Toysdaily 玩具日報

查看: 18385|回復: 59

[個人收藏] 【馬年走火入魔】合金魂和其他各款機械人的另類數值!!

進入工作大忙季之前,趁這農曆年假期,做了這件超無聊的事情。。。。。。。就是把自己櫃內的機械人合金,逐一磅重!!{:1_208:} :x

雖然各位ching心中有數,如那一兩件合金魂最重?或者那件比那件重?或者那件合金重,所以抵買啊等等。。。。。。不過,實際情況是怎麼樣,磅過先知道。(因為合金機械人的配件各有不同,有不同款式武器、背包等等,所以,我只以自己櫃內的機械人display狀態來磅。)

先開估,最重是傳說巨神Ideon:

其他結果,匯總如下:

備註1-我個柜唔夠高,所以沒放超獸的back pack。Back pack重109g。
備註2-忘了拍照的EX柔王丸=561g
備註3-床下底的機械人重量:SR帝皇連背翼=308g;千值黑三一235g。

趁還有一兩天假期、或者還有holiday mood,如果各位ching還有其他機械人的數據,無聊一番、補完一下,!:34:
磅下重又幾OK喎,起碼有D估唔到佢咁輕!:58:
每一格都擺幾KG野......擔心夠力嗎?
呢個真係好post,又可了解多D合金魂:love:
玩具有弟二種玩發,good:71:
Thank you very much for the information. it really help a lot.

Happy Chinese New Year
我都曾經稱過下,都知道部伊迪安系最重的。
點解冇六神的???
Brother 點解冇入天威勇士既? (無聊一問)
無聊的事情 is good for mood:34:
happy lunar new year:77:
好funny...我都有過咁既想法....但lazy無影到...多謝大大
我家最重的合金是2Kg巨靈神
幫師兄加咗D補完部份

[img][/img]
支持重量合金!!!
This is a great post! Thanks for sharing.
估唔到個名叫”重高達”嘅並唔係太重...:36: