Toysdaily 玩具日報

查看: 8415|回復: 28

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.123~~~邪惡宇宙鐵人~~~Skydain

一位儍乎乎的大姐~~~原來不是表面那麼簡單~~~{:1_217:} 天之川騎士部的同學今回遇到了比 Horoscope 更強大的敵人~~~{:1_222:}

Skydain~~~Alicia 聯邦開發的機械生命體~~~擅於空中戰鬥~~~因為宇宙能量不正常的注入~~~擁有了反人類的意識~~~:50: 被開發者 Blink 博士啟動了干擾電波~~~抑制其能力並褪變成人類型態~~~:74: 隨後以 OSTO·Legacy 本部部長秘書白山靜的身分~~~{:1_223:} 找上天之川學園騎士部等人~~~誘使他們上衞星 XVII 處破壞干擾器來恢復原來的機械身體~~~:78:

SHF 內容很清淡~~~除了 Skydain 本體外~~~只有兩對可換手首和一對裝在手肘上的 Sky Cutter~~~:oh:

Skydain 的頭部造工不俗~~~造型及上色精確~~~配上籃色透明眼份外醒神~~~:shiny: 但要小心那些尖銳部位是很脆弱的~~~ 一個不小心可能會導致折斷~~~:cool:

整個素體大部份用了不軟不硬的膠料製作~~~以盡量減輕弄壞的機會~~~:78: 廠方亦刻意把劇中 Skydain 身上的種種細節重現在 SHF 上~~~若能加上一些滲線增加立體感應該會更加好~~~:71:

雖然是全膠料製作~~~但整隻 SHF 仍有一定的重量~~~:73: 整體上色頗有水準~~~沒有明顯走色出界問題~~~只是銀色部位有丁點花痕而已~~~:) 各部關節可動性及鬆緊度大致可以~~~Skydain 若不是顏色太鮮太光~~~分數應會再加一點呢~~~:^

換上 Groundain 的合手配件便可重現戲中的必殺光線 X Bluster~~~{:1_232:}

後記: Fourze 電影 "大家一起來到宇宙" 中~~~將七十年代特攝英雄天龍俠 Skysel 和地龍俠 Grounsel 反串成了歹角和兄妹~~~確有一種新鮮感~~~{:1_203:} 新版設計邪氣十足~~~但色調還是依據原作~~~:36: 另外戲中電腦動畫打鬥場面連連~~~最後雙龍亦有變換成天龍火箭 Sky Jet 和地龍車 Ground Car~~~看得我這位老餅心花怒放呢~~~ {:1_208:}

咁少件既
魂限真是呃錢......
個頭好似好危險...
o的件少到呢:oh:
支持琛大詳盡好帖,但我始終係喜歡正義版既天地雙龍多於哩對男女機械人。{:1_229:}
这两只没入, 因为定价太高{:1_237:}
呢兩隻野好貴:49:
本來想買黎玩下,但見到個價我:ice:
頭像被屏蔽
Support~我還是喜歡原版的天地雙龍多D,設定夠簡化,我也相信笨大遲下會出~
支持琛大詳盡好帖,但我始終係喜歡正義版既天地雙龍多於哩對男女機械人。
bigjohn2hk 發表於 31/3/2013 14:49

歡迎森森大佬回歸! (最近去左邊處? {:1_215:})

我同大莊兄相反,鍾意邪惡版多 d :he: :he: :he: (有時覺得人類太可惡啦 (誤

唔敢訂嘅原因,一則冇睇科屎,二來就係正如你所講,太太太尖啦,我有幾隻昭和拉打嘅觸角我都有 d 驚驚地 :69: :69: :69:

其實.... 我真係好好好怕玩玩吓整斷野 (eg. UA  Gridman 換拳頭...) :ice:
咁少件既
魂限真是呃錢......
chan_mou 發表於 31-3-2013 02:21 PM
本身佢真係無咩配件可以佢~~~~又唔可以變型做天龍火箭~~~~:(
個頭好似好危險...
223456 發表於 31-3-2013 02:39 PM
我都一路擺姿勢一路驚呀~~~~~~:o
o的件少到呢
cchong420 發表於 31-3-2013 02:48 PM
凋零落索~~~~~~~~~:oh:
支持琛大詳盡好帖,但我始終係喜歡正義版既天地雙龍多於哩對男女機械人。
bigjohn2hk 發表於 31-3-2013 02:49 PM
正義天地雙龍唔知有無機會出 SHF 呢~~~~~~~~:$
凋零落索~~~~~~~~~正義天地雙龍唔知有無機會出 SHF 呢~~~~~~~~
Somebody_Ex 發表於 31-3-2013 08:07 PM

冇片子出的話恐怕幾難成事了......:56:
十卜,some大連出兩帖{:1_208:}
呢兩隻冷門反而出得ok:54:
呢兩隻野好貴
本來想買黎玩下,但見到個價我
遺留 發表於 31-3-2013 03:35 PM
这两只没入, 因为定价太高
ToysHunter99 發表於 31-3-2013 03:24 PM
又似乎高咗啲GE~~~~尤其係地龍俠~~~~~:54:
而家出個新造型就符合番我呢個未睇過舊版嘅年齡層~~~~~:$