Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 孤仔訂重高達集中討論

關閉 [複製鏈接]
6字頭返貨既玩具,點解唔可以收訂收到9字頭甚至賣過仟呢?請問這是什麼邏輯?
hk小文 發表於 19-5-2013 06:39 PM
良心可以當飯食?6魚貨開9魚都有一大班人搶訂,反正開9魚益你班人都要俾人鬧我係姑仔就開夠15魚收9魚訂,全訂平5草,我覺得變質係d輸打贏要小學雞,如果今次一出即炒我相信同一班人又會出嚟認屎認屁話自己一出即訂有幾醒
而家係討論一盒6字頭返貨既玩具,點解收訂收到9字頭出來,就係因為之前炒上過兩仟嗎?正正討論良心問題,而 ...
xp21 發表於 19-5-2013 05:30 PM

你說到這麼有水位, 你又不去做玩具? 接觸過的話你就不會這樣說的了, 真是天大的笑話.
Buy and sell, 你情我願。冇乜良唔良心,玩具唔同奶粉,始終不是必需品。啲舖頭有錢賺,我地先有街行 ...
skinfung 發表於 19-5-2013 11:04 PM

呢隻野D人感覺上為買而買咁, 親熱鬧咁, 嘩炒過三千WOR
博佢有得炒埋一份, 博輸左WOR咪賴地硬咯
又無咩配件, 可動又唔係咁好, 係得個變型, 同上色, 做得夠精細咁大把
成五六年前, 真係咁鐘意, 晨早入左啦
過左咁多年冇再販既日子咪又係一樣咁過
買又爽過一兩個星期又當神主牌
唉香港人...
而家係討論一盒6字頭返貨既玩具,點解收訂收到9字頭出來,就係因為之前炒上過兩仟嗎?正正討論良心問題,而 ...

六字頭加埋成本閒閒地markup 你20%啦,就算9字頭差價都係兩舊幾水,你知唔知依家佢地個鋪頭交緊幾錢租一個月?請個人返黎睇鋪又要幾錢一個月,呢啲唔係響我地手上賺返黎唔通響天度跌落黎?你要講良心不如同收租嗰班人講先啦,見習生。:58:
呢隻野D人感覺上為買而買咁, 親熱鬧咁, 嘩炒過三千WOR
博佢有得炒埋一份, 博輸左WOR咪賴地硬咯
又無咩配 ...
Endless 發表於 19-5-2013 11:50 PM

ching, 你都好似為鬧而鬧,乜都係講晒,甚麼冇乜配件,可動又唔係咁好,係得個變形同上色....,你知唔知你講緊乜呀,只係件玩具,你想有乜比到你呢?快感同高潮?
我冇話樓主啱,只想講同佢地慣性訂開貨既大大慘姐,而家訂貨價已經脫離地球軌跡,謀取暴利收訂,每次 ...
xp21 發表於 19-5-2013 05:20 PM

見這位 XP21 師兄留言甘攻擊性, 又有D熟口熟面得黎又甘小回貼, 好奇之下 search 下

原來係之前出個謠言post 話我只十五機胎死復中, 爛尾收長個位, 明白曬
其實賣玩具同玩玩具都應該係一樣開心既事.................平又好, 貴又好, 係自己心頭好就好
見這位 XP21 師兄留言甘攻擊性, 又有D熟口熟面得黎又甘小回貼, 好奇之下 search 下

原來係之前出個謠 ...
character 發表於 20-5-2013 07:51 AM

完來這樣, 又係有心之人, 明白. :42:
姑仔算係咁, 有貨盡俾, 有D 貨cut 單會賠錢, 好過好多店, 有D開幾隻就cut, 價錢會變, , 但做生意無可厚非, 但我訂野, 會選姑仔多D lo

原來係之前出個謠 ...
character 發表於 20-5-2013 07:51 AM

呢套網上攻擊對手行為, 吾知係香港轉比大陸, 定大陸發掦光大, 好似只1比100剎帝利, 又係比大虫網班友噴到一地血, 不過玩得呢一個層面既玩具既人, 都差不多係阿叔, 又點會甘白痴, 睇人寫乜就信乜!!

PS: CHING 我有訂你只15機, 仲要係頭廿名TIM, 17XX個批

人地賺幾多%, 多定少, 樓上各位都俾了意見, 我就有個簡單的疑惑, 搞咩而家D買家會認為應該知道埋人地番貨幾多錢係應該, 作為真正買家我不嬲唔理會舖番幾錢, 從而去算自己應俾幾多錢去買, 呢樣已經超出真正消費者需要理的範圍, 個個番貨價都唔同, 你又點會咁肯定人地番6字頭, 咁有信心係呢個番貨價的人, 唔多唔少係同同行十分熟吧
成個post加某會員根本就係以打擊同行為實...無L恥..
回復 91# xp21
簡直世界謬論, 做生意點解唔可以定高d價, 唔賺錢做黎托呀? 依家d人真係....................:67:
成個post加某會員根本就係以打擊同行為實...無L恥..
老文 發表於 20-5-2013 10:55 AM

槍打出頭鳥, 沒辦法, 個體鋪都幾難和幾間拿多貨的比價錢, 出口術也是個免費方法.

我覺得按過往價格去訂價係好合理做法喎,呢件貨一般預期會多人買,咁咪比正常MARKUP高少少囉。
如果掉番轉有件貨之前都賣得麻麻地,所以之後就比正常MARKUP低少少快快清貨,咁又會唔會有人嘈得咁緊要呢?
一間舖一百件貨都同一MARKUP,呢個唔係良唔良心間題,而係腦袋有問題。