Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 十五機 – 爆樽文

都係之前果句...我狠評佢的原因
唔係單單係因為同行咁簡單
老實講單係香港已經有好多同行, 佢地出乜做 ...
L-U 發表於 25-7-2013 10:55 AM

我唔知有無估錯 , LU 大係咪原本設計者或其中一分子 , 而家見到自已孩子變成咁所以咁痛心 ………:oh:

回復 51# Vince 其實最好唔好開口埋口都叫人 "打手" ... 我相信好多大大都係 出自真心 去 support 香港玩具 的. 希望大家只對事而不對人

同意, 唔希望"打手""5毛"扣帽子文化帶來TD, 當你認定人地係打手, 已經沒有討論空間, TD不要政治化
原來背后有故事,真的不知!
回復  mushroom

其實ok 的, 但有點鬆, set pose同合金魂冇得比, 可以set靚pose!!! 合金魂大多數係硬直p ...
BBCC 發表於 25-7-2013 12:43 PM

可以看得出設計者的用心
回復  mushroom

比少少提示你,合完體有好多位好鬆,
油好溥,有爆油機會,同好多明顯水囗,
最重要係 ...
JIM355 發表於 25-7-2013 12:48 PM
唔緊要, 我要求好低,  個個鬧的美版合金百獸王, 我都接受到。
最慘就係合体機械人時實媽聲四起但合左後又唔係衰得好緊要先攞命,只可陳列而不合玩,合左体想分開都唔敢.
我講”打手”兩字並不是沒有事實既根據, 你可以睇番15機個編野入面, 有幾多人剛剛註冊不久?

佢地平時有無 ...
馬仔 發表於 25-7-2013 11:48 AM

馬仔兄冷靜d, 冷靜d冷靜d~~~(我搵唔到周星馳張圖...:49:)
其實這類a/c, 撐和插的都有, 大家在TD時間長一點都知咩人見慣見熟啦。但都有好多真係玩家但平時是CD-room的! 好難一口咬定誰是打手...:67:

**, TD世界, 應該係大同嘅, 你看隻SOC Franky將軍都有人撐, 有人插(小生歡喜非常!) 最重要係大家的focus係隻玩具,  那些突然浮出來, 盲撐或盲插的, 咪當睇佢唔到囉!

不過我勁like魔術師兄的敢言, 最憎那些突然浮出來, 對其他嘢無興趣, 完全係對人, 踢完一腳又走咗去!!! 咩人嚟ga!!??? 咁熟嘅..............斬你個頸背肉!!!!
Lu兄既post一直都支持...但呢個post真係唔知支持定唔支持好

雖然15機無什麼兒時回億
但其實我都好想入手....一黎想支持本地創作...二來對合體機械人一直都情有獨忠...三來佢又玩高可動:shiny: (唔知lu兄係咪o係呢方面比個意見??)

其實都幾心痛....見到一隻有誠意既玩具...但QC / 細節上出錯搞到咁....

我真的好想買一隻支持..但..又好怕成日換件...隻手伸來伸去都伸唔出:die:

支持LU兄的報告,我本人都有訂,知道好多人取貨後的評語,例如要換件等等。

到最近,排到我時亦有取貨,其實都係因為它是十五機合體!

取貨後玩了一個晚上的感覺係: 玩具生廠商/ 廠,我們把兒時夢想交給你創造奇蹟,到最後只有我們幫你創造了奇蹟,請問你帶給了我們一個甚麼樣的奇蹟呢!?
正係冇要求就ok要求低都唔係好掂!我就你前者
我想講
用左實際行動支持
盒design唔講, 但PRINT同QUALITY好肉

其實造型,比例唔錯
個人覺得車仔幾靚
磁石結合幾得意

P.上色....K
一架機上色有反光,有消光, 有厚,有薄,有甩油,有毛,有一達達
P.水口差到介手.K
P.隻右腳伸唔直.K
P.左腳大腿360自轉.K
P.好多位鬆pearl pearl, 唔知幾時走出黎.K
準備去換件... ...

我有買MT Giant (green)
我好滿意, 靚,好玩,
只可以講呢件未達標...
呢隻什麼都無出過既廠, 出一隻咁大型既合金玩具, 我會持"觀望"態度, 等佢出左先再決定, 唔會亂咁作出定貨的決定, 今次我估中左....................
馬仔 發表於 25-7-2013 11:03 AM

其實他以前已有前科出大玩具只是品牌名不同而已, 品質還一樣弄到不生不死, 這款就是三合體大膠Gai King它就連站也不穩關節超鬆造工差劣, 現在價錢已跳樓至當年定價的三份一
其實LU大大已講明"堅持唔會批評其他同行的設計", 大家應該明白樓主為何咁悲憤
redfish 發表於 25-7-2013 11:16 AM

⋯⋯:42:
    我一开始便关注呢只,接到劝告仍抱希望。一到店内开盒,十秒已经决定唔要,睇层皮已觉根本未得。
樓主想說的"重點"是否就是"急"功近利呢?

換句話說寧願不斷延期, 直至產品質量改良至完善才推出才是誠意呢~?
其實LU大大已講明"堅持唔會批評其他同行的設計", 大家應該明白樓主為何咁悲憤
redfish 發表於 25-7-2013 11:16 AM

收到, 突然明白點解當年steve jobs點解有一段時間對apple咁憤怒......:42: