Toysdaily 玩具日報

[劇場創作] Captain America 3 --- CIVIL WAR 觀感 !! (含小量劇透)

公平d講,如果設定為vision對im或隊長有無
無得打??BvS差在太多野個導演愛用畫面交待劇情就必中伏。邊會有人會諗導演想講乜。唔夠動作場面多。
公仔書出左幾十年, 自己人打自己人打左NN咁多次, 邊有咁多理由.
civil war 之後幾年 是avengers vs x-men吧.

打鬥場面, 我來講
BVS上, 我好喜歡batman救超人母個段, 好power. 塊袍動得好正.
不過打doomsday無睇頭, 係WW登場大大聲左.
如果超人出殯能夠全球共哀會偉大D.
cw 跟現時一般動作片無大不同, 係 ANTman超乎想像D.
結尾二對一比BVS雞, 我覺得前面打多五件可以幫補下. 另外, 最後影埋CAP點救人也會是1個起伏. 5個背影企在甲板上面對波濤ending.
bigtomm 發表於 3-5-2016 03:08 AM
公仔書出左幾十年, 自己人打自己人打左NN咁多次, 邊有咁多理由.
civil war 之後幾年 是avengers vs x-men ...

我會睇動作設計同各角色的表現。
2巨頭 VS doomsday 只係飛去打兩野, 只係doomsday爆地圖炮, 無限loop,我睇唔到有咩精彩地方。batman救超人母的確係全片亮點。
CW大家都有表現, 亦都唔係一個角色獨大 (雖然vision應該最強)
昨天睇完, 如果以電影鋪排, 劇情算合理. 但又好似之前某大大話齋, TONY不嬲都係自大唔理政府
反而隊長不嬲都煲到好愛國, 雪左咁耐反而頭腦咁清醒, 佢真係應該簽聲明先o岩:DD
其實電影大方向就跟漫畫, 但內容又唔一定跟足漫畫, 先至有而家大家唔明白o既地方
漫畫入面最初只係得幾個人肯簽, 最重要係佢地根本已經楊左, 身份已經暴露, 簽又有乜所謂
同埋tony係漫畫入面, 都可以用奸黎形容(marvel studio同佢洗底變左好人, 再加上迪迪尼收購左...)
tony覺得打得咁辛苦但又俾人日日#佢, 咪索性簽左份聲明做擋箭牌
但電影用內疚導致tony轉性, 錯晒方向....
電影好睇,但漫畫入面美隊投降,甘願擔起內戰責任,為自由犧牲。這份精神最感動。而電影好似表達唔到?
廿一月 發表於 3-5-2016 11:07 AM
昨天睇完, 如果以電影鋪排, 劇情算合理. 但又好似之前某大大話齋, TONY不嬲都係自大唔理政府
反而隊長不嬲 ...

我覺得隊長唔支持方案都解到
因為第二集既劇情 佢巳經對"建制"失去信心

逢係wm引以自豪既武器都係紙老虎...
凱獸王 發表於 4-5-2016 12:39 AM

換人把la, wm越來越廢。
凱獸王 發表於 4-5-2016 12:39 AM

我好中意WM....

希望Avengers3 可以威返次

AOU 表現唔錯其實
前日再睇多前, 前段文戲部份依然係悶, BW肯簽法案的理由, 令我諗起HK年前的袋住先惡法!!

所以點都企係CA果邊!!
諗住入嚟傾下套戲輕鬆下,點知d人又可以連埋香港d濕鳩政治,呢到講玩具,講電影,比d空間呢到,等其他師兄暫時遠離現實,宜家d人真係中哂政治毒,上哂腦
taifat 發表於 5-5-2016 10:36 AM
諗住入嚟傾下套戲輕鬆下,點知d人又可以連埋香港d濕鳩政治,呢到講玩具,講電影,比d空間呢到,等其 ...

真係好死煩, 玩玩具, 睇電影者, 都可以抽到水.:cool:
toysfun 發表於 5-5-2016 12:12 PM
真係好死煩, 玩玩具, 睇電影者, 都可以抽到水.

什麼都抽政府水先大熱,這些都係香港人自已做成
humanspider 發表於 4-5-2016 02:25 PM
我好中意WM....

希望Avengers3 可以威返次

我都中意WM,但今次冇乜用咁,嗰支電桿一野就斷左:unhappy:
brian_ctw 發表於 5-5-2016 02:35 PM
我都中意WM,但今次冇乜用咁,嗰支電桿一野就斷左

今集件甲個設計幾正,角色存在感大過AOU好多,取Mark 1 同 2 既優點,我開頭以為支野可以變返做炮,點之玩一陣就斷左......

而今次件46係無 feel......點睇都無 feel