Toysdaily 玩具日報

其實頑仔有時都幾串, 同埋扮曬有誠信 [頑仔打黎叫我拿MP 16]

要9點先其實都無問題,精粉訂野試過提早或派籌都比人插, SET得時間就要跟翻, 不然個個早到都可提早咁SET時間已無意思
小弟去幫襯過大約十次, 都幾有禮貌, 不過佢哋成日set D規矩去點D買家呢吓就真係無言...
又係十分認同...

正路一盒玩具咪係玩具->吸塑->包裝盒囉
全新玩具咪有齊呢幾樣野囉

雪梨紙... 紙皮 ...
玩具 發表於 17-5-2014 02:22 PM

依架啲人直情有病,我係拍賣場見盡奇人...

小弟去幫襯過大約十次, 都幾有禮貌, 不過佢哋成日set D規矩去點D買家呢吓就真係無言...
半田健人_555 發表於 17-5-2014 10:17 PM

以我十多年拍賣經驗佢啲規則只係初階level,其他有啲賣家更麻煩更想Xge規則我隨手都拎到幾個sample出來...我始終認為人地地方自有人地規矩,吾like 就吾好bid....bid得就要跟足follow...
有規矩無問題,但係講過唔算數,就。。。。。

我now小佢,唔係因為佢8點幾唔賣比我。

我小佢係因為第二單野, 佢應承左賣比我而無左件事,呢個係誠信問題
頑佬:FB出文時”可愛善良,吸引顧客”,但其實甚講原則,這便會錯覺造成一個美麗陷阱(但用所謂原則保護自己,這並無問題,可是作為零售玩具就冇左一分人情味,我更覺得佢分人本來就心地唔好!)從來買賣是雙向的,你收錢,我要貨,也用不著以一個自以為開善堂的心態去對待客戶!

我要重申澄清,特價日九點晚上開賣的貨,係交收而巳,d貨本身早上七時正要在Facebook出私訊book定,佢下午12點覆你book唔book到,晚上九點只係去拿貨比錢,並唔存在你晚上九點排隊就可先到先得,

而我無小佢咁有原則唔早十幾分鐘賣比我。

1.我好有禮貌求佢,當然佢死都話唔得,我無興呢樣,

我興係佢二月尾果時話賣MP 16比我, 講過唔算數,覺得佢個誠信係佢講曬, 大家可以話我小家,我唔介意,但我介意d人未睇清楚個post就話人地晚上九點開賣,早d賣比我,人人都會小,我要糾正呢點,佢九點先比我係正路,佢一早講明係咁,我唔可以話佢唔早d賣比我
我有個問題, 人地係話你可以去店鋪買,但係冇講過一定會留貨俾你架wor

就好似你見到廣告,超市$10三個橙,但係去到冇晒,唔通又要怪佢冇留俾你? 況且facebook上留言呢的野,你隨時唔黎買都得,咁又點保障佢呢?

至於佢回唔回覆你,我承認佢係可以做好的,但係同樣,佢冇義務一定要回你.

咁講啦,你訂得到就一定會有貨,你唔夠分訂可以去借acc,如果唔係就自己落去睇下好唔好彩嚕
其實間野唔好行,太細,作為都叫做大鋪的店,無咩霸氣! 我都接近無係到買過野(因本身都好少上去,灣仔個間又摺埋),不過個門仲衰...{:1_217:}
其實佢地做法好有特賣場感覺
主要係平
服務上offer 的自然比其他少
yahoo auction不時要求客人
要短時間內完成交收
否則差評 以後唔比bid
而玩具唔係必需品
小弟買賣時除了價錢外 都會consider貨源充足 服務情況
所以小弟都會去同d正常價格 同埋合理服務的店舖買玩具
始終服務 時間 都會影響我對店舖的選擇

香港比較出名的店舖 都會去日本搵貨源
然後比代理早有貨和其他店舖賣平少少
加上特賣場的價錢都會引起炒家注意
玩家知道可能遲少少就無 同埋怕炒價 就去買:time:
縮小咗買玩具思考的時候
是否愛件玩具 還是因為怕遲d就無 食炒價先去入貨:oh:

所以小弟對喜歡的新玩具會去訂多
見平時一些平貨時就會想清楚是否喜歡?
還是把入平貨的錢 save下來 買一些舊得黎但係好玩的玩具
好似舊時的DX勇者同埋戰隊機械人 :77:
頑童我都小去左,同某位大大講一樣,D野貴左。{:1_208:}

我第一次二月二十二號係yahoo問完,佢覆左我叫我去分店直買,我第二日星期日去拿,佢話無貨,叫我留電話,無覆過我,後尾Facebook留言佢講唔好意思就算,
跟住四月份我見佢yahoo重新開post比人bid,我問佢,無答我,後尾Facebook留言,佢話要裝修,d野擺左係倉,裝完修再賣,

跟住再問佢就無覆,

佢個問題係應承左我,但無左件事,

至於有個人話賣橙問題,佢明就明,唔明就算,
開左咁耐 仍然冇人跟進

好打有限{:1_204:}

精口有人買唔到野上黎嘈,第二朝就話買得返

兩間都唔算好,不過網絡力量唔可以睇少:38:
回復 8# mythsgod

那人問有否雪梨紙,可能被頑仔一個先入為主的觀感-問問題的買家完美主意者,例如在yahoo拍賣場賣東西的賣家,他/她們時常加上完美主意者勿投等!
不過有次佢串人地鋪頭收左訂無貨比退錢無意思, 自己就點都會死件貨比客, 但無耐後自己又玩退訂:x