Toysdaily 玩具日報

其實頑仔有時都幾串, 同埋扮曬有誠信 [頑仔打黎叫我拿MP 16]

回復  csysimon

樓主 本身我幾like你 夠膽_佢  
但估唔到你連小小骨氣都冇 講到佢冇誠信又盛
最後人 ...
rider_black 發表於 22-5-2014 10:35 AM

香港人邊會有骨氣
正如97前就話女王好
97後就話阿爺好
大多都係利字行先既牆頭草:38:
(我唔係話樓主)
老點去都仲咁既服務態度:71:
題外話,

HK地搵食艱難, 骨氣呢二個字, 我十年前第一份PARTTIME巳經放低左係地下:78:
可否講黎聽聽? 願聞其祥?
csysimon 發表於 23-5-2014 11:18 AM

佢bid左盒野, 雖有寫介意盒子狀況勿bid, 但你不會估到係有類似屎的東西仲要滲埋入去盒裡面舊膠有痴晒屎掛:x
你中左盒有C既...
你都有勇氣開盒玩...
小堅 發表於 23-5-2014 12:16 AM

男子漢 有乜好怕:67:

講真同呢間野買嘢的話,我係一手交錢一手交貨,佢有平嘢買我先至會幫襯!俾錢、取貨、即走,that's⋯絕對唔會再用其他任何形式幫襯佢⋯
試過兩、三年前有一次我畀晒錢買左MP 01L(柯柏文),當時係一個話得事嘅戴眼鏡肥仔,我話明日先至嚟取貨叫佢即場寫返張單再將底單貼落個包裝盒上面叮囑佢唔好賣左去⋯點知我明日去取貨嘅時候我拎張單出來,果個肥仔塊面即刻青晒,個樣煞有介事地同我講「賣晒」!我話: 乜嘢叫做賣哂?我唔係來幫你買野我係嚟拎番我已經付款屬於我嘅物品!
跟住我話去呢一盒野一夜之間炒貴哂、好多人搵你就同我賣出去?!唔好話俾我聽你唔知道,尋日我吩咐、亦都親眼睇住你將張單寫到明已付款貼左上個盒上邊。而家我見到樓下賣得比你同價錢,你即刻退翻哂啲錢俾我!我要落去買!如果我落到去冇晒貨買唔到的,你要想盡辦法「變」一盒全新俾我!

最後好彩我喺樓下買到!
否則的話⋯張發票上面寫到明憑單取貨已付全款,即係呢件貨已經係屬於我係我嘅財物,你而家同我賣左出去⋯如果我係有心玩野的話報警都仲得。

真係.......
:26:

好明白果下心情

講真同呢間野買嘢的話,我係一手交錢一手交貨,佢有平嘢買我先至會幫襯!俾錢、取貨、即走 ...
sumsum.com 發表於 26-5-2014 01:06 PM
[quote]講真同呢間野買嘢的話,我係一手交錢一手交貨,佢有平嘢買我先至會幫襯!俾錢、取貨、即走 ...
sumsum.com 發表於 26-5-2014 01:06 PM [url=http://toysdaily.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&pid=7256170&ptid=224004][img]

真係唔講唔知咁都得:(

回復 132# 宇宙之王者

我唔知道其實會否係呢一個實情:係咪佢唔小心將我盒野放係賣貨區、之後佢又唔小心將上面張單整咗落嚟、再之後唔小心咁賣咗出去(?)
但係小弟眼中係較為難有咁多「偶然」⋯而且我到第二日拎住自己張單準備取貨,佢面色青哂回應我一句「已經賣哂」⋯
咁乜嘢叫做「已經賣晒」?
點解唔係老老實實咁回應我:唔好意思啊⋯尋日可能係我或者某D同事唔小心整跌咗單,唔小心賣咗出去⋯不過唔緊要我會幫你搵番一盒。
當時佢個反應係極度令到我質疑係有心賣出去⋯我強調,當時我係即時要求佢寫單,親眼睇住佢將張發票貼上個盒上邊,放入袋。

其實一間鋪頭我係唔會理會佢什麼「串」,價錢我岩、明買明賣、一手交一手、大家冇任何感情可言、純粹店舖&客人⋯就係咁多⋯
價錢吸引、件貨我又啱我都會繼續幫襯,不過我知道以後與此店甚麼買賣方法先至可以保障到我自己,以後只會用呢一個方法去同佢進行交易。
你話呢間嘢有冇優點呢,咁公道啲講,其實佢都有優點!面對面交收,如果貨品有問題佢地係唔介意俾你檢查多盒,搜羅受歡迎大熱嘅貨品又比外面平d∼有心有力∼網上拍賣件貨品係有可能什麼問題,佢哋會列明。

不過如果一間店舖啲貨品本身都係以唔誠實手法去賣,例如二手當新、客人訂造咗貨不過唔比客人,因為件貨炒起左所以買比街客可以好賺啲咁我真係以後唔會幫襯,價錢平一半都冇用!
我發覺今時今日開玩具店舖係好難好難做⋯令到有不少小舖手法參差不齊,難聽D講⋯急功近利、見利忘義,義,並非情義個義,係義務個「義」,我意思即係客人俾得$落訂就有責任義務去訂貨,留返件比客人老老實實以訂價咁賣俾該客。

有次BID過佢野佢註明邊日到貨, 我理解, 打上問話我係附近可唔可以早一日交收, 收鋪前一刻都無所謂, 串到佢, 唔得喎, 寫左邊日邊日就邊日架啦, 我當時幾想第二日等佢開門交收, 佢一無貨比我就X 7佢...當然無做到啦, 唔使番工咩:35:, 如是者, 死死氣又走一轉. 唔係比唔比我早拎順路呢件事, 係個死人態度, 好好地咁話, 唔得呀, 真係明天先到, 方便公司做野我條氣都順D, 用D死人態度講寫左邊日就邊日架啦, 對成件事無幫助, 令人有反感, 佢地要檢討.
回復  宇宙之王者

我唔知道其實會否係呢一個實情:係咪佢唔小心將我盒野放係賣貨區、之後佢又唔小心將 ...
sumsum.com 發表於 26-5-2014 06:13 PM

如果貨品有問題佢地係唔介意俾你檢查多盒,搜羅受歡迎大熱嘅貨品又比外面平d∼有心有力∼網上拍賣件貨品係有可能什麼問題,佢哋會列明。

但係我上次BID左盒SHF
佢YAHOO BID話全新,冇寫水浸,爛盒等字眼。
跟住去到交收,佢比左盒發左毛既我,我問佢有冇多一盒,佢話冇。
咁我為免比頑仔比負評我,我只好硬食盒野啦,反正個盒面有事姐,點知反到屋企開盒睇,連入面既吸塑都出事。
我再上網睇返到底係咪我冇睇清楚,好啦我再睇返個YAHOO BID,件貨就有十二件,比人BID左六件,繼我交收之後,又有1,2個人完成交收,比左評價。
唔通係我黑仔:help:
回復 134# theredsneverdie

呢一個故事又引伸另一個問題⋯網上世界大家見不到對方,好多時候不少人打寫字好易令人誤會其語氣⋯尤其動不動用「!」
所以我拍賣場買賣嘢都好會加句「唔該、多謝、勞煩閣下了」,成件事舒服處理好多∼

回復 135# cmf12

可能暫時來講,我時運高⋯{:1_208:}

過左去
算吧:79: