Toysdaily 玩具日報

查看: 16148|回復: 39

[改造交流] 谷低的post呀~~目的:青色的GHIRARGA!! [更新在37樓]

經過各位c hing既教導之後,我決定買一隻黎試,見到呢隻錦平,右成隻紅色,就買左呢隻啦!
事原:http://www.toysdaily.com/discuz/thread-202372-2-2.html
回復 1# 青色素組俠

期待大大的完成品
期待成品!{:1_208:}
期侍下先  全紅@@
上油?
need to putty first:36:
奇代佳作{:1_208:}全熒光綠?:36:
油得好失敗Orz由於見到條尾好得意,於是就由眉開始油,,
第一次上油,係加左開油水,但係溝左開水之後既模型油根本一D都油唔到上個件到LOL((唔知係咪我溝得太多
之後我反而就禁用模型油上反而比較好,但係都係油得好差Orz

油到D色都唔平衡,,,,,中間唔粒係我油左上部分,dry左之後,我用夾夾佢上面,去油下面,下面dry左之後放夾,就出左事Orz

油個時冇留意,D油溜左入個洞到,之後要我用牙籤搞,不`過都係插唔反落條線到=.='
回復 1# 青色素組俠

期待, 期待
第一次上油,係加左開油水,但係溝左開水之後既模型油 ...
青色素組俠 發表於 26-2-2013 11:29 AM

手塗工件不上油時,
去找瓶「金屬底油」噴一層或手塗一層,
保證你有意想不到的收獲。
我想問呢,,,,點解D色禁唔平均??
我想問呢,,,,點解D色禁唔平均??
青色素組俠 發表於 26-2-2013 12:48 PM

要塗幾層才會平均的:(
青色素組俠 發表於 26-2-2013 11:29 AM

5用thinner開左油先直接油可能有爆膠既機會wo...
5用thinner開左油先直接油可能有爆膠既機會wo...
麻友 發表於 26-2-2013 16:48

樓主的模型, 全盒是PS膠, 應該不會有爆膠的問題。  傳聞有問題的是ABS膠, 天拿水會令膠變脆,然後爆裂。

MG的骨架常用ABS膠, 近來新推出的MG模型,已沒有ABS膠做骨架。
青色素組俠 發表於 26-2-2013 11:29

以小弟的經驗, 新買的模型油, 如果是手油的話,不用加開油水, 可直接上色。   除非買回來的油, 一開樽就很"杰"的話, 就續少續少的開油水加落去,加到覺得不"杰"就可用。
模型要用洗潔晶開水洗左先(洗去模型上的脫模劑)再抺乾;上第完一層等乾再上第二層油,掃油時不要一次點太:67:多油....