Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 現今玩具店售賣服務

睇樓主咁醒目,呃佢唔難:71:
睇左回復再睇返樓主篇文

原來我睇少左好多野

RE: 現今玩具店售賣服務

打手味非常濃......
Panzer 發表於 17-6-2014 06:44 AM

真係好濃,
我直頭覺得係孤仔請打手o黎曲線讚自己。

:DD:DD:DD
我幫襯左一扭四年,我覺得值得信賴。
不過近期佢地店員有人走,吾夠人做野四晒面又真係嘅。
之前買膠暈,在鋪面見個盒吾靚,佢話仲有幾盒,不過都係爛爛地,我即時冇買走人。但過多兩日,都係決定買。返到屋企拆開玩,盒係就係崩崩地,但件玩具真係好好玩。
我想講嘅係:俾吾俾錢自己諗清楚先,不過最緊要係件玩具好玩,個盒靚有屁用。如果目的吾係用黎投資的話。
近排d post好神奇
近年買合金魂真係好少開盒 check, 因為合金魂質數向來都唔差
睇下無兩層膠紙, 同埋八隻角完整就算

就算隔住雪梨紙, 都可以細心少少睇到盒角吧
買玩具還是買玩具合重要?
Obviously 玩具本身
Unless the box is totally damaged, minor defect is ok for me.
If the box is great but toy is damaged, will you be happy?
次次都睇清楚有冇缺件,目測下有冇爛,都係睇呢兩樣嘢姐。。。好簡單:(

{:1_236:}如真買到好爛的盒真會有點影響心情.
但外盒沒check清楚是自己責任.
這是4小盒放一箱, 一般最少有一角會崩啦(特別日版).
玩玩具在乎玩具本身沒問題就好啦. 下次自己check清楚{:1_220:}
姑及精的售貨員人工好似一般, 要service 既話就無可能ga la,,,反之,,佢地如果找到好工, 點會仲係姑及精打工,,,

其實樓主你玩玩具定玩盒呀?:oh:
你如果玩玩具的話,隻玩具冇事咪OK囉!:38:
個盒只是方便運送同保護件玩具之嘛!:42:
如果你是玩盒的話你要邊隻玩具你出句聲!:36:
你照買!:^
個盒你攞返去,隻玩具我辛苦啲我攞返屋企幫你好好照顧佢!:43:
雖然對呢D主題認真你就輸

我又想輸下
個盒有問題,別“奇“視他人,我都有小小,如果嚴重損傷,摸都摸到啦,駛鬼拆咩。如果唔嚴重,師兄,只怪你之前無CHECK清楚,佢放入袋你都可以拎返出黎架,咁簡單都唔識做?多人?十秒都唔駛就睇完啦,你要驗幾耐喎?
而不嬲出左去除非缺件有爛,外盒有問題,無一間店會換比客,有既,你話我知,好嗎?

咁樣就叫黑店,只能說大家對黑店既定義有著很大不同的理解。

小弟不嬲都認為開post大家討論吓可以和氣D, 但有D人開post剩係一面倒要求人哋認同佢, 比人理性分析佢自己有問題又話人哋偏幫, 小弟平時都好尊重和氣討論, 但今次真係滾咗........{:1_213:}{:1_213:}{:1_213:}

請大大你自己出嚟解釋吓............

1.人哋比三盒你check, 咁你即係有check啦, 個盒爛到你講咁誇張你都見唔到? 大大話人哋唔比開盒check咁閣下即係冇check件啦, 請問大大你喺check嗰三盒嘅過程係做D乜? check Boxart靚唔靚?

2.好似其他大大話齋, 要即時或者喺附近搵個地方即刻望一望都唔係咁難啫, 何解唔做呢? 大大你補充話之前已經瀨過一次嘢, 咁應該好謹慎嫁啦, 點知今次仲比機會佢搵佢訂金毛, 大大咁大方冒住再瀨一次嘢風險再幫襯, 何解今次又咁勞嘈?
3.大大你覺得小弟係打手都係咁話, 小弟係好多時都幫襯孤仔, 亦有幫襯其他舖, 不過平心而論, 孤仔嘅服務態度未必一定最好, 但相信閣下未幫襯過蒸粉, 頑仔甚至船仔哩? 嗰幾間先係極品呀!

4.睇嚟大大都係盒控, 咁即係話個盒唔靚都唔會要, 相信閣下要喺日本bandai度出廠時直接攞貨喇, 如果唔係又經批發, 又運輸等咁多過程, 邊個可以保證D盒會完好無缺?

5.唔好係唔係都話人黑店, 須知道指摘人哋黑店係一種好嚴重嘅指控, 咁多大大幫閣下分析過, 呢個指控好明顯好難成立囉

如果閣下認為小弟好唔尊重, 係!小弟係唔尊重閣下, 因為喺閣下回覆嘅第一句就標籤咗理析分析事件嘅大大係打手嘅時候, 閣下就已經破壞咗和平理性, 互相尊重嘅大原則, 小弟非常遺憾, 亦都唔好意思長篇大論咗!
小弟亦都想分享一則瑣事:

話說小弟喺孤仔開訂G7嘅時候已經去咗訂, 因為小弟不嬲都唔會在意"日本完美版"嘅概念, 所以亦都只係訂亞版, 不過當時佢哋都唔知會唔會有亞版, 所以小弟要求如果有亞版就轉亞版嘅時候, 小弟就睇住店員好有heart咁幫我寫咗喺我個電話隔離

話說出貨期漸近, 小弟上星期就行經灣仔分店, 順手諗住問一問係咪真係有亞版返, 個店員好詳細咁問我喺邊間訂, 亦都解釋現時仲未知, 不過如果真係有, 佢哋mark低咗就一定會幫我跟, 成個對話過程大約五至六分鐘.......

唔係話五、六分鐘好長, 但肯用時間同一個顧客跟進佢嘅要求, 賣玩具做到咁仲想點, 反狗城都未必得啦, 唔通要好似個人銀行服務咁每個客有個獨立空間, 有張枱斟杯茶比你開埋嚟試玩先至滿意? 希望話人哋黑店嗰D人諗清楚, 自己係咪啱晒先好話人, 純粹分享, 不喜勿插
居然入埋袋唔比CHECK貨(居然真系唔check貨,果下扺死,仲賴人){:1_224:}