Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 電影:STAR WARS Episode VII - The Force Awakens -

lostintv 發表於 9-11-2015 11:49 AM
the voiceover: "I have lived long enough to see the same eyes in different people. I see your eyes. ...

All seeing eye - Big brother is watching you, my friend.
takeshi 發表於 8-11-2015 10:49 PM
lydiamomo0903 發表於 8-11-2015 11:16 AM
恩∼就服裝風格來說其實變化好大
和風式的獨特份為已經完全消 ...

哈哈~其實我想法跟大家都不太ㄧ樣
其實盧卡斯不缺錢啦,
他算是好萊屋少有的幸運兒
光靠ㄧ個作品就可以讓他過著非常舒服的生活
他會賣掉星戰其實早些年就有很多風聲了,
相信除了迪士尼外有非常多目前偉大的電影公司跟他洽談
他會賣的原因只有ㄧ個,他知道他其實剩餘的人生也不會多長了,該是放手的時候了
選了迪士尼其實是最好的選擇我覺得,迪士尼很少搞爛什麼作品
再說了,退1000萬步,假設真的3部曲都爛的跟垃圾ㄧ樣,還有迪士尼樂園的星際大戰park
我想盧卡斯非常清楚這些,才會把手中的孩子交給迪士尼傳承下去.

那為什麼我會說6部曲其實已經完結,當初盧卡斯絕對沒有打算出789呢?
因為就劇情架構來說1-6已經好完整
從預言之子安納金降臨到之後的墮落到黑暗面,直到最終返回光明面,擊潰西斯大帝.拯救全銀河
達成自己作為預言之子的使命,從原點出發,最後再返回原點這樣的宿命論
作為劇情腳本已經非常完整表現出來了.
因此789肯定是全新出發了,
作為我們這ㄧ輩的記憶是該封存然後重新啟動去接受新的事物的時候了
能看到舊作的人物回歸,對我來說已經相當開心了
藝術設定什麼的,我其實不會特別care

呂品器 發表於 9-11-2015 01:55 PM
純粹係估,冇留意Lucas財政...

我相信佢都幾掙扎下

lydiamomo0903 發表於 9-11-2015 03:14 PM
哈哈~其實我想法跟大家都不太ㄧ樣
其實盧卡斯不缺錢啦,
他算是好萊屋少有的幸運兒

聽你地講完我突然醒覺,如非要錢的話,又會賣仔..我估或者佢可能發覺自己再沒腦力/體力 handle 多3集,拍戲真的是一件辛苦事,精神跟肉體。亦很同意
lydiamomo0903 說1-6已經好完整,789是全新出發。

相信讓自已創作成永遠神話,好過有差池衰尾

點都好,同你一看到舊作的人物回歸已經相當開心!!:$

我最想見返boba, 請問佢去左邊? 真係死左了?
https://youtu.be/R50jeoI8K0w
前導漫畫講今集個機師阿媽同luke向帝國軍餘黨手上搶返2棵原力樹,一棵迟返向新jedi議會,另一棵向機師屋企出面……會唔會陣間講個機師由細到大俾原力樹感染都有能力成為Jedi{:1_223:}

{:1_236:} 洗5洗 ar ...
坐第一行果 d 會唔會 嘔住睇 ?
痴線架……$200?個陣阿凡達都好似未有咁貴{:1_222:}

Isquare imax我試過一次睇戲完場後周圍試坐吓睇邊個位最舒服。基本上最好睇係尾3至4行中間,最保險就係坐最尾行(坐得高點都好過坐太低),車頭位我試坐過……基本上抬頭只睇到字幕,主畫面已經因為太高睇唔到乜嘢{:1_206:}
我最怕睇3D版.....我都係等2D有位先至睇...
jeffloh 發表於 2-12-2015 04:59 PM
我最怕睇3D版.....我都係等2D有位先至睇...

2D 好些,

假3d吾好,
頭痛
lostintv 發表於 2-12-2015 05:28 PM
2D 好些,

假3d吾好,

咁多套電影之中, 我只覺得avatar是真係值得睇3D, 其他都 3D字幕多.... 不過主要係我唔喜歡要帶住眼鏡睇戲. 反而如果有得就咁"裸"睇(唔係唔著衫, 係指唔洗帶眼鏡都有3D效果) 我又無咩所謂呢

不過呢d大片9成9戲院都係上3D版, 我估都要等下先至有2D的了. (如之前講, 我未去到一上映就要睇果個地步, 所以遲d先睇都無所謂)
jeffloh 發表於 2-12-2015 05:42 PM
咁多套電影之中, 我只覺得avatar是真係值得睇3D, 其他都 3D字幕多.... 不過主要係我唔喜歡要帶住眼鏡睇戲 ...

3D有阿凡和引力邊沿係正,

2d有啊!
Vince 發表於 2-12-2015 03:16 PM
洗5洗 ar ...
坐第一行果 d 會唔會 嘔住睇 ?

真係幾癲下。。。。。

幅改圖超正{:1_374:}