Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 多年收集和滿載記憶的新舊玩具柜!(最後一頁更新至23年7月)

三月冇乜買嘢,主要是賣嘢(賣了SHF Broly、EX合金New God Phoenix、Arcadia VF-1s、和下面的京密煞)。早幾個月已經等,等到頸都長的食玩Assualt Kingdom京密煞,見到日網勁膠開箱報告,超失望!雖然我現貨貴價買入,都即賣費事開,眼冤。。。。。shxt!!

幸好,另一盒千值的Hulkbuster,出來QC效果不錯。這個價錢也可以接受。(一千塊買上面食玩膠,不如拿兩千買塗裝和製作精美的HB)

週末沒時間玩,先拿上去大陸宿舍,放那邊跟其他玩具一起玩和觀賞幾天。

赤色三月!會否做個千值hulkbuster和shf hulkbuster比較報告?
三木白花子 發表於 9-4-2016 08:00 PM
赤色三月!會否做個千值hulkbuster和shf hulkbuster比較報告?

我冇買shf hulkbuster。美系英雄/IM雖然很流行和熱門,但太濫,12吋坑太深,所以千值出改漫畫版的IM,我才買來試一下。

4月總結

爲了省位,4月忍心放了之前人買我買的玩具:

三月底買入的千值Hulkbuster以及其他幾個千值IM,着燈後係靚,不過電芯好快冇電,換電又麻煩。終於參考千值MK店的做法,買了一款Hub,可以長着燈慢慢欣賞::)

唔拍冇電之餘,更唔怕d鈕釦電芯漏嘢。(千值嗰d跟figure送的LR4電,有兩粒已經開始脹大)

接駁好後,在白天開燈,仍然好光猛:

因爲已經爆櫃,人頭涌涌下,咪遮蓋後面d電線咯,唔影響外觀咯~~~

最近,見TD這邊人氣越來越少,咪去FB join group玩下。就這樣買了一個二手冇盒齊件的合金魂GX-41S雷登,放了阻位的神像set,順道把舊SR終於畢業了(BTW:FB好毒,要小心:Q)

4月中在大陸淘寶買了一個Lego架。加上4月底有“Avengers2.5”上映,趁熱鬧下,手痕買了一堆lego人仔練下渣下。(冇位擺12吋嗰d靚嘢,唯有玩lego人仔頂住當咯:he:)

蟻俠係個仔要買的,不過,佢新屎坑後,咪又成爲我的收藏:p:

就係咁樣散買人仔,我知道爲什麼Ins爲什麼越來越多人賣lego。原來分拆、炒賣,利錢很高、食水很深!!(咪多得我呢d心急人士咯。。。:()

本來留了個lego架的頂層,俾5月1日發售的Lego Minifigures Disney series,不過,見到嗰種癲法,等下好了。

展望5月,應該會買:
》SHF 杜拉格斯 戰鬥服ver(又人買我買。。。)
》SR合金 Giant Robo (如忍番兩三個月唔入,呢件可能可以平2魚以上。不過,我應該唔忍。)
》Lego Minifigures Disney series (外國大把貨,咪睇5月底香港會不會平番d咯)
》千值練 Riobot Metal Gear Solid V Sahelanthropus (一直想擁有一件Metal Gear,可能是它了)

嘩!Ironman 很耀眼啊!很有氣勢!{:1_377:}:$
頂一下,師兄隻隻珍品,百看不厭.

久違的玩具報告:“大量新入Disney Marvel DC Lego人仔報告
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-249280-1-1.html

剛協助公司解決了一個拖了五年的事情。打完外敵,會不會内戰,拭目以待。

五月總結:四月底五月初買了一大堆Lego人仔以外,也買了一大堆Figure(SR Giant Robo就當是五月買吧)。。。兩件Figma是買錯了,冇位收藏也衹有賣出一途了。PSV game買了兩隻,希望能有時間玩玩吧。

趁完成工作,快快手來個Giant Robo的玩具報告:SR合金唔怕扭爛跌爛,detail位又唔系太多,所以,報告很快完成。雖然係幾膠,但買入是開心的,放在櫃内遠觀perfect。
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-249625-1-1.html

千值的MGS V Metal Gear非常多detail位,要慢慢拍,希望能跟N年前買落的Figma Snake來個外景拍攝。

SHF杜拉格斯,出得不錯。買回來馬上開盒,上少少墨綫和扭兩嘢。(已經有幾個DBZ SHF,要等第日有位才display了)

展望6月,衹有《SHF亂馬1/2 珊璞》有興趣買。這樣可以有時間消化隻Metal Gear。

支持gazza兄正圖分享:61:..慢慢來..入得玩具密還要擔心有無空間安置...:(
hehemimi 發表於 5-6-2016 07:47 PM
支持gazza兄正圖分享..慢慢來..入得玩具密還要擔心有無空間安置...

謝mimi兄支持∼:)

入得已經很慢了。。。仲有近年的高質高達/Macross唔入、CM以前機甲創世記舊合金冇入、一些冷門d少少嗰d CM/Evolution合金機械人又唔入、機戰OG冷d少少嗰d壽屋模型未入、SHF DBZ只入了幾個撒雅人收床下底、SHF 筋肉人系列都好想要、艦娘戰隊/LoveLive/IM等的Figma/SHF活潑可愛的多款可動囡囡唔入、好多好多不可動人偶正菜露肉囡囡唔入。。。真慘啊!:cool:。。。我最近入嗰件千值Metal Gear都未考慮好放什麼地方:no:

哈哈...好多問題未解決XD  發表於 6-6-2016 07:35 AM

工事上忙了兩年,六月初搞掂了。叫做有空可以周圍逛下咯。不過,剛好冇咩嘢可以買,就找到全新未開的舊物,CM的Brave合金Baldios。。。SHF珊樸也買埋。。。But除了平平地1魚8草買入的SR大帝開盒渣下以外,其他兩件都唔係好有心情開來玩。

Brave合金Baldios,有普通版和限定版,我入的是普通版。網上找到有人比較兩款,發覺限定版的藍色比較順眼一點,不過,其黃色就很膠。普通版雖然是電鍍黃色,但藍色太深沈。

Baldios,之前有過近深藍色的古董合金,而模型就以粉藍色配色。動畫顔色感覺是兩者之間。。。。所以,現在仍在糾結是否自己動手改色,把深藍色改爲藍色。。。。。。

今次收集宇宙戰士Baldos,下隻目標是哪隻?:@
三木白花子 發表於 4-7-2016 06:32 AM
今次收集宇宙戰士Baldos,下隻目標是哪隻?

我都冇咩位放玩具。所以冇咩一定要買的舊物目標。。。不過,這個Baldios逛澳門時有緣見到,咪買下來咯。
近期少見師兄出玩具報告..
不過自己都唔係成日上嚟.
Support gazza兄~~