Toysdaily 玩具日報

[詢問] 新手想入hot toys火坑

一係自制能力相當高,一係有閒錢有地方,如果是但有一樣,歡迎入坑*^O^*:67: 兩樣都冇,當睇唔到好啲{:1_203:}

千其唔好 "人買我買", "為齊而買", 要問清楚自己:

有無搵錢能力
從無錢後既痛苦 &得到玩具後既興奮作出取捨
有無大愛 (童年陰影, 親身感受, 真人係偶像, 老婆/老公既偶像)
有無地方擺 (包括未開)

我入坑剛滿一年, 買左 15 隻, 都係d主角. {:2_319:}

係我的話一定會dom左隻小金人{:1_214:}{:1_203:}{:1_214:}
比得起錢就玩得架啦
總之佢出乜
你入上 SECRET BASE 訂
然後乜都話 '好正' 就得~

hottoys 野使 '識玩' 架咩 :(
回復 39# BatIron

2個IKEA Defolt 櫃,每層放6隻左右,都幾迫... 有機會分享俾大家睇
千其唔好 "人買我買", "為齊而買", 要問清楚自己:

有無搵錢能力
從無錢後既痛苦 &得到玩具後既興奮作出 ...
MarMar 發表於 15-3-2014 03:17 PM

完全認同, 盡量唔好為儲而買, 我都係入坑冇耐, 之前咩屎垃圾都訂, 結果取貨後對這些 FIGURE 可說冇咩感情, 拆盒開封過程全冇興奮感覺, 結果冇耐就放二手出去, 浪費自己時間同金錢.
回復 21# brain_ten

絕對贊同CHING嘅講法! {:1_223:}
小弟入坑兩年多,有25隻,另加19張單未取,女皇又唔反對,仲話:鍾意就買啦:35:

撞啱開訂果日我唔得閒,佢仲會幫我去訂,最記得MARK XVII開訂果日佢仲陪我喺兆萬樓下排幾個鐘一句怨言都冇:handshake:
其實開頭訂或買鍾意既1、2隻冇咩所謂,最大問題係買完之後就會成日上網睇,上y拍睇d舊款,睇下睇下就上癮,成日心癢癢買埋呢隻啦不如…就係咁深陷火坑,可能好似d師兄話斎,買多十隻八隻就開始冷靜,開始買左d唔like既,咁就會開始減輕毒性…
其實開頭訂或買鍾意既1、2隻冇咩所謂,最大問題係買完之後就會成日上網睇,上y拍睇d舊款,睇下睇下就上癮, ...
蚩尤邪神 發表於 16-3-2014 10:44 PM

師兄字字真實!
除左最後一句。
毒,係不會因為誤買十隻八隻而減輕的:67:
師兄字字真實!
除左最後一句。
毒,係不會因為誤買十隻八隻而減輕的
ilove12inch 發表於 19-3-2014 09:59 AM

只會加深!唔會淺咗!
回復 54# A21

你要珍惜她....
入坑還入坑,一定要嚴選!
我入坑10個月,已有40幾隻HT,仲有5張單在手(Alfred, MK42, IP, Thor 2.0和Whipslash) 。係頭個幾個月買得多 ...
fishnchips 發表於 14-3-2014 02:58 PM

ching 你可以十個月買40隻,儲hottoys又洗乜驚吖:47:
小弟入坑兩年多,有25隻,另加19張單未取,女皇又唔反對,仲話:鍾意就買啦

撞啱開訂果日我 ...
A21 發表於 16-3-2014 12:32 AM

師兄你個女皇娶咗過門未?女友同老婆對於你自己買玩具既數量會有好大分別…對於呢句「你鐘意就買啦」係我結婚後好耐無聽過…或者要從始消失