Toysdaily 玩具日報

樓主: herculesanakin

[Hot Toys] Hot toys MMS244 The Amazing Spider-man 2 Spider man!

真心希望HT可研發更好的body俾依隻蜘蛛俠,如效法最近出的shf kabuto2.0,將胸部兩面做成獨立可動,令肩部擺動作時胸部可配合令上身比例造型更流暢,又或至少將胸部如李小龍body般造得更剛條更紮實,好過依家官圖影出黎一大動作就影到好似胸下腄咁;肩至手臂現在也不夠紮實的肌肉線條,手臂的布料經擺了多次pose後已不緊貼,好吾自然;手袖位依舊有如上兩隻因用料,內膽衣,或手碗ball joint位令手碗位至手掌的位置怎看也很不自然,如果ht可將這隻spiderman褲腳和靴頂縫接在body中令線條顯得流暢的技術也能加在今次新研發只換手指不用換整個手掌的新技術上,將衫袖末端也縫到今次的換手指位裏,咁應該好完美;腰背部肌肉線條最好也加強點吧,如背肌三角肌位,之前兩隻都係好怪好死板(其實之前兩隻美國隊長都係從側面看又平又冇肌肉感);當然腳掌的靈活和貼地性都好重要,對於蜘蛛俠擺pose尤其是;膝蓋關節得嘅話都執執啦,mos superman,batman1966同robin三隻布料一薄啲就好覺眼連接膝蓋位上下那兩條半胍型痕;其實,今次隻蜘蛛俠頭型同對對眼真係整得好靚好似電影造型
另外,腰向前彎的角度和大腿向上提的角度的角度也盡可能盡量加大來配合蜘蛛俠擺招牌動作就好了;可能我愛之心,恨之切,太過喜歡蜘蛛俠同依次電影造型所以先提出咁多想法啦,如果ht見到我寫嘅而又真係會改動吓就好了,吾好吓吓放曬資源時間落賺大錢嘅ironman度,好似隻風雲咁,未到最後都盡努力,將不夠好的頭雕改至更好,過到人又過到自己!!!
其實新貨可唔可以都跟番個普通stand ?? 依家次次跟呢隻stand, 我唔用因為要佔用太多位置
RRAAYY 發表於 16-4-2014 07:12 AM

I feel the same. Display space is very limited. The normal stand should not cost that much, hottoys?!
其實持反面意見我覺得OK, 只要有內涵。講反隻figure, 我就唔太滿意, 因為:
1. body 胸肌太似女人胸 (A cup size)
2. 白色眼睛無反光(電影有...)
3. 可動欠奉, 無一張相隻手可以舉高過個膊頭, 最大可能係因為用上膠衫料
4. 從相片可見, hottoys 好想話俾大家知對腳hip 位係高可動, 但可惜對boot 太硬膠, 令spidey 唔可以做出招牌蹲下動作 (雙手雙腳同時放地上)
5. 衣服物料令我失望, 感覺好膠, 黑色線唔突出, 整體無立體感, 感覺只是重做medicom的衣服

從現有相片總結:
可動沒有改善, 衣服物料欠佳, 衣服設計未能完全跟原著, body shape不討好, 真的沒有訂購理由, 因為我不是為配件而買figure 的, 而且我看不到所謂的movie-accurate/Authentic and detailed likeness of Spider-Man在那裡
要絕對外觀重視的玩家們,sideshow 的大比例不可動雕像更適合你們。
我覺得如果呢隻figure可以噴真既蜘蛛絲出黎先至值呢個價.....
呢款蜘蛛仔,理論上配件多左貴左少少再出無咩意見,不過有舊款既我真係無要買既理由,有gift都係咁話,玩左咁耐figure,對佢而家個d限量版已有點麻木,我琛在只會多注意在figure身上,一黎爆櫃,二黎沒太改進的我是不想有同款再買的動力,大愛除外例如IM,呢款名義上是新版,但反而用上較易腐化的膠皮衫,比起原祖紅蛛\黑蛛,我個人認為較接近原電影版布料,配件亦多大量自組感,實在令有舊版的人去選換,我非常同意樓上的師兄所講,只要佢還是使用彈性布料加滴膠的做法及可做到踎低雙手貼地,我還是願意再買,其餘給我再多的配件切沒有意思。
其實整體都算幾滿意,
只係對眼同衣料(藍與紅應是同一物料,類似現時市面上的貼身運動衣)與電影有些出入係比較失望,
希望HT至少執返好呢兩個問題
巳訂.  
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 6 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
紅色既位置用呢種質地好似好快打柴,希望HT轉用其他方法..........
成個look由頭到腳都好近我睇開個本漫畫, 所以必入.
係身上的紅膠令我惆悵.
價錢我接受, 因為之前我都找過類似的便服, 係唔平.
Not a big fan of the 2 Amazing Spider-Man films, didn't get the first one, not going to get this one either...
大家有冇留意,今次配件中.........係咪冇蜘蛛絲架@@
其他配件其實我唔想要,我想要蜘蛛絲呀!!
hulk321 發表於 16-4-2014 06:07 PM

官網有寫有蜘蛛絲喎,數量同 spider-man 3 那兩隻差唔多
其實整體都算幾滿意,
只係對眼同衣料(藍與紅應是同一物料,類似現時市面上的貼身運動衣)與電影有些出入 ...
niknay 發表於 17-4-2014 01:26 AM

睇官圖,應該全隻都係著藍色衫,只是上身同手有一大遍紅色滴膠o係藍色布外面。我估咁樣可以少左縫紉位,準確啲,qc 易啲做得好。不過其實好似師兄咁講,紅藍是同一種布,點都無理由睇落去就唔同。Hottoys 應該諗諗改善縫紉好過而家就咁印紅色部份上布上面
睇落好似可以換返第一集個頭雕上去喎:58: