Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Metal Build 鋼彈Exia 腰歪一邊..............!?(緊急發佈~p4有解決方法)

我的也歪歪的:63:,年紀輕輕就脊椎側彎.....
不過沒像樓主這麼歪的這麼扯,感謝各位高手,
看來解決方法不難,改天看不順眼在來整骨一下。
得,明喇,簡單講,我前頁張圖講我已整返好,不須要樓主操心教我怎樣修理了,多謝。
星月夜 發表於 24-3-2013 05:17 PM

多謝你教學~

其實我懷疑只將塊灰膠片移去另一邊, 會唔會久而久之側番去另一邊
因為我拆開後見到原裝、中間塊灰色件彎彎地, 似係因為上半身重量壓咗落去 又無支撐嘅件頂住, 所以變咗形
如果用大大嘅加膠片法(我初初都唔明嗰兩塊白膠邊度嚟, 之前就諗到係自製了)
應該會好好多!
我整完喇,,,,你睇下明唔明...

O架仔圈果件係膠件黎, 無關係,,,

我做左O既野...得2 粒SCREW ,擰開....

1)大家見到有件彎彎地O既件(紅圈), ,由右腳拆下, 轉去左腳(指住果位)...

2)大家見到有2塊半圓膠片(自制)。(黃圈)用黎 攝O向左腳(色指住果位).....然後合返埋

星月夜 發表於 24-3-2013 01:57 PM

謝謝星月兄
方法實用、講解詳細之餘,
有人未明白的,你又肯不厭其煩補圖解說。

好版友啊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

{:1_208:}{:1_208:}{:1_208:}
回復 43# 星月夜

謝謝星月兄,  皇道救腰方法!!!!!!!!!
    辛苦哂你的相片說明,
    {:1_220:}
頭像被屏蔽
大家都擺R3入櫃還是R1 有無裝支架呢?
greatmuta 發表於 24-3-2013 05:52 PM

R3有裝支架入櫃 {:2_285:}
頭像被屏蔽
不知用什麼姿勢啊推荐幾個不錯的姿勢嗎?

問一下大大的腰有歪嗎?
greatmuta 發表於 24-3-2013 05:57 PM

慢看~~
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-204397-1-1.html

看來好像沒歪{:2_259:}
謝謝星月夜師兄!:77::71:
頭像被屏蔽
我都係頭先整完,而家先見到哩個post,前後拆咗三次!
試過左右兩邊都唔裝灰色塊半月膠片,但都係會側埋一邊,所以塊半月膠片係一定要裝
同埋提醒各位師兄拆之前除晒d甲會易搞d!
非常之赞嘅补救方法 虽然我都有小小歪歪地 但系唔系十分严重我就算咯
非常之赞嘅补救方法 虽然我都有小小歪歪地 但系唔系十分严重我就算咯
頭像被屏蔽