TONY 內疚有D夾硬來, 如果講CAP 內疚反而更合理!!

BW 因咩是要支持其實交代不足!!

黑豹唔系 "普通人" 來架.. =_=lll
好圖分享多多支持:handshake::handshake::$:$
睇完覺得唔夠CA2正,睇黎最尾五件冬兵嘅予算應該係用咗去去請網路打手打分同踩低對家:x
TRiCKY 發表於 1-5-2016 08:48 AM
黑豹唔系 "普通人" 來架.. =_=lll

我知, 幾層樓飛落街都無事, 普通人點會做到??
問題係無交代過, 同埋個LOOK 真係夾夾不入, 仲娘過CA 第一集個LOOK!
bigtomm 發表於 1-5-2016 05:53 AM
我意想不到VISION會趕不上接住墮落的WM.

其實尾尾個五位老兵沒機會出場確實孤寒.

A2 成套最精彩是hulkbuster vs hulk, 其它場口0迫力。
故事又差,可以算係marvel電影之中最令人失望。
說真得,網評讚的厲害
但我覺得沒有非常好看
打鬥除了音效大聲以外
打擊感有點像是穿著皮套的演員在打摔角...
沒有什麼壓迫力跟緊張感..打擊感也不是很強..
劇情也覺得滿無聊的..
尤其一開始強調兩個集團的人對於事物不同看法產生的對立
之後突然ㄧ下子下降到個人恩怨的對立......
整個劇情的主旨瞬間混亂起來
黑豹登場很多..但印象並不深..........存在感很差...
整體看完沒有任何情緒起伏,
雖然說不上難看,但也談不上好看..
lydiamomo0903 發表於 1-5-2016 10:17 PM
說真得,網評讚的厲害
但我覺得沒有非常好看
打鬥除了音效大聲以外

打鬥其實不差, 由法案問題變成IM跟CA私怨的計謀, 亦設計得很精彩, 特別是後段!!

不滿的是前段, 兩個集團的人對於法案不同看法而產生的對立, 個人覺得跟之前MAVERAL 電影各人的性格有茅盾, 不合理!!  

如果CA 跟 IM 的立牆對換, 反而更覺得合理!!

TONY一向都是以財傲物, 不可一世, 不受制於人的二世祖, 就算當上IRONMAN, 亦不願被政府及SHIELD管制!! 絕對接受不了他因為一個媽媽講的話, 而內疚到轉立牆, 受制於人!!

中段聯合國國務院要求TONY 36小時內捉CA, 像狗一樣被人命令, 是TONY的性格嗎?? IM2 同政府反面, AVENGERS 1 又同跟SHIELD意見不合而退出!! TONY 又有什麼可能會接受法案??

換了CA, WM 及 飛隼可能會接受法案, 因為他們是軍人出身!!

BW亦一樣, 身為間諜及經歷過CA2 SHIELD被入侵, 她有什麼可能會信聯合國?? 會接受法案??
可能期望太大了,劇情好似師兄所說有些掛羊頭賣狗肉,太快轉私人恩怨。Tony 話36小時我以為是特務片。其實zemo將段片up小網就不用冒那麼多險吧!講番特效,CG好假,我第一次唔覺ironman套甲靚,完全無光澤,好拉打feel。spiderman更不用說吧
如果話Tony簽是為公關,再同聯合國傾合作模式會好D。最尾隊長死當陪番條命,黑豹執走Bucky,Tony去海上獄救人會End得靚D。
gumng 發表於 2-5-2016 02:31 AM
打鬥其實不差, 由法案問題變成IM跟CA私怨的計謀, 亦設計得很精彩, 特別是後段!!

不滿的是前段, 兩個 ...

可能我真是無法領域
看不出其中的設計精采之處
原本對事物看法的對立,是ㄧ個不錯的表現,
但後期突然轉到私人恩怨,ㄧ口氣拉下了整部戲要表達的高度...
另外前面鋪陳的30隻寒冰戰士的“劇情”
原來從頭到尾都不是重點.....
主嫌犯只是為了ㄧ些小事(ㄧ開始以為是為了祖國..)
然後搞了ㄧ堆問題出來...重點是搞半天原來只是想讓鋼鐵人看到那部影片..
但他又如何確定鋼鐵人也會尾隨跟來...(這邊也是完全看不懂..)
打鬥部分,我個人認為BVS狂勝...
另外前面有師兄提到CG部分,我個人也是相當贊同..
BvS亦有相同問題,奸角攪咁多嘢,目的只係想兩大英雄對打,另外,超人中咗一次batman的氪氣石,無理由亦中第二次,CW嘅IM亦有相同問題,尾場一打二,根本可遠距離攻擊,無需埋身戰,CG兩者都有不足,不過聽故唔好駁故,至緊要自己鍾意
不要再和 BvS 這部爛鬼片相比了
我最唔滿意吹到其他冬兵大一大,結果臨尾連表現的機會都無………
BVS劇情我不會太多想辯駁
不過戰鬥部分,我覺得好些..
至於劇情高度嘛.....我不覺得內戰有比較好...