Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 十五機 – 爆樽文

雖然唔完美,但老實講我都慶幸有廠肯出,有隻不錯的放Display櫃。真的是喜歡個設計,就好似由細已經鐘意個女仔好耐,大個左見返雖然覺得佢皮膚差,身體唔太好,但都好喜歡佢。橫掂我好多女仔都鐘意!
Sorry  戰士兄,冇心嘅
蒙眼佬 發表於 27/7/2013 12:00 AM

蒙眼兄! 你都唔好介意:64:

唔開心係真的, 盼望咗成年, 結果只係換嚟失望. :42:

回復  L-U

讚!

唔知自己係咪小爬啲長篇文,硬係覺得今篇文無啲護航打手同&#255 ...
j.w 發表於 27/7/2013 04:10 PM

我哋都係成年人, 都係好理性咁討論. {:1_203:}  

買咗maketoys未呀? :p
等我都市插埋一份
玩咁耐超合金,最差算係呢件
上油肉酸, 接駁位手工差,組裝手工差
每件睇完後,放回原位,yahoo拍賣平讓
作為用家的我,我只能説對這件玩具「恨鐵不成鋼」!我相信很多人玩過後都情可再等一年時間,比生產商再做好D先出。
呢個係我寫過最難寫的一編REVIEW
要影一批自己滿意的相, 但又要鬧, 好矛盾

其實打從做呢行之後, 基 ...
L-U 發表於 24-7-2013 10:54 AM

你是專業的睇三一以見真章,可以話勁過日本仔,

喜觀這熱血評論,講出事實係好聽架:love:
回復 107# 可變戰士

等待平價中:(
LEE隻15機個設計(超高可動)同外觀講真真係冇得輸
講真如果佢上色膠料同QC可以做好的話...3K都大把人仆到去買
但家吓件野個人覺得頂盡只值999(1千心理關口都過唔到)....
當返大6買左隻雜廠山寨玩具><
(事實上我合體既時候就好似我砌大6山寨模型既時候咁...媽聲不斷)

真可惜浪費左一個咁好既設計O係一D明明做得好但偏偏做唔好既問題上.........
個設計真係好~~俾大陸d老翻廠做真係浪費左個設計,
其實收得2k,搵間好d工廠生產應該唔會搞到咁。
成件貨無論包裝至生產, 根本就係為&#21655;縮減成本, 用最平既山城寨廠生產, 務求賺到你盡, 坦白講上色, 接合及用料都比廿幾年前果D台灣老番 Bandai 合金差得多.

吾好再講咩設計得好好, 設計只係生產既其中一個環節, 一切以製成品見真章.

俾成二千蚊盲目追捧係代表支持本地製作, 定係幫人供車買樓, 各位自己衡量啦.
小弟買回來打開一看,"嘩”十五件爛鐵,即時,呀苦見。
開發商睇見呢個post, 可能陰陰嘴笑:42:
請教師兄, 直昇機的螺旋槳可拆下嗎? 因為看卡通大劍是螺旋槳變的, 渣劍時好像要拆下才合理{:2_300:}
如果真係咁差,為賺多&#21874;,減低質素。咁&#21874;膠料溝水口比例都可能好高,下一步問題就係爆?裂?
個設計真係好~~俾大陸d老翻廠做真係浪費左個設計,
其實收得2k,搵間好d工廠生產應該唔會搞到咁。
kelvinlam97 發表於 31-7-2013 04:37 PM

其實你知唔知生產玩具係好貴的

一套模具由幾千, 幾萬, 至過十萬不等, 生產金屬配件的模具要求更高更貴

一套模具只是 for 一件 parts, 關節越多, parts 越多, 一架機閒閒&#21707;六七套模, 再 x 15 架機
模具要精準, 要靠人手打磨, 而且生產到一定程度, 會損耗, 要再修模, 費用好貴

咁你自己計下生產成本幾錢? 仲未計人工, 版權, 設計費, 佢仲要做唔到笨大咁大量生產, 收你二千唔好以為賺死佢, 賣頭幾千件可能仲蝕緊錢, 可能要賣到一萬件先叫賺錢
其實你知唔知生產玩具係好貴的

一套模具由幾千, 幾萬, 至過十萬不等, 生產金屬配件的模具要求更高更 ...
toylover 發表於 3-8-2013 09:00 AM

巴打,咁你有無買到隻十五機?無既話你應該買一隻,咁樣既話:

1) 你體諒本地生產商生產成本貴,以行動支持,讚。
2) 買完唔好齋擺,&#25886;上手合一次體,你就會理解到樓主,版主們,師兄們以及我等買家既憤怒同失望。

齋講計數無用,你咁體諒生產商應該好似我地咁,起碼買一隻支持佢地,你有無?

我地有,結果換來憤怒,失望,同痛心。

就係咁簡單