Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 現今玩具店售賣服務

仲要... 佢自己話 "攞貨時個店員(得3盒)比我揀"
咁即係佢有揀過啦 !
都係爛盒 !
咁怪得邊個先.. ...
玩具 發表於 17-6-2014 04:17 PM

怪學藝未精...
盒角鄒到就快爛...就算隔左張雪梨紙其實應該都略摸到一、二...
怪學藝未精...
盒角鄒到就快爛...就算隔左張雪梨紙其實應該都略摸到一、二...
takeshi 發表於 17-6-2014 04:57 PM

雪梨紙不嬲可以即場拆架啦...
拆來睇咪知有冇爛盒...
而家 D 人唔係連完美直角雪梨紙都要玩埋下化...
客觀d講, 我都覺得某間分店既店員態度真係ma ma, 可能係個別店員問題, 不過因為個盒角凹左要換又好似誇d...
我認為某d高價玩具的確係奢侈品, 但如果樓主有需要保值既話又真係應該搵個角落頭check完先走...
當買個教訓吧啦...
如果真係咁注重個盒..應該先check 清楚先走...!{:2_304:}
To be honest, If there is defect inside the box, they may get an exchange. But it is just the box...........I think no shop will get an exchange for the box.
睇完,完全唔覺一扭有問題
我自己都成日去一扭買野,未試過唔比CHECK
只係唔可以係鋪入面CHECK,要行出去走廊自己CHECK,佢連戒刀都借埋比我開盒,冇可能唔比你CHECK
再講,正如前面有師兄講,你咁著緊個盒,點會拎返屋企先CHECK個盒?再加上拎左3盒比你揀
基於個盒屈左少少你就崩潰既程度之下,我唔信你係有得揀+收完貨後既條件下都會出現爛盒問題
你係盒控個盒唔夠完美所以你不滿我理解,但講真,睇哂你成件事,我只覺得師兄你輸打嬴要
見到各位大大提到店員的服務態度,純粹分享本人最近的經歴:64:

5月18日~見到有師兄出post分享 R魂 剎帝利的靚相,看了後還是决定 早買早享受。:love:

去到最近的葵X廣場分店,只有兩盒存貨。一盒白邊油到出曬界、又有膠水漬。一盒 個盒殘破到不得了,於是便表明 還是去你們信和的分店再選購。

但對方一聽,一時又說旺角的分店 末必是7XX這個價,可能要8XX。一時又說出面其他地方 炒到過千:47:

最後我還是即時出旺角,去他們信和的分店買了。都是7XX:43:

明白店員可能有自己的難處,例如被老闆追單,或是想開多D單,都是人之常情。

只想表達作為僱客,還是少聽一點,多走幾步看看為好:64:
頭像被屏蔽
講開其實小弟係陶孤都有近似情況,話說小弟攞隻金毛時,是那位小姐(店員)主動攞咗盒包住雪梨紙嘅比我,但我都有問佢可以拆開雪梨紙check下嘛(當然已比咗錢先啦),佢跟住就同我講如果你覺得冇張雪梨紙都OK嘅,店裡有幾盒已拆咗(雪梨紙)咁我睇過那些都是外盒有缺陷,便要回她攞給我的那一盒,(見之前在這裡訂開嘢及攞貨都未試過有問題,當時真係冇即時拆開睇)返到屋企一拆開就發現外盒左右各一角位已爛(講清楚係爛,一個正常人應該係接受唔到囉,但最神奇嘅係外面雪梨紙係完好)雖然心裡都有些不是味兒,但我都認為她(店員)都應該唔知會咁,最後我都有先打電話過去問她可否換過盒,她都話可以攞返去換,不過就要換之前喺鋪面那些叫我自己揀,心想有得換好過冇,一攞完出門口今次第一時間check埋內籠冇問題走人,不過再有下次攞貨都係check咗先。
頭像被屏蔽
回復 39# mythsgod

本人孤陋寡聞:(謝謝大大指教:64:
樓主兄,就當你唔好彩啦!
即使係事實,但樓主由頭到尾都係你自己on居,呢啲check貨基本野冇理由唔識呀?
想問樓主, 咁隻金毛有無問題呢?? :he:

盒角鄒到就快爛, 相信唔使摸都見到. :x

我係一個blu-ray rom 我試過在此間玩具店幾次買野, 店員無咩問題, 取貨都好主動俾你check, 也都講有問題可以拿回來換, 所以我覺得樓主未必全部係事實, 如果佢真係咁衰, 相信已好多人圍插. (利申: 我去開旺角店)