Toysdaily 玩具日報

查看: 52324|回復: 133

[玩具報告] 十五機 – 爆樽文

呢個係我寫過最難寫的一編REVIEW
要影一批自己滿意的相, 但又要鬧, 好矛盾

其實打從做呢行之後, 基本上都再無出其他玩具的REVIEW
但今次十五機呢個情況太特殊了

我可以講句,我係極少數真正有資格去批評呢件貨既人之一
原因我唔想講亦唔會講,明既自然明

以下內容只代表我個人立場, 100%主觀,
但不涉及私人恩怨, 請注意

實物到手, 首先係外盒
好嚇人

由平面設計到印刷, 都爛得很....比較令人舒服既是發泡膠同吸塑都做得幾好
懷舊的面卡都算係幾令人安慰

到玩具本身

非常爛

大量的披鋒, 變形, 拖花, 夾口
加上功能不全同配數問題
感覺上係模具未做好改好就出貨

例如小腿不能轉正的問題, 係齒輪卡位本身無對正90度同180度
圖檔或模具本身已經有問題
唔可能唔改模就由得佢

唔知係要求太低定接受能力太高
咁既狀態一般情況係唔可能收模的

到做貨, 仲大鑊

嚴重的飛油, 粗塵粒, 橙皮紋
注塑變形, 透光的塑料
老返背卡玩具的質素

相片可以騙人
實物如何買左的同好心中有數

會鬧到咁盡
係因為我覺得一邊高呼本地創作, 熱血企劃,
但交出黎既係咁既貨
係”不能也”, 定係”不為也”?

貨爛, 不外乎3個因

1) 設計得唔好
2) 生產跟得唔好
3) 成本壓得太低

1我唔方便COMMENT, 咁原因係2定3就請自行判斷

總之二千幾的貨價, 有幾多去左零售, 幾多去左版權(?)
幾多去左模具, 幾多去左生產, 業界有一定的模式
只能講奇蹟合金真的引發了奇蹟, 將不可能化為可能
佩服佩服

再講落去有D危險, 可能會講左唔可以講的
就此打住

最後一句
香港有好多有心從事創作的人, 但亦不乏急功近利之輩
相片宣傳能騙人, 但貨是誠實的
係欠缺經驗定欠缺誠意,
玩家一定能感受得到
300% support ! We spend almost 2 thousand to buy a robot. I think we have expectation is really reasonable ! If we are just paying $40 to buy that China "Lo Fan" product, for sure we can't put any expectation on it ! But remember, $2000 can buy a lot of things !

Many people just keep saying "Support HK product ! Support HK Design !" Yes, I fully support HK industries but please give us a quality product !

In History, we know that made in HK or design by HK means good quality. But now............
Can we say "Just forget about it ?"
師兄, 睇你用的 terms 都知你確係識D 有關生產的知識, 我相信你確有資格, 其他我都冇乜想發表, 唯一係呢句 --
"例如小腿不能轉正的問題, 係齒輪卡位本身無對正90度同180度", 呢個問題同原因係十分明顯的, 但我去換時店員話本身隻隻都係咁所以係無問題的, 唉, 根本 point of view 唔同, 大眾可能認為隻隻係咁出就認同呢個唔算缺憾, 又有D以為係塊遮醜板頂住但就搞掂, 都無視了問題, 但連筆直地企條腿個動作都怪怪的, 又點算係可以呢?
利申: 我換了件不能接受的件後, 又用大眾把尺來衡量, 最終係唯有接受了呢個出品的
真心話確實很難在某d地方暢所欲言,佩服大大..但大大既相的確很美.....:77:
100% 讚同意見! 100%讚美D相!
D 相真係好靚... 謝真誠分享... ^_^
其實一開始只係睇佢整體外形,
尤其是頸和腰的比例.....
我已經唔想買了!!!!
只好等之後會唔會有其他大廠再生產...

現在最期待是(笨大)太空保衛者,
佢的外形和比例做得好靚....
唔知出來質素會如何....
What a detail report and sharing that must add marks for support! {:1_235:}
當初攞返黎都覺得問題唔大,但組裝後再拆開重新合體,
口中已不其然XYz,由本來支持到現在放左埋一邊唔想理,
其他玩具都會攞出來扭下,呢隻長睡吧!

我好明白L-U的想法,不改根本的缺陷,只係從後期的修修補補,根本不能解決問題
大大影啲相好靚:35:, 15機由原本好盼望到依家越嚟越失望.{:1_201:} 唉.......  :42:
良心post點可以唔推:71:
L-U大大期待你整隻SD機甲艦隊
LU兄呢輯相已經係有大貨以來,見過影得最有水準既相

既然事實如此,我驚無睇字既朋友會因為淨睇相而中毒入坑 !
LU大,佩服你在困難的立場寫這篇相對中肯的評測,照片能騙人我這點很認同,設計本身不錯是事實,但生產出來卻令人氣餒,雖然小弟不是行內人士,但也是行內相關,支持本土製作也是小弟工作目標,故此對它又愛又狠