Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 電影:STAR WARS Episode VII - The Force Awakens -

一般人唔需要知太多
我到而家都係接受唔到把十字光劍.....:unhappy:
takeshi 發表於 6-11-2015 11:38 PM
吾好意思有D亂....甘請問電影7,8,9係咪跟返魯卡斯最初寫的故事內容拍?

沒有吧...
盧卡斯當初的構想在第6集就全部結束了,
我印象中123當初都只是設定,但硬粉絲要求才追求細部劇情拍成電影
現在的789已經是盧卡斯把電影業賣給迪士尼了,
盧卡斯只是監修而已.
例如像是第456中公主穿比吉尼登場的造型,在迪士尼接手後也是禁止這樣拍攝的但無論如何,盧卡斯已經是退居幕後了
可是星際大戰還是會持續下去,他是美國人曾經的夢,這個夢也還會繼續
是不是盧卡斯其實已經相對不太重要了

wilson3a10 發表於 7-11-2015 09:42 PM
我到而家都係接受唔到把十字光劍.....

其實風格已經變化了
原本星際大戰的服裝風格是日式,光劍跟絕地概念是日本禪道精神以及武士刀
但是現在公佈的形象已經往返成十字軍,新的西斯武士很明顯也不是以往絕地相反的概念,
造型完全成了西歐聖堂武士十字軍的形象
所以光劍變成了十字...
從目前公佈的服裝來看,日式也已經消失了..算是個全新的概念在啟動了
「スター・ウォーズ/フォースの覚醒」予告編2

https://www.youtube.com/watch?v=SdAUiyeJMFQ&feature=player_embedded
lydiamomo0903 發表於 7-11-2015 11:54 PM
沒有吧...
盧卡斯當初的構想在第6集就全部結束了,
我印象中123當初都只是設定,但硬粉絲要求才追求細部 ...

賣給迪士尼、盧卡斯退居幕後,這些情況當然知道啦,只是我知道的資料是他當初已大約寫好了9集(可能錯啦),只是先拍456,不知迪士尼有冇"大約"跟返789故事內容...

是不是盧卡斯....現在睇了預告...突然覺得可能重要....因為風格不同始終覺得不統一....annyway如你說一定拍成點夢也還會繼續
takeshi 發表於 8-11-2015 10:53 AM
賣給迪士尼、盧卡斯退居幕後,這些情況當然知道啦,只是我知道的資料是他當初已大約寫好了9集(可能錯啦) ...

恩∼就服裝風格來說其實變化好大
和風式的獨特份為已經完全消失了...

下面應該有回應到你的問題
喬治則透露原先規劃的三部曲故事大綱並沒有被採用,「我賣給迪士尼之後,他們經過討論後決定不想要採用我的劇本,他們就創造了一個自己的版本。所以現在的腳本並不是我一開始所編寫的劇本。」此外,先前喬治曾表示還沒有看過《星際大戰7:原力覺醒》的預告也引起一片譁然,不過在Page Six的訪問中,喬治則說明已經在電影院看過預告了,非常的令人期待!
lydiamomo0903 發表於 8-11-2015 11:16 AM

EP7有無請返Ralph McQuarrie畫原案?
法蘭克 發表於 8-11-2015 12:37 PM
EP7有無請返Ralph McQuarrie畫原案?

佢2012年已經......

Ralph Angus McQuarrie (June 13, 1929 – March 3, 2012) was an American conceptual designer and illustrator.
takeshi 發表於 8-11-2015 10:53 AM
賣給迪士尼、盧卡斯退居幕後,這些情況當然知道啦,只是我知道的資料是他當初已大約寫好了9集(可能錯啦) ...

大大是講對的,但由於在星戰1-6期間太多side story出現,所以往後7-9的故事,肯定不是盧卡斯心中所想的故事內容,況且事隔咁多個十年,可能連盧卡斯都多記得往後係點發展,當初佢本人都係一路拍一路寫,可以講話在當期事係無一個完整故事大綱,原因係佢自己都唔知個劇會大賣。現在版權賣給了迪迪尼,在迪迪尼以合家歡政策下,改係一定,所以什麼日式武士概念或盧卡斯概念,我大膽講句,佢識條鐵咩~
hitomilam 發表於 8-11-2015 01:03 PM
佢2012年已經......

Ralph Angus McQuarrie (June 13, 1929 – March 3, 2012) was an American conce ...

知道佢12年走左,但原案可以之前畫定嘛,好鍾意佢既STLYE。。{:2_241:}

不過聽講JJ用左好多佢舊原案改(大改),波腳既BB8都係R2其中一個原案
lydiamomo0903 發表於 8-11-2015 11:16 AM

Ellis430 發表於 8-11-2015 01:42 PM
大大是講對的,但由於在星戰1-6期間太多side story出現,所以往後7-9的故事,肯定不是盧卡斯心中所想的故 ...

Thanks 2位解答,真係覺得在太可惜,吾知盧卡斯係等錢駛....定其實佢覺得第6集已經係佢心中完美的結局...:42:
STAR WARS: THE FORCE AWAKENS Official TV Spot #1 (2015)  

https://www.youtube.com/watch?v=RU-s_HAEwsg

the voiceover: "I have lived long enough to see the same eyes in different people. I see your eyes. I know your eyes."

illuminati messages
takeshi 發表於 8-11-2015 10:49 PM
和風式的獨特份為已經完全消 ...

純粹係估,冇留意Lucas財政...

我相信佢都幾掙扎下

如果比人搞爛左,作為親生老豆,點可能唔心痛

但Star Wars仲有咁多可能性,賣比一個信得過既party接手,可能對呢個BB係最好