Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 十五機 – 爆樽文

回復 120# mudwk

絕對同意樓上師兄所言,哩隻玩具完全體會到本地人同日本人做事的分別。本地人只為賺盡D,日本人可以為件貨不斷研究,務求另件貨「入魂」,然後先再諗賺錢。(對不起,有點離題)
回復 120# mudwk

買玩具唔係做善事, 做乜要支持佢?

佢買到一隻版權唔代表將來仲買到其他, 可能出一隻就執笠呢
YAMATO 大佢唔知幾多倍都做唔住啦, 覺得佢差咪唔買, 無需要迫自己 (我就係因為人人話佢差, 所以唔買)

我只是分析唔係大家想像中的賺死佢, 偷工減料賺到盡

用佢同笨大比... 好似用屋村大排檔同稻香集團比咁, 是否過於苛刻?
回復  mudwk

買玩具唔係做善事, 做乜要支持佢?

佢買到一隻版權唔代表將來仲買到其他, 可能出一隻就執 ...
toylover 發表於 3-8-2013 12:24 PM

如果你係講唔係賺死佢呢回事,ok既,我都同意

唔止同笨大梗係無得比,係連其他國產第三方都比唔上呢。「屋村大排檔」呢個比喻真係悲哀......

記唔記得有間日本廠∼半眼?,佢都係低產量,但個價又係嚇死人(對於我哋呢啲窮鬼嚟講),不過都有師兄追奉,老實講,買得呢隻嘅師兄,都唔志在嗰二千銀,如果啲QC做好啲,細節用心啲,就算貴多幾舊,遲多半年出,啲師兄都接受(ht1/4蝙蝠人收咗訂成年都未有聲氣呀,陰公),要節省成本,合金量少啲,都接受到,總好過而家犯埋啲低級錯誤。唔計老返廠,小弟都玩過啲第三廠老變,人哋真係用心做喎,其實我哋上嚟唔係為鬧而鬧,係恨鐵不成鋼啫。
只能說一句希望越大失望越大:$
有百多頁的打手文其中一個打手說了這樣的話---品質唔可以同大廠去作比較不太公平, 我看見覺得非常可笑, 姑仔賣貨的價錢比bandai這樣的一線大廠還貴3份1, 但質量倒轉是人家的3份1, 那我們為什要接受用高價買低質貨呢? 你收得如此昂貴卻厚著面皮說比較就不公平, 真好笑收錢交爛貨時又不見你說對消費者不公平? 從這打手的說話就證明你明知自已質量不及大廠還去收高價去騙人,
好文~~~~呢隻真係雞肋~~~~買佢絕對因為HK一向出品有好高質素同機甲艦隊個名~~~~而且收得咁既價錢~~~我會將佢同B記既合金比~~~點知比預期中還差(知佢地只做過隻凱獸王,所以預期唔高)~~~外國玩家亦都劣評佢~~~自己相信冇下次~~~:49:
睇了各大大的回文.
生產得呢隻15機, 在對玩具生產方面絕對不會是新手. 應該有一定經驗或者是幫大廠做過生產高.在生產技術, 生產監控 及 QC等的生產程序應該有一定的應識及能力, 不然會無端端買個版權回來.
各大大所提的幾個問題, 有D是肉眼可見, 應該無需驗屍官都可發現. 如真的有經過生產前的檢討一定可以解決. 幫各大廠生產的國內廠, 如給這樣的貨辦過 筡大, 美太, 等相信一定給人產上天花板. 絕不能投產.
今次出現這個問題, 只能夠講 急功近利, 都未檢討清楚便進行投產.
我只是路過, 如有不對 請不要狂丙.
回復 122# toylover
至少「屋村大排檔」端出來的菜也是道菜,而非半生不熟的料理。
呢隻我都覺得好垃圾

有錢都唔會買
差些想入,好彩睇到這report,救回小弟一命。
呢隻見孤仔放過實物後完全無意欲買,上色差,再加上呢個價錢同咁多報告,更加無理由做烈士,不過真係要讚下D相影得好靚,有冇PS過,如果無就真係好有心機.希望笨大快D有十五同百瘦王版權喇,呢兩隻係極度怨物.....
好在無訂:Q逃過一劫:o
其實你知唔知生產玩具係好貴的

一套模具由幾千, 幾萬, 至過十萬不等, 生產金屬配件的模具要求更高更 ...
toylover 發表於 3-8-2013 09:00 AM

本人路過. 咁啱睇度有講錯少少. 並非抽水.

每一套模具係貴係正確. 但唔係一定係一套模具只整一件part.
以15機黎講. 每件part 咁細. 可以放晒同色系係同一個模.

例子好以gundam模型咁一壓就好多件出黎再修水口.